ΠΥΞ ΛΑΞ

MUSICGROUP

ΠΥΞ-ΛΑΞ

 

 Άρθρο από τις μαθήτριες Αθηνά Μπιρλή και Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Οι  Πυξ-Λαξ  ήταν ένα ελληνικό εναλλακτικό μουσικό συγκρότημα, που είχε αξιοσημείωτη επιτυχία κατά τη δεκαπενταετή δισκογραφική πορεία του, έχοντας στο ενεργητικό του δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.  Η ονομασία τους προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα και σημαίνει «Με γροθιές και κλωτσιές». Δημιουργήθηκαν το 1989 και εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το  με το δίσκο «Τι άλλο να πεις πιο απλά». Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004. Επανασυνδέθηκε το 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδού.

ΜΕΛΗ

 

Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας και ο Μάνος Ξυδούς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλη του συγκροτήματος διετέλεσαν οι μουσικοί :

Γιώργος Γιαννόπουλος – Νίκος Γιαννάτος  – Δήμητρα Καραμπεροπούλου – Άλκης Παπαδόπουλος – Κώστας Σαρδέλης – Βασίλης Σπυρόπουλος  – Παναγιώτης Σπυρόπουλος – Δημήτρης Κανελλόπουλος ιδρυτικό μέλος των – Σάκης Σταμούλης – Νίκος Παναγιωτάτος – Άκης Δαούτης – Γιώργος Θεοδωρόπουλος – Αντρέα Ρουντίνα – Νίκη Γρανά.

 PL

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες γύρω από την Αθήνα, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδού, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από έναν υπάλληλο της δισκογραφικής, τον Δημήτρη Φεργάδη. Ένα χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος.

Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν Τι άλλο να πεις πιο απλά και κυκλοφόρησε το 1990. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκαν οι Ζόρικοι Καιροί, και 2 χρόνια αργότερα Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, στον οποίο τους βοήθησε συμμετέχοντας ο Βασίλης Καρράς. Από το δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και γνωστότερο στο κοινό.

Ακολουθούν το Για τους πρίγκιπες της δυτικής όχθης (1994), και το Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996) το καθένα εκ των οποίων ξεπέρασε τα 50.000 αντίτυπα. Στον πρώτο, καθοριστική είναι η συμμετοχή των αδερφών Κατσιμίχα, ενώ στο δεύτερο συμμετέχει ο Gordon Gano των Violent Femmes.

Το 1997 εκδίδονται δυο άλμπουμ σε συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα, το Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά Οδό και η Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό που έγιναν πλατινένια. Το δεύτερο μάλιστα έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, καθώς πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα, πράγμα πρωτόγνωρο έως τότε για το συγκρότημα.

Ακολουθεί η κυκλοφορία του δίσκου Παίξε παλιάτσο, τα τραγούδια σου τελειώνουν που περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις της περιόδου 1993-1997. Το επόμενο άλμπουμ, η Στίλβη, κυκλοφόρησε το 1998, έγινε πλατινένιο και περιέχει τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως τα Μοναξιά μου όλαΜια συνουσία μυστικήΈπαψες αγάπη να θυμίζειςSenor (διασκευή του ομώνυμου τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν). Στη Στίλβη, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται τραγούδια γραμμένα για την ταινία «Μοναξιά μου όλα».

Το 1998 επίσης, το συγκρότημα πραγματοποίησε περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία και αποτέλεσμα αυτής ήταν τέσσερις sold-out εμφανίσεις, φαινόμενο πρωτόγνωρο για ελληνικό συγκρότημα σε προσπάθεια εκτός συνόρων.

Ακολουθεί ο διπλός δίσκος με τίτλο Υπάρχουν Χρυσόψαρα εδώ; (1999), όπου στο πρώτο μέρος περιέχονται καινούργια κυρίως κομμάτια («Μέλυδρον», «You get in love», «Ένα γέλιο κρεμασμένο στο μπαλκόνι», «Πίνακας», «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;») αλλά και κάποιες διασκευές παλιότερων κομματιών τους. Στο δεύτερο μέρος συμπεριλαμβάνονται ηχογραφήσεις παλιότερων επιτυχιών του συγκροτήματος από ζωντανές εμφανίσεις. Ο δίσκος ήταν και η μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία, καθώς έγινε τριπλά πλατινένιος.

Λίγο μετά ακολουθούν δυο cd – συνεργασίες με το Λάκη Παπαδόπουλο (Νετρίνο) και με τους I. Muvrini & Sting .Ύστερα από κάποια προσωρινή (τουλάχιστον συναυλιακά) αποχή ως συγκρότημα, επανέρχονται στη δισκογραφία το 2001 με Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά, ένα ακόμα διπλό άλμπουμ που γίνεται πλατινένιο.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορούν cd με τις περισσότερες συνεργασίες τους κατά το παρελθόν, που ονομάζουν Από εδώ κι από κει….

Το 2003 κυκλοφορεί το νέο τους άλμπουμ Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως ο Έρικ Μπάρτον (γνωστός από τους Animals), ο Gordon Gano (Violent Femmes), οι Marc Almond και Steve Wynn.

Το 2004 οι Πυξ Λαξ ανακοινώνουν πως θα διαλυθούν αφού προηγηθούν συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένας ακόμη ζωντανός δίσκος. Ο δίσκος ονομάστηκε Τέλος, και περιέχει πολλά από τα γνωστά τραγούδια τους με συμμετοχές καλλιτεχνών που παραβρέθηκαν στις εμφανίσεις του Λυκαβηττού στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Όναρ, οι Domenica. Αυτό ήταν το τέλος των Πυξ Λαξ, που χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτού τα μέλη του συγκροτήματος ακολούθησαν αυτόνομη δισκογραφικά πορεία.

 

PL1

Συναυλιακή επανασύνδεση

Το 2010, έξι δηλαδή χρόνια μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, έφυγε από τη ζωή ένα από τα ιδρυτικά μέλη, αλλά και ο υπεύθυνος για την είσοδο των Πυξ Λαξ στην ελληνική δισκογραφία, Μάνος Ξυδούς. Ήταν εκείνος που ως παραγωγός στις αρχές, αλλά και ως ενεργό μέλος αργότερα, άφησε το δικό του μουσικό, και όχι μόνο, στίγμα στο συγκρότημα.

Το καλοκαίρι του 2011, οι Πυξ Λαξ επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μια μικρή περιοδεία συναυλιών σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας, συναυλίες οι οποίες θα συνέβαιναν αργότερα καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις μεταξύ του Μάνου Ξυρού και του μουσικού παραγωγού Νίκου Λώρη, επισπεύστηκαν όμως λόγω του θανάτου του Μάνου Ξυδού ένα χρόνο νωρίτερα, με αποτέλεσμα αυτός ο κύκλος να κλείσει με αυτήν την περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδού.

Οι συναυλίες αυτές έγιναν με ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση, στα Ιωάννινα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Λάρισα, στην Αγία Νάπα της Κύπρου, αλλά η μεγαλύτερη και πολυαναμενόμενη πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στις 13 Ιουλίου του 2011, συναυλία η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 75.000 ακροατές του συγκροτήματος. Τον Αύγουστο, συνέχισαν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ξεκινώντας από το Καρπενήσι και συνεχίζοντας σε Καλαμάτα, Ολυμπία, Θεσσαλονίκη, στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα, σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Το χειμώνα του 2012 και στο πλαίσιο της ίδιας περιοδείας οι Πυξ Λαξ πραγματοποίησαν 4 επιτυχημένες όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου συναυλίες στη Β. Αμερική, στις πόλεις της Βοστώνης, του Σικάγο, της Νέας Υόρκης και του Τορόντο.

 

Δισκογραφία

  • Τι άλλο να πεις πιο απλά (1990)
  • Ζόρικοι καιροί (1991)
  • Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί (1993)
  • Για τους πρίγκηπες της δυτικής όχθης (1994)
  • Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες (1996)
  • Νυχτερινός περίπατος στην ιερά οδό (1997) {Με το Γιώργο Νταλάρα}
  • Ζωντανή ηχογράφηση στην ιερά οδό (1997) {Με το Γιώργο Νταλάρα}
  • Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν (1997)
  • Ο έρωτας κοιμήθηκε νωρίς (1998)
  • Στίλβη (1998)
  • Άσε την εικόνα να μιλάει (Με τους I Muvrini / Συμμετέχει ο Sting) (1999)
  • Νετρίνο (1999) {Με το Λάκη Παπαδόπουλο}
  • Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
  • Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά (2001)
  • Από εδώ κι από κει…
  • Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών
  • Τέλος – Live στο Λυκαβηττό
  • Έι μαν κοίτα μπροστά – Live

   Συνολικά οι πωλήσεις δίσκων των Πυξ Λαξ κατά την δεκαπενταετή πορεία τους στην ελληνική μουσική, έφτασαν περίπου στα 1.000.000 αντίτυπα.

 

Πηγή:WIKIPEDIA

 

Για να πάρετε μια γεύση από το συγκρότημα πατήστε στους συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=KuW2VMNArKs (ανόητες αγάπες)

https://www.youtube.com/watch?v=LuOJW72sf68 (οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο)

https://www.youtube.com/watch?v=TKy39XNb7as (δε θα δακρύσω πια για σένα)

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top