ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ENORGANI

Τα αθλήματα της ενόργανης γυμναστικής και της ρυθμικής γυμναστικής είναι από τα πιο εντυπωσιακά. Οι αθλητές και οι αθλήτριες εκτελούν ασκήσεις είτε στο έδαφος είτε σε όργανα υπερνικώντας τη βαρύτητα και αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.

Από την αρχαιότητα υπάρχουν ευρήματα που μας δείχνουν ότι μερικές μορφές άσκησης έμοιαζαν με την ενόργανη γυμναστική. Για παράδειγμα, στη Μινωϊκή Κρήτη υπήρχαν οι διάφορες ακροβασίες πάνω στη ράχη των ταύρων που ονομάζονταν «ταυροκαθάψια».
Ίσως, το δημοφιλέστερο από τα αθλήματα της γυμναστικής είναι η ενόργανη γυμναστική, η οποία εμφανίστηκε ως άθλημα στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα το άθλημα άρχισε να καλλιεργείται σε αγωνιστική μορφή από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Κάθε άσκηση που χαρακτηρίζεται ως «πρωτότυπη» παίρνει το όνομα του αθλητή ή της αθλήτριας που την εκτέλεσε (π.χ. «άσκηση Τσαβδαρίδου», «άσκηση Μελισσανίδης», «άσκηση Ταμπάκος», «άσκηση Τσολακίδης»).

Η ενόργανη γυμναστική διακρίνεται σε ανδρών και γυναικών. Η ενόργανη γυμναστική των ανδρών αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: το έδαφος, το άλμα, τον πλάγιο ίππο, το μονόζυγο, το δίζυγο και τους κρίκους. Η ενόργανη γυμναστική των γυναικών αποτελείται από το έδαφος, το άλμα, τους ασύμμετρους ζυγούς και τη δοκό ισορροπίας. Το έδαφος των γυναικών εκτελείται με τη συνοδεία μουσικής.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής παρουσιάζουν προγράμματα (συνθέσεις) με διάφορες ασκήσεις. O τελικός βαθμός που θα λάβει ο αθλητής ή η αθλήτρια καθορίζεται τόσο από το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων που θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, όσο κι από το αν θα τις   εκτελέσει σωστά.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

PETROUNIAS

Ο Λευτέρης Πετρούνιας (Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1990) είναι Έλληνας γυμναστής και ολυμπιονίκης με ύψος 1,64 μ. και βάρος 62 kg και διακρίνεται ιδιαίτερα στο αγώνισμα των κρίκων

Λευτέρης Πετρούνιας

Πίνακας μεταλλίων

Χώρα συμμετοχής:  Ελλάδα

Ενόργανη γυμναστική

Ολυμπιακοί Αγώνες

Χρυσό

2016 Ρίο

Κρίκοι

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής

Χρυσό

2015 Γλασκώβη

Κρίκοι

Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Ανδρών

Χρυσό

2017 Μπακού

Κρίκοι

Ευρωπαϊκοί Αγώνες

Χρυσό

2015 Μπακού

Κρίκοι

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής Ανδρών

Χρυσό

2015 Μονπελιέ

Κρίκοι

Χρυσό

2016 Βέρνη

Κρίκοι

Χρυσό

2017 Κλούζ

Κρίκοι

Χάλκινο

2011 Βερολίνο

Κρίκοι

Μεσογειακοί Αγώνες

Χρυσό

2013 Μερσίνη

Κρίκοι

2018

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Μπακού. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης συγκέντρωσε 15,333 βαθμούς και το 8ο συνεχόμενο χρυσό που κατακτά τους τελευταίους 22 μήνες.

Βίντεο από τη νίκη του στους ολυμπιακούς αγώνες

http://webtv.ert.gr/athlitika/chrisos-o-lefteris-petrounias-stous-krikous/

ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΜΙΛΟΥΣΗ

 

milousi

 

https://www.youtube.com/watch?v=nb-zmHFmZV0  Βίντεο στη δοκό ισορροπίας

ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ  ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Top