Η ιστορία και η εξέλιξη του φλάουτου

σύγχρονο φλάουτο

Ένα από τα όργανα της ορχήστρας είναι το φλάουτο  που η ιστορία του φτάνει εώς και τα 50.000 χρόνια πριν, ο πρόγονός του είναι ο αυλός ή όπως ήταν γνωστός στην αρχαία Ελλάδα ο διπλός αυλός.

Ο πλαγίαυλος όπως ονομάζεται αλλιώς το φλάουτο πιθανώς να είναι το αρχαιότερο όργανο μουσικής στον κόσμο αφού οι αρχαιολόγοι  ανακάλυψαν φλάουτα που η ηλικία τους φτάνει τα 35.000 χρόνια. Επίσης από την εποχή του μεσαίωνα άρχισε να διαδίδεται ώσπου να φτάσει στην σημερινή του μορφή και να μπει ως όργανο της ορχήστρας. Την ύπαρξή του και την χρήση του επιβεβαιώνουν και πολλοί πίνακες από την εποχή της Αναγέννησης.

Περίπου μέχρι τα μέσα του 17ου αι. ο σωλήνας του φλάουτου ήταν ένα ενιαίο κομμάτι. Ύστερα δημιουργήθηκε ένας τύπος του που χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Ο σωλήνας του φλάουτου  είχε 6 τρύπες έως τον 17ο αι. Στη συνέχεια τον 18ο αι. τοποθετήθηκαν 8 τρύπες. Στην αρχή το φλάουτο φτιαχνόταν από γυαλί τον 19ο αι. Στις αρχές του 20ου αι. ξεκίνησε να κατασκευάζεται από μέταλλο και έγινε μόνιμο μέλος της ορχήστρας!

 

                         Το αρχαιότερο φλάουτο στον κόσμο!

Σοφία Β.

 

Top