Γνωρίστε τη γλώσσα προγραμματισμού Python

ΑΠΟ: ΦΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ - Μάι• 06•15

Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό Γκουίντο βαν Ρόσσουμ (Guido van Rossum) το 1990. Ο κύριος στόχος της είναι η αναγνωσιμότητα του κώδικά της και η ευκολία χρήσης της. Διακρίνεται λόγω του ότι έχει πολλές βιβλιοθήκες που διευκολύνουν ιδιαίτερα αρκετές συνηθισμένες εργασίες και για την ταχύτητα εκμάθησης της.

Η Python αναπτύσσεται ως ανοιχτό λογισμικό (open source) και η διαχείρισή της γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμόPython Software Foundation

Η Python είναι μια από εκείνες τις σπάνιες γλώσσες που ισχυρίζονται ότι είναι και απλές και ισχυρές. Είναι μια γλώσσα που συνδυάζει σημαντική ισχύ με πολύ σαφή σύνταξη. Χρησιμοποιεί ενότητες (modules), τάξεις (classes), εξαιρέσεις (exceptions) καθώς και πολύ υψηλού επιπέδου δυναμικούς τύπους δεδομένων.

Ένα από τα πιο απλά προγράμματα στην γλώσσα Python είναι η εμφάνιση ενός γραπτού αποτελέσματος (π.χ. Γεια σου, κόσμε!):

>>>print("Γεια σου, κόσμε!")
Γεια σου, κόσμε!

Χαρακτηριστικά της Python
Απλή
Η Python είναι μια απλή και μινιμαλιστική γλώσσα. Το διάβασμα ενός καλού προγράμματος σε Python είναι σαν το διάβασμα των Αγγλικών, αλλά πολύ αυστηρών Αγγλικών! Αυτή η ομοιότητα της Python με ψευδοκώδικα είναι ένα από τα πιο ισχυρά σημεία της. Σας επιτρέπει να συγκεντρώνεστε στη λύση του προβλήματος αντί στην ίδια τη γλώσσα.
Εύκολη στην εκμάθηση
Κάποιος είναι εξαιρετικά απλό να ξεκινήσει με την Python. Η Python έχει μια ασυνήθιστα απλή σύνταξη.

Γλώσσα υψηλού επιπέδου
Όταν γράφετε προγράμματα στην Python, δε χρειάζεται ποτέ να νοιάζεστε για τις χαμηλού επιπέδου λεπτομέρειες όπως η διαχείριση της μνήμης που χρησιμοποιείται από τα προγράμματά σας, κ.λπ.

Φορητή
Λόγω του ανοικτού της κώδικα, η Python έχει υλοποιηθεί σε πολλές πλατφόρμες. Όλα τα Python προγράμματά σας μπορούν να δουλέψουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις πλατφόρμες χωρίς να χρειάζονται καθόλου αλλαγές.

Για όποιον θέλει να ασχοληθεί μπορεί να ξεκινήσει με μελετώντας το «a_byte_of_python-el» που είναι στα ελληνικά και απευθύνετε σε αρχάριους.

Πηγές : Wikipedia

http://dide.flo.sch.gr/Plinet/Meetings/Meeting23/A_Byte_of_Python-el.pdf

Σχολιάστε

Top