Πες μου το πρότυπό σου να σου πω ποιος είσαι…

Πες μου το πρότυπό σου να σου πω ποιος είσαι…

      Μια βασική ανάγκη της ανθρώπινης φύσης είναι η ανάπτυξη προτύπων από τη νηπιακή κιόλας ηλικία, ως βασική λύση μεταβίβασης ηθικών αξιών και διαμόρφωσης χαρακτήρα. Τα μικρά παιδιά συνήθως  χρειάζονται ένα πρότυπο το οποίο τα βοηθά να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν την λειτουργία μιας κοινωνίας. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί τονίζουν τη συμβολή των προτύπων και κατά τα εφηβικά χρόνια, αφού η ύπαρξή τους αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την υιοθέτηση αποδεκτού κώδικα συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα ο απεγνωσμένος έφηβος που πάσχει από χρόνια κρίση ταυτότητας, μέσω μίμησης διαφόρων προσωπικοτήτων, να καθοδηγηθεί και να διαμορφώσει το δικό του χαρακτήρα. Αν και τα πρότυπά μου είναι αναρίθμητα, προέρχονται από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων και όλα έχουν τουλάχιστον ένα στοιχείο κοινό.

     Σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα και ενδιαφέροντα, ο λογοτεχνικός/ποιητικός κόσμος και οι σελίδες άφθαρτης ιστορίας είναι πηγή άντλησης προτύπων και αντί-προτύπων. Το φιλικό περιβάλλον συμπεριλαμβάνεται στο χώρο άντλησης προτύπων, επίσης. Κατά τη γνώμη μου, η ικανότητα ενός συγγραφέα/ποιητή να αποδώσει ένα βαθυστόχαστο μήνυμα συμπυκνωμένο σε μια γραμμή/ένα στίχο είναι ένα αξιοθαύμαστο προτέρημα το οποίο θα ήθελα κι εγώ να αποκτήσω. Επιπρόσθετα, ένας λόγος για τον οποίον ένας συγγραφέας/ποιητής χαρακτηρίζεται πρότυπο είναι η δύναμη έκφρασης έντονων συναισθημάτων και η δημιουργία μιας απρόσωπης αλλά άμεσης σχέσης με τον αναγνώστη. Επίσης, διάφορες πεφωτισμένες φυσιογνωμίες, με ρηξικέλευθες απόψεις και πνεύμα εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, που σημάδεψαν ολόκληρα κομμάτια ιστορίας και άφησαν ανεξίτηλη την παρουσία τους ακόμα και στο παρόν, αποτελούν παραδείγματα αξιέπαινης προσπάθειας με στόχο τη κατάρριψη αυθεντιών και την εξάλειψη των προκαταλήψεων στα πλαίσια της εκάστοτε κοινωνίας. Τέλος, η λήψη συγκεκριμένων καθοριστικών επιλογών για τη ζωή και ο ξεχωριστός τρόπος ζωής διαφόρων ανθρώπων που καταφέρνουν να σπάσουν τα δεσμά της αδιάκοπης ρουτίνας, κατακτούν πάντα μια θέση υψηλής εκτίμησης και θαυμασμού.

     Μια προσωπικότητα λοιπόν, για να λαμβάνεται ως άτομο προς μίμηση πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένα κριτήρια που ο κάθε έφηβος, συνειδητά ή ασύνειδα, θέτει. Προσωπικά, έχω την τάση να ακολουθώ ανθρώπους που κατέχουν ευχέρεια λόγου και μπορούν να διαχειρίζονται εύκολα τη μητρική τους γλώσσα. Επίσης, η μόρφωση και η πνευματική καλλιέργεια αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή προτύπων. Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά και αναλαμβάνουν την υλοποίηση διαφόρων οραμάτων  γίνονται συμπαθείς σε εμένα.

     Θεωρώ πως τα πρότυπα του καθενός καθρεπτίζουν το χαρακτήρα του και ασκούν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά και στις αντιλήψεις κάθε ατόμου. Θεωρώ ότι η ύπαρξη προτύπων με ενθαρρύνει να ενασχοληθώ  με τη συγγραφική κληρονομιά και να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις σε σχέση με τον ιστορικό πλούτο όλης της Ευρώπης. Ακόμα, η παρακολούθηση προτύπων με βοηθά στον εμπλουτισμό του χαρακτήρα μου με θετικά στοιχεία και τη γέννηση περισσοτέρων καινοτόμων αντιλήψεων. Πολλές φορές ο τρόπος ενδυμασίας μου, αλλά και η οριοθέτηση του σωστού- λάθους σε διαφορετικές  καταστάσεις επηρεάζονται από την προσήλωση σε μερικά άτομα.

     Συμπερασματικά, τα πρότυπα βοηθάνε τον έφηβο να οικοδομήσει έναν χαρακτήρα και να αναπτύξει διάφορες απόψεις ανάλογα με αυτά. Δυστυχώς, όμως, ο σημερινός νέος αδυνατεί να δεχτεί επιμορφωτικά μηνύματα  που θα τον βοηθήσουν να ενηλικιωθεί και να καλλιεργηθεί, εφόσον τα ΜΜΕ συνεχώς προβάλλουν την κατοχή περιουσιακών στοιχείων και την κερδοσκοπία ως το μόνο δρόμο προς την επιτυχία και την ψυχική ολοκλήρωση ενός ατόμου. Έτσι ο νέος γίνεται στη συνέχεια τριφηλός με μια έμμονη δίψα για κέρδος και για απόκτηση μη αναγκαίων υλικών αγαθών. Ο μόνος τρόπος αποφυγής υιοθέτησης του καταλανωτικού προτύπου από τους εφήβους  είναι η σωστή διαδικασία μεταβίβασης γνώσης και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και πνευματικής οξυδέρκειας.

Μαρίνα Μαντσάι Α2

Σχολιάστε

Top