Εφηβεία και σωματική δραστηριότητα

efhboi-kai-somatikh-askhsh

 

Έφηβοι και σωματική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την πνευματική υγεία. Παρά τις σχετικές ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, πολλοί έφηβοι δεν έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα.

Η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της σωματικής ανάπτυξης και υγείας του εφήβου.

ygeia-kai-somatikh-askhsh

 

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση συνιστούν σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες για την υγεία των εφήβων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Όσον αφορά στη φυσική δραστηριότητα, ένα σταθερά υψηλό επίπεδο δραστηριότητας και η ήπια σωματική άσκηση συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του σώματος του εφήβου, στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κίνησης, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της θετικής εικόνας σώματος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας αποτρέποντας την παχυσαρκία.

Σύγχρονες συστάσεις

Οι Ευρωπαϊκές συστάσεις αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, ηλικίας 5-18 ετών, θα πρέπει να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (δραστηριότητες που αυξάνουν αισθητά τον καρδιακό ρυθμό και το ρυθμό της αναπνοής).Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη λιγότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών και λιγότερο από τα δύο τρίτα των αγοριών επιτυγχάνουν τις συστάσεις. Σε γενικές γραμμές, τα κορίτσια συμμετέχουν σε λιγότερη σωματική δραστηριότητα από ό,τι τα αγόρια, και στη συμμετοχή τους αυτή σημειώνεται μεγαλύτερη πτώση καθώς μεγαλώνουν.

Δυνατότητες και εμπόδια για άσκηση

Για τους εφήβους υπάρχουν ευκαιρίες συμμετοχής σε σωματικές δραστηριότητες τόσο εντός  όσο και εκτός σχολείου. Παρόλα αυτά, έχουν αναγνωριστεί πολλά εμπόδια ως προς την απόλαυση και τη συμμετοχή των εφήβων σε τέτοιες δραστηριότητες.

Στο σχολείο

somatikh-askhsh-sto-sxoleioΤα μαθήματα φυσικής αγωγής και οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες έχουν ως στόχο να δώσουν ευκαιρίες να επιτευχθούν οι καθημερινές συστάσεις για σωματική δραστηριότητα σε ένα ευχάριστο και υποστηρικτικό περιβάλλον. Όμως, η εικόνα σώματος και οι ανησυχίες για την εμφάνιση μπορεί να είναι εμπόδια για τη συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες. Πολλά κορίτσια αναφέρουν ότι ο ιδρώτας, τα ανάκατα μαλλιά και το μακιγιάζ περιορίζουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν. Οι έφηβοι ενδιαφέρονται, επίσης, για τα στερεότυπα (π.χ. οι αθλήτριες θεωρούνται περισσότερο ανδροπρεπείς), τα πειράγματα από τους συμμαθητές, και μπορεί να μην έχουν κάποιο πρότυπο ως προς τον αθλητισμό. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συμμετοχή και την απόλαυση.

Εκτός σχολείου

Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου περιλαμβάνουν τα οργανωμένα αθλήματα και τα δραστήρια χόμπι.

drasthriothtes-ektos-sxoleiou

 

Καθώς η δημοτικότητα των καθιστικών δραστηριοτήτων αυξάνει, όπως η τηλεθέαση, η ενασχόληση με το διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια, οι έφηβοι μπορεί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε αυτές παρά στην άσκηση. Άλλοι χρονικοί περιορισμοί για σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνουν τις εργασίες του σχολείου για το σπίτι ή την εργασία μερικής απασχόλησης. Η πρόσβαση των εφήβων σε δραστηριότητες μπορεί να περιορίζεται από τη δομή της οικογένειας και την καθημερινότητά της, τις ανησυχίες των γονέων περί ασφάλειας, την έλλειψη υποστήριξης ή τη μη δυνατότητα μετακίνησης, αγοράς εξοπλισμού ή πληρωμής της συνδρομής σε ομίλους και γυμναστήρια.

 

Σχολιάστε

Top