Ιστότοποι Κοινωνικής Δικτύωσης

Social-Media

 

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι οργανωμένες ιστοσελίδες στο που παρέχουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, μία σειρά από βασικές και δωρεάν υπηρεσίες όπως τη δημιουργία προφίλ, το ανέβασμα εικόνων και βίντεο, τον σχολιασμό σε ενέργειες που γίνονται από άλλα μέλη του δικτύου ή μίας ομάδας, την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων και πολλά άλλα. Μαζί με τις ιστοσελίδες αναζήτησης, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών ιστοσελίδων όλων των κατηγοριών και όλων των ιστοσελίδων. Το στατιστικό αυτό ισχύει για όλο το κόσμο.

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα πολύ δημοφιλή στη χώρα μας Facebook, Twitter και Instagram, αποτελούν καθημερινή συνήθεια των νέων. Στις ιστοσελίδες αυτές, παιδιά, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι χρήστες μέσα από τα εικονικά τους προφίλ λειτουργούν διαδραστικά με άλλους χρήστες, δημοσιεύουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, γίνονται μέλη σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων (groups), δημοσιεύουν και ανταλλάσουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες (μουσική, εικαστικά έργα κ.λπ.), επισκέπτονται σελίδες άλλων χρηστών και χρησιμοποιούν πλήθος εφαρμογών (κουίζ, παιχνίδια, κ.λπ.).

Επιπλέον, το «social networking» ως νέος τρόπος κοινωνικής διαδραστικότητας και συμμετοχής επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν οι ίδιοι περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και να το μοιράζονται με άλλους χρήστες, χωρίς να έχουν εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Οι πιο δημοφιλείς ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης

Facebook

facebookΤο Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004 και ιδρύθηκε από τον Mark Zuckerberg.

Ένα από τα επτά λεπτά χρόνου που δαπανώνται σήμερα στο Διαδίκτυο, πιστώνονται στο Facebook, στον πλέον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, τα ενεργά μέλη του οποίου ξεπερνούν ήδη το 1 δισεκατομμύριο. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος, αρκεί να φανταστούμε ότι αν το Facebook αποτελούσε μια από τις χώρες της Γης, αυτή θα ήταν η τρίτη σε πληθυσμό, μετά από την Κίνα και την Ινδία.

Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους και τους

άλλους χρήστες μέσω ιδιωτικών ή δημόσιων μηνυμάτων. Παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικά ή ατομικά παιχνίδια καθώς και ο διαμοιρασμός φωτογραφιών, video και άλλων αρχείων.

Το Facebook αναδείχθηκε σε μια εφεύρεση που άλλαξε την κοινωνική ζωή του αιώνα μας, όπως παλιότερα είχε γίνει με το τηλέφωνο ή τον ηλεκτρισμό. Έχει επιδράσει στην κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων με διάφορους τρόπους. Η προσβασιμότητα του Facebook ακόμη και από συσκευές κινητών τηλεφώνων, έχει επιτρέψει τη διαρκή επικοινωνία μεταξύ φίλων, συγγενών ή γνωστών, όσο είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Ακόμη μπορεί να συνδέει ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και να επανασυνδέσει χαμένα μέλη οικογενειών ή φίλους, λόγω της ευρείας διάδοσης του δικτύου.

Mark-Zuckerberg

Mark Zuckerberg, ο δημιουργός του Facebook

Twitter

twitterΤο Twitter λοιπόν είναι μια δωρεάν social network και micro-blogging υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν σύντομα μηνύματα και να διαβάζουν τα μηνύματα άλλων χρηστών της υπηρεσίας (τα γνωστά ως tweets).

  • Social γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή και να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη του, που μπορεί να έχετε κάτι κοινό.
  • Μικρο-blogging γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες με εικόνες ή άλλα media. Έτσι γίνετε πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι.

Στην πορεία το Twitter έγινε μέρος προώθησης ιδεών, προϊόντων, νέων και φυσικά εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα ασύγχρονης συνομικλίας (Chat), όπου η συζήτηση μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και με περισσότερα άτομα απ’ ότι ένα κλασικό Chat.

Τα βασικά του  twitter:

  • Tweet λέμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter. 
  • Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter. 
  • Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε) 
  • Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν) 
  • ·        Πρώτα βάζουμε μερικά updates δικά μας, και μετά ακολουθάμε άλλους. Έτσι θα μας ακολουθήσουν κι αυτοί ευκολότερα .

 

dhmiourgoi-twitter

Evan Williams και Biz Stone, οι δημιουργοί του Twitter

 

Myspace

myspaceΤο Myspace ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 και εδρεύει στο Μπέβερλι Χιλς, στην Καλιφόρνια. Τον Αύγουστο του 2011, το Myspace είχε 33,1 εκατομμύρια ξεχωριστούς επισκέπτες στις Η.Π.Α.

Το Myspace ιδρύθηκε το 2003 και εξαγοράστηκε από τη News Corporation τον Ιούλιο του 2005 έναντι  580 εκατομμυρίων δολλαρίων. Από το 2005 μέχρι τις αρχές του 2008, το Myspace ήταν η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, και τον Ιούνιο του 2006 ξεπέρασε το Google ως η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Απρίλιο του 2008, το Myspace ξεπεράστηκε από το Facebook όσον αφορά τον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών από όλο τον κόσμο, και τον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών στις Η.Π.Α. τον Μάιο του 2009. Από τότε , ο αριθμός των χρηστών του MySpace έχει μειωθεί σταθερά, παρά τις πολλές επανασχεδιάσεις. Το Δεκέμβριο του 2011, το Myspace κατετάγη 138ο σε επισκεψιμότητα.

Τον Ιούνιο του 2009, το Myspace απασχολούσε περίπου 1.600 εργαζόμενους. Από τότε στην εταιρεία υπήρξαν αρκετοί γύροι απολύσεων και τον Ιούνιο του 2011, το Myspace είχε μειώσει το προσωπικό του σε περίπου 200 εργαζόμενους.

Στις 29 Ιουνίου 2011, το Myspace πωλήθηκε στην Specific Media και στον ποπ σταρ Justin Timberlake για περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια.

Instagram

instagramΤο Instagram είναι μία δημοφιλής mobile social εφαρμογή και συγχρόνως μία υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία επιτρέπει τη λήψη και το διαμοιρασμό φωτογραφιών και βίντεο. Έγινε γνωστό χάρη στα φίλτρα φωτογραφιών του, ενώ σήμερα διαθέτει φίλτρα και για βίντεο, καθώς επίσης και πληθώρα άλλων εργαλείων φιλικών προς τους χρήστες.

Το Instagram ανήκει στο Facebook, με την εξαγορά να έχει πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2012 έναντι 1 δισ. δολαρίων.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 200 εκατ. εγγεγραμμένοι χρήστες, οι οποίοι έχουν ανεβάσει πάνω από 20 δισ. φωτογραφίες, ανεβάζουν καθημερινά πάνω από 60 εκατ. φωτογραφίες και πραγματοποιούν καθημερινά πάνω από 1,6 δισ. likes σε φωτογραφίες και βίντεο.

Κάθε χρήστης έχει το δικό του προφίλ, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει με φωτογραφία προφίλ, βιογραφικό, σύνδεσμο (προς κάποιο site) κλπ. Από προεπιλογή, κάθε προφίλ είναι δημόσιο προς προβολή, όπως και οι φωτογραφίες και τα βίντεο του, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει μέσω των ρυθμίσεων.

Στο Instagram δεν υπάρχουν φιλίες. Αντιθέτως, λειτουργεί η φιλοσοφία των followers, δηλαδή κάθε χρήστης ακολουθεί όποιους χρήστες επιθυμεί και ακολουθείται από όσους ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο του. Ακολουθώντας χρήστες, οι φωτογραφίες και τα βίντεο τους προβάλλονται μέσω της αρχικής οθόνης του χρήστη.

Κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία της κάμερας της εφαρμογής, έτσι ώστε να τραβήξει μια φωτογραφία ή ένα βίντεο (μέγιστης διάρκειας 15 δευτερολέπτων) και στη συνέχεια να προβεί στην επεξεργασία μέσω των διαφόρων φίλτρων και εργαλείων. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα επιλογής παλαιών φωτογραφιών και βίντεο από τη μνήμη της συσκευής.

Το ανέβασμα φωτογραφιών και βίντεο είναι εφικτό μονάχα μέσω των κινητών συσκευών και όχι μέσω υπολογιστή. Από υπολογιστή μπορεί κανείς να δει το προφίλ του, την αρχική σελίδα του με φωτογραφίες και βίντεο όσων ακολουθεί, τις οποίες μπορεί να κάνει like και να αφήσει σχόλιο, ή να κάνει follow νέους χρήστες.

dhmiourgoi-instagram

Mike Krieger και Kevin Systrom, οι δημιουργοί του Instagram

 

LinkedIn

linkedinΤο LinkedIn αποτελεί το σημείο συνάντησης όλων των επαγγελματιών. Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα Κοινωνικό Δίκτυο, στόχος του οποίου είναι να συνδέσει όλους τους επαγγελματίες του κόσμου, κάνοντας τους πιο παραγωγικούς και καλύτερους στην εργασία τους.

Το επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο μετρά αυτή τη στιγμή πάνω από 313 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα τα οποία δημοσίευσε.

Η χρήση του LinkedIn έχει να κάνει κυρίως με την ενημέρωση γύρω από τις επαφές του χρήστη, τον κλάδο εργασίας του κλπ, όλα τα προηγούμενα σε πιο σοβαρό ύφος σε σχέση με τα υπόλοιπα Κοινωνικά Δίκτυα. Επίσης, το επαγγελματικό Κοινωνικό Δίκτυο χρησιμοποιείται από τις εταιρίες και ως ένα online βιογραφικό, με το οποίο οι χρήστες μπορούν να βρουν εργασία απαντώντας σε αγγελίες εργασίας μέσα σε αυτό.

 

Viber

ViberΤο Viber είναι μία δημοφιλής εφαρμογή messenger για υπολογιστές και κινητές συσκευές, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα, εικόνες, βίντεο και να πραγματοποιούν φωνητικές και βίντεο κλήσεις μέσω ίντερνετ (WiFi ή 3G/4G).

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η εφαρμογή είναι αρκετά δημοφιλής και μάλιστα υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα. Συνολικά, η τελευταία μέτρηση μέσα στο καλοκαίρι έδειξε πως την εφαρμογή χρησιμοποιούν παγκοσμίως πάνω από 100 εκατ. ενεργοί μηνιαίοι χρήστες.

Το Viber χρησιμοποιείται ως εναλλακτική επιλογή για πραγματοποίηση κλήσεων χωρίς χρεώσεις, αφού οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν μέσω ασύρματων δικτύων WiFi. Δωρεάν κλήσεις, λοιπόν, ανάμεσα σε πολλών ειδών συσκευές, αφού η εφαρμογή υποστηρίζει πληθώρα λειτουργικών συστημάτων.

dhmioyrgos-viber

Talmon Marco, ο δημιουργός του Viber

 

Google+

google_plus

Το Google+ είναι κυριολεκτικά το Google με ένα «συν». Το «+» είναι η κοινωνική δικτύωση που προσθέτει σε όλες τις άλλες υπηρεσίες του Google, συμπεριλαμβανομένου του Gmail, του YouTube και του Blogger. Το Google+ παρέχει δημοφιλείς λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως σχόλια, κοινή χρήση φωτογραφιών και μουσικής, συζήτηση μέσω βίντεο, κ.λπ. στους κοινωνικούς σας κύκλους. Ουσιαστικά είναι ό,τι επιλέγει ο κάθε χρήστης να είναι, από μια συνεχή συζήτηση ως μια πλατφόρμα προσωπικής έκφρασης, με εργαλεία για να το κάνετε όσο ατομικό ή συλλογικό θέλετε.

 

 

Flickr

flickr

 

To Flickr είναι ένας ιστότοπος που εξειδικεύεται στη φιλοξενία φωτογραφιών και βίντεο που διατίθενται στα μέλη που απαρτίζουν το δίκτυό του. Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Ludicorp το 2004 και ανήκει στην εταιρεία Yahoo από το 2005. Είναι πολύ δημοφιλές δίκτυο για όσους ενδιαφέρονται να δημοσιεύουν και να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες. Χρησιμοποιείται ευρέως από τους «bloggers» που επιθυμούν να αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο στα «blogs» και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

 

YouTube

youtubeΓια πολλούς, το YouTube θεωρείται ένα Κοινωνικό Δίκτυο, αφού οι χρήστες διαθέτουν προφίλ με το οποίο μπορούν και σχολιάζουν και κάνουν εγγραφές σε άλλα κανάλια για να ενημερώνονται για τα βίντεο που ανεβάζουν. Μάλιστα, πλέον οι χρήστες χρησιμοποιούν το Google+ προφίλ τους για τις προηγούμενες ενέργειες.

Το YouTubeείναι ένας ιδιαίτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί ακόμη ένα εκπληκτικό φαινόμενο του Διαδικτύου το οποίο αναπτύχθηκε ραγδαία, όπως η Amazon.com, το Yahoo, η Google και το Facebook. Είναι ένας πολύ δημοφιλής ιστότοπος διαχείρισης βίντεο ο οποίος δημιουργήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005 από τους Chad Hurley, Steve Chen, και Jawed Karim, υπαλλήλους της εταιρείας ηλεκτρονικής αποστολής χρημάτων PayPal και επιτρέπει σε δισεκατομμύρια άτομα να ανακαλύψουν, να παρακολουθήσουν και να χρησιμοποιήσουν πρωτότυπα βίντεο όλων των ειδών, από ερασιτεχνικά βίντεο, επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, μέχρι πλήρεις ταινίες αλλά και οποιοδήποτε γεγονός αξίζει να δημοσιευθεί. Αποτελεί μια πλατφόρμα διανομής για δημιουργούς πρωτότυπου περιεχομένου και διαφημιζόμενους, μικρούς και μεγάλους. Η διάρκεια των βίντεο που επιτρέπεται, σήμερα, να αναρτώνται από τα μέλη του YouTube είναι 15 λεπτά.

 

dhmioyrgoi-youtube

Οι ιδρυτές του YouTube: Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim.

Σχολιάστε

Top