Ασφάλεια και Διαδίκτυο

think-Before-U-Click

Κίνδυνοι

Μπορεί τα κοινωνικά δίκτυα και οι εφαρμογές τους στην εκπαίδευση να αποτελούν πολύτιμα εργαλεία με πληθώρα πλεονεκτημάτων για το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά, με τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν οι τεχνολογίες αυτές.

Οι περισσότεροι έφηβοι έχουν την ανάγκη προβολής μέσω των κοινωνικών δικτύων και έτσι απερίσκεπτα επιδίδονται σε επισφαλείς και ανεύθυνες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως αποκάλυψη και παροχή προσωπικών πληροφοριών.

Προκειμένου να αυξήσουν τη δημοφιλία τους, αλλά και λόγω υπέρμετρου ενθουσιασμού που χαρακτηρίζει τους νέους, πολλοί μαθητές και φοιτητές εκθέτουν πτυχές του εαυτού τους, που σε φυσιολογικές συνθήκες ποτέ δε θα έκαναν.

Το γεγονός ότι ένας ανήλικος μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του σε μερικές εκατοντάδες γνωστούς και «γνωστούς γνωστών», είναι ανησυχητικό, αφού η δημοσίευση μιας φωτογραφίας ή ενός υποτιμητικού σχολίου μπορεί να οφείλεται σε μια παρόρμηση, παρόλα αυτά μπορεί να στιγματίσει για πάντα το παιδί.

Ένα ακόμη πρόβλημα που τίθεται σε σχέση με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα είναι το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να προσποιηθεί, όσον αφορά το ποιος είναι, καθώς ουσιαστικά κανείς δε γνωρίζει ή δε μπορεί με σιγουριά να πιστοποιήσει ποιος είναι αυτός που του μιλάει. Οι πλαστές διαδικτυακές ταυτότητες μπορούν να δημιουργηθούν πανεύκολα και κάποιες από αυτές μπορεί να είναι αρκετά πειστικές.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού(cyberbullying), επίσης, είναι ένα σοβαρό ζήτημα και με την αυξανόμενη δημοτικότητα του διαδικτύου και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε απευθείας σύνδεση, ο εκφοβισμός μπορεί να ενταθεί. Ο εκφοβισμός μέσω online εργαλείων επικοινωνίας διατηρεί την ανωνυμία και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε.

Ταινία μικρού μήκους «Το Παντοπωλείον»:

Σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών

Να θυμάστε
Όταν δημοσιεύετε πληροφορίες στο Διαδίκτυο δεν έχετε πλέον τη δυνατότητα να τις ελέγχετε και ενδέχεται να μην μπορέσετε ποτέ να διαγράψετε όλα τους τα αντίγραφα.

Να ελέγχετε
Φροντίστε να γνωρίζετε πάντοτε σε ποιον δίνετε πληροφορίες και να κατανοείτε για ποιον σκοπό πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Να σκέφτεστε
Είναι λογικό να δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας τα προσωπικά σας στοιχεία αν δεν είστε βέβαιοι για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιηθούν;

Ιδιωτικότητα και Διαδίκτυο

Στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ιδίως στο Facebook, η ιδιωτικότητα αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων και αντιδράσεων.

Όταν η συζήτηση περιστρέφεται, ιδίως, γύρω από την κοινωνική δικτύωση τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, αφού αν τα προσωπικά δεδομένα δημοσιευθούν με κάποιο τρόπο στο διαδίκτυο, είναι πολύ εύκολο να κάνουν το γύρο του κόσμου.

idiotikothta-kai-diadiktyo

Άλλο ένα παράδειγμα ελλιπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αποκάλυψε η Wall Street Journal, όταν η έρευνα που διεξήγαγε έδειξε ότι οι 10 δημοφιλέστερες εφαρμογές του Facebook μεταδίδουν τα δεδομένα των χρηστών σε άλλους χωρίς να τους ενημερώνουν.

Επίσης όταν ένας χρήστης δημιουργεί ένα λογαριασμό σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης καλείται να συμφωνήσει με τους ισχύοντες κανόνες που θέτει η ιστοσελίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κανόνες αποτελούν ένα μακροσκελές κείμενο γεγονός που οδηγεί την πλειοψηφία των χρηστών να μη μπαίνει στον κόπο να το διαβάσει.

Στην περίπτωση του Facebook, κάτι που ίσως να μην είναι γνωστό στην πλειοψηφία των χρηστών είναι ότι οι όροι χρήσης μπορούν να αλλάξουν χωρίς καμία προειδοποίηση. Περαιτέρω ο χρήστης του Facebook, απαλλάσσεται από οποιαδήποτε πνευματικά δικαιώματα σε οτιδήποτε δημοσιεύσει: κείμενο, φωτογραφίες ή βίντεο. Για παράδειγμα, το Facebook μπορεί να εκδώσει ένα βιβλίο αποτελούμενο από κείμενα ενός ή περισσότερων χρηστών, χωρίς καμία υποχρέωση απέναντί τους. Επίσης, είναι πρακτικά αδύνατο να διαγραφούν τα δεδομένα του χρήστη, σε περίπτωση που επιθυμεί τη διαγραφή του λογαριασμού του, αφού το Facebook διατηρεί τα δεδομένα στις βάσεις δεδομένων του για όσο διάστημα επιθυμεί.

 

 

Σχολιάστε

Top