Οδηγίες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

asfaleia-diadiktyou

 

Το διαδίκτυο μορφώνει και ψυχαγωγεί. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν και προβλήματα αν υπάρξει ασυδοσία στον τρόπο που χρησιμοποιείται.

Για αυτό:

  • Μη δίνεις σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό σου φίλο, τον κωδικό πρόσβασης σου στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς σου.
  •  Μην απαντάς σε ηλεκτρονικά μηνύματα που σε κάνουν να αισθανθείς «άβολα». Σε περίπτωση που λάβεις ένα τέτοιο μήνυμα, μη διστάσεις να το πεις στους γονείς σου ή σε κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεσαι.
  •  Αν αισθανθείς άβολα την ώρα που συνομιλείς μέσω chatroom διέκοψε αμέσως τη συνομιλία.
  • Απόφυγε να στείλεις τη φωτογραφία σου και τα προσωπικά στοιχεία σου μέσω διαδικτύου σε άγνωστο.
  • Σκέψου πολύ καλά πριν αποφασίσεις να συναντηθείς με κάποιο άτομο που γνώρισες στο διαδίκτυο. Ζήτησε την άποψη των γονιών σου σχετικά με αυτό το θέμα.
  • Σε περίπτωση που αποφασίσεις να συναντηθείς με το «διαδικτυακό σου φίλο», ενημέρωσε τους γονείς σου ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και φρόντισε αυτή η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο.
  • Ανέπτυξε κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζεις στο Διαδίκτυο. Μην εμπιστεύεσαι αμέσως ό,τι δεις στο Internet.
  • Μίλησε στους γονείς σου για τα όσα βλέπεις και ζεις όταν «σερφάρεις» στο Internet.

Χρήση φίλτρων λογισμικού

Το λογισμικό φίλτρο είναι ένα πακέτο λογισμικού το οποίο μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε ιστότοπους με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο.

Η αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου εξαρτάται από την επινοητικότητα του λογισμικού καθώς και από το πόσο ανανεωμένες είναι οι λίστες με τους απαγορευμένους ιστότοπους.

Τα φίλτρα προστασίας αναγνωρίζουν λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένους τύπους αρχείων και κωδικούς προγραμμάτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και ανάλογα με τη ρύθμιση επιτρέπουν ή διακόπτουν τη σύνδεση.

Διαφορετικά φίλτρα είναι αποτελεσματικά στο να αποκλείουν την πρόσβαση σε τόπους με διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, κάποιο φίλτρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να αποκλείει την πρόσβαση σε τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ κάποιο άλλο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περιεχόμενο με βία η ρατσισμό.

Επίσης, τα περισσότερα φίλτρα δίνουν τη δυνατότητα «ρύθμισης», ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο ανάλογα με τις ρυθμίσεις που εσείς επιλέγετε.

Οι πιο διαδομένοι browsers , όπως για παράδειγμα ο «Internet Explorer», διαθέτουν ειδική ρύθμιση, η οποία καθορίζει τον βαθμό ανοχής τόσο για ακατάλληλο λεξιλόγιο, όσο και για προκλητικές φωτογραφίες.

Τα φίλτρα είναι σχετικά οικονομικά, εγκαθίστανται με ευκολία και παρέχουνπροστασία απέναντι σε ιούς που απειλούν τη λειτουργία του υπολογιστή.

Πολλοί από τους παρόχους υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν ήδη εγκαταστήσει λογισμικά φίλτρα στις υπηρεσίες τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η εγκατάσταση άλλων φίλτρων.

Η προμήθεια των λογισμικών φίλτρων γίνεται από τα επίσημα δίκτυα πώλησης λογισμικού στη χώρα μας.

Υποστήριξη στο διαδίκτυο

  • Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου www.saferinternet.gr
  • Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο: www.safeline.gr (καταγγελία με email στο report@safeline.gr ή τηλεφωνικά στο 2811 391615 από 9.00 ως 16.00 τις εργάσιμες μέρες)
  • Γραμμή Βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου  (στο τηλέφωνο 800 11 800 15 χωρίς χρέωση 9.00-15.00 και με email στο help@saferinternet.gr)

Χρήσιμες διευθύνσεις

Σχολιάστε

Top