Αφιέρωμα στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (30 Οκτωβρίου 1960 – 25 Νοεμβρίου 2020) Ήταν Αργεντινός ποδοσφαιριστής και  προπονητής ποδοσφαίρου. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ αρκετοί στο άθλημα και κυρίως φίλαθλοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο όλων. Στις εκλογές της IFFHS ψηφίστηκε 5ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα. Ακόμη, βραβεύτηκε από τη FIFA ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα μαζί με τον Πελέ.

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος, που κατέρριψε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής δύο φορές, την πρώτη όταν έπαιξε στη Μπαρτσελόνα για 3 εκατομμύρια αγγλικές λίρες και τη δεύτερη, όταν αγωνίστηκε στη Νάπολι για 5 εκατομμύρια λίρες. Είχε αγωνιστεί            στους Αρχεντίνος ΤζούνιορςΜπόκα ΤζούνιορςΜπαρτσελόναΝάπολιΣεβίλλη και στο τέλος της καριέρας του, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και τελικά μετά από παύση ενός έτους από το ποδόσφαιρο έκλεισε την καριέρα του στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς το 1997. Τα πιο ένδοξα ποδοσφαιρικά του χρόνια τα πέρασε στη Νάπολι, όπου κέρδισε τίτλους και διακρίσεις. Στην καριέρα του με την Εθνική Αργεντινής, σημείωσε 34 τέρματα σε 91 εμφανίσεις.

Έλαβε μέρος σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, όπου έλαμψε η χαρισματική προσωπικότητά του και οδήγησε την ομάδα του σε πολλές νίκες. Επίσης κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2–1 που γράφτηκε στην ιστορία για δύο διαφορετικούς, μοναδικούς λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι του, γνωστό ως «Χέρι του Θεού». Ατομικής προσπάθειας που ξεκίνησε πίσω από το κέντρο του γηπέδου. Αυτό το γκολ, καταγράφηκε ως το «Γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της FIFA το 2002.

Νίκος, Χρήστος, Μιχαέλα

Πηγές: Goal.com, Wikipedia.org, DialyO, Barcelona FC

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης