Το Στ2 θυμάται…

 Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σήμερα επισκεφτήκαμε τον Πύργο Βασιλίσσης.

Ο Πύργος Βασιλίσσης που αποτελεί εθνικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας, βρίσκεται στα κτήματα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αντώνη Τρίτση, στα όρια των δήμων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε και να μάθουμε για την ιστορία του.
Το Σεπτέμβρη του 1848 η νεαρή βασίλισσα Αμαλία σύζυγος του βασιλιά Όθωνα, αγοράζει το πρώτο κτήμα στην περιοχή των κάτω Λιοσίων εκτάσεως 300 στρεμμάτων. Στις 13 Αυγούστου 1854 ολοκληρώνονται οι εργασίες ανέγερσης της βασιλικής έπαυλης που θα γίνει γνωστή ως ο Πύργος της Αμαλίας ή Πύργος της Βασιλίσσης. Είναι ένας μικρός πύργος γοτθικού ρυθμού.

Αργότερα η βασίλισσα πραγματοποιεί 47 νέες αγορές κτημάτων δημιουργώντας ένα μεγάλο ενιαίο κτήμα 2.500 στρεμμάτων. Στο τέλος του 1856 το κτήμα είναι σχεδόν έτοιμο. Φέρνουν από το εξωτερικό εξαιρετικά είδη αμπελιών και οπωροφόρων δένδρων, σπάνιες ποικιλίες καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών, ενώ οι κτηνοτροφικές μονάδες του περιλαμβάνουν εξευγενισμένες ράτσες ζώων και πουλερικών, αραβικά άλογα, μέχρι και καμηλοπαρδάλεις. Πολύ σύντομα, το κτήμα εξελίχθηκε σε ένα πρότυπο κέντρο γεωργίας και κτηνοτροφίας, ενώ πολλά από τα προϊόντα του βραβεύτηκαν.

Ο Όθωνας και η Αμαλία, στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα, πρόσθεσαν το 1857 έναν τεχνητό. Τους έδωσαν τα ονόματα αργοναυτών: Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς και συνολικά στο κτήμα έδωσαν το όνομα «Επτάλοφος».
Από την ξενάγηση μάθαμε επίσης ότι η βασίλισσα η οποία αγαπούσε πολύ τη φύση, δεν έμενε ποτέ το βράδυ στον πύργο. Τον χρησιμοποιούσε μόνο για να ξεκουράζεται από τις βόλτες που έκανε με το άλογό της, να συναντά φίλους και γενικώς να ξεφεύγει για λίγο από τη ζωή της στο ανάκτορο. Η διαδρομή από τον πύργο έως το παλάτι (που τώρα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων και τη βλέπαμε όταν κάναμε την επίσκεψη στην Καπνικαρέα) ήταν τότε μια τεράστια ευθεία και η βασίλισσα την έκανε πολύ συχνά. Ένα μέρος των κτημάτων της παραμένει ιδιωτικό. Καλλιεργούνται ακόμη και παράγουν κρασί, βότανα και άλλα προϊόντα.
Ο πύργος είναι πολύ μικρός, αλλά έχει δύο ορόφους και όπως όλοι οι παλιοί πύργοι έχει και κρυφό πέρασμα!
Μας άρεσαν πολύ η μεγάλη αίθουσα στον όροφο με τους θυρεούς και τα εντυπωσιακά παρκέ-μαρκετερί στα πατώματα. Ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος ήταν εντυπωσιακός με πολλά ζωγραφισμένα σημεία. Επίσης υπήρχαν αρκετές λιθογραφίες του βασιλικού ζευγαριού. Εκτός από τον πύργο κάναμε μια βόλτα σε πολλά σημεία του κτήματος, επισκεφτήκαμε το σύγχρονο οινοποιείο τους, είδαμε τους σταύλους με τα άλογα, τα χωράφια με τις καλλιέργειες.
Φεύγοντας περάσαμε από το «κέντρο της γης» που βρίσκεται στα κτήματα αλλά έχει ελεύθερη είσοδο και λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχει παιδαγωγικά προγράμματα με διάφορες δράσεις όπως φυτέματα και μαγείρεμα με βιολογικά προϊόντα.
Όταν η Αμαλία έψαχνε το ιδανικό σημείο για να χτίσει τον πύργο της, πρόσταξε τους υπηρέτες να αφήσουν κομμάτια κρέατος από σφαγμένα ζώα σε διάφορα σημεία της Αττικής. Το κομμάτι που κρατήθηκε καλύτερα και σάπισε τελευταίο ήταν εκεί. Αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το καλό κλίμα που έχουν οι περιοχές μας !!!

Σχολιάστε