Έλλειμμα μέτρου … και στη διατροφή

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΕΤΡΟΥ… ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία μας, γι’ αυτό και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ό, τι έχει σχέση μ’ αυτήν. Τα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς , όπως το πρόσφατο με το κρέας αλόγου που το φάγαμε ως μοσχαρίσιο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Όμως πέρα από την αμφισβητούμενη ποιότητα και αγνότητα των πρώτων υλών, μας απασχολούν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και στη διατροφική συμπεριφορά μας. Έχουμε την εντύπωση πως στην εποχή μας έχει χαθεί το μέτρο, κι αυτό ισχύει και για τη διατροφή μας. Ας παρατηρήσουμε τι γίνεται γύρω μας:

-Πολλοί τρέφονται ανθυγιεινά, με το λεγόμενο “γρήγορο” φαγητό. Νόστιμες λιχουδιές, αλλά και τόσο βλαβερές για την υγεία μας. Ο γρήγορος τρόπος ζωής μάς έχει κάνει βιαστικούς, ακόμα και στο φαγητό. Εξάλλου μας έχει γεμίσει άγχος. Λένε πως το λίπος λειτουργεί ως «παυσίπονο» της ψυχής. Ίσως έτσι εξηγείται η προτίμηση μας σε τροφές γεμάτες λιπαρά.

- Κάποιοι τρώνε υπερβολικά. Το πολύ φαγητό τους προσφέρει ικανοποίηση και καλύπτει τα κενά της ψυχής τους. «Ό, τι δεν μπορείς να ζήσεις το τρως»… παραβλέποντας τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία σου!

- Κάποιοι άλλοι, αντίθετα υποφέρουν από νευρική ανορεξία και θεωρούν τη τροφή εχθρό. Τρώνε ελάχιστα και, παρ’ όλο που το σώμα τους καταρρέει, δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης τους.

- Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στις χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην Αφρική και την Ασία ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποσιτίζεται. Το γεγονός αυτό δεν είναι τωρινό. Δεκαετίες πριν στη χώρα μας πετούσαμε τα ροδάκινα στις χωματερές, την ώρα που στην Αφρική πολλά παιδάκια λιμοκτονούσαν. Άγνωσται (ή γνωσταί;)αι βουλαί των ισχυρών της γης.

Είναι αλήθεια πως το θέμα είναι τόσο σύνθετο που στάθηκε αδύνατο να καλύψουμε όλες τις πλευρές του. Διερευνήσαμε λοιπόν κάποιες απ’ αυτές. Μελλοντικά θα επανέλθουμε με περισσότερα άρθρα…

Σχολιάστε

Top