Η ιστορία του αθλητισμού

ΑΠΟ: ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Ιουν• 06•16

  Η ιστορία του αθλητισμού

Ο αθλητισμός είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής μας από την αρχαιότητα. Από τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαίας Ελλάδας μέχρι τους σύγχρονους πολλά άλλαξαν, αφού ο αθλητισμός εξελίχτηκε. Ας  παρακολουθήσουμε την πορεία του στους αιώνες.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

αθλητισμος2

Τα περισσότερα αθλήματα της αρχαίας Ελλάδας είναι γνωστά σε εμάς με διαφορετική όμως ονομασία. Το «ΣΤΑΔΙΟ» είναι το γνωστό σε εμάς άθλημα στίβου δρόμος  ταχύτητας των 200 μέτρων. Φαίνεται πως 4 άτομα συμμετείχαν σε αυτό το αγώνισμα, όπως και σε ένα παρόμοιο, γνωστό ως ‘’ δίαυλος ‘’, με απόσταση διπλή από αυτή του σταδίου. Τελευταίο γνωστό άθλημα δρόμου στην αρχαιότητα είναι το  ‘’ δόλιχο ‘’ μήκους 12 φορές μεγαλύτερου από του ‘’ δίαυλου ‘’.

Αγωνίσματα πάλης αποτελούσαν η ‘’ πάλη ‘’ και η ‘’ πυγμαχία ‘’ . Η ‘’ πάλη ‘’ χωριζόταν σε δύο αγώνες. Στον ένα σκοπός του αθλητή ήταν να ρίξει τον αντίπαλό του τρεις φορές στο δάπεδο, ενώ στο δεύτερο η μάχη συνεχιζόταν και στο έδαφος, μέχρι ένας από τους δύο παλαιστές  να παραδεχθεί  ήττα σηκώνοντας  το χέρι του στον αέρα. Η ‘’ πυγμαχία ‘’ ωστόσο ήταν ένα πολύ βίαιο έως και θανάσιμο αγώνισμα, με μοναδικό σκοπό  να ρίξεις τον αντίπαλο στο έδαφος με χτύπημα αρκετά δυνατό, ώστε να τον κάνεις να παραιτηθεί ή σε ακραίες περιπτώσεις να ξεψυχήσει. Τέλος το ‘’ παγκράτιο ‘’ (το πιο δύσκολο αγώνισμα) συνδύαζε και τα δύο παραπάνω αθλήματα. Οι αθλητές αγωνίζονταν με γυμνά χέρια και δεν χτυπούσαν με την γροθιά αλλά με τα δάχτυλα της πυγμής.

Το ‘’πένταθλο’’ αποτελείτο από πέντε επί μέρους αγωνίσματα: τροχάδηνάλμαπάληδισκοβολία και ακόντιο.     

                                        Η διεξαγωγή του πένταθλου άρχιζε με την ρίψη δίσκου ή με το άλμα, και συνέχιζε με την ρίψη ακοντίου, τον αγώνα δρόμου και την πάλη. Η εκκίνηση στο ‘’ άλμα’’ γινόταν από μια ελαστική σανίδα, τον «βατήρα», ενώ οι αθλητές χρησιμοποιούσαν ένα βοηθητικό όργανο, τους «αλτήρες». Ο κανονισμός του αθλήματος επέβαλε στον αθλητή να προσγειωθεί όρθιος και να σταθεί ακίνητος ακριβώς στο σημείο της επαφής του με το έδαφος. Το σημείο της πιθανής προσγείωσης ήταν ανασκαμμένο για να είναι το χώμα λίγο πιο μαλακό. Η δισκοβολία ήταν αγώνισμα βολής που εξελίχτηκε από την ρίψη πέτρας στην μάχη, και διεξάγονταν αρχικά με απλές πέτρες κάπως μεγάλων διαστάσεων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ο αθλητισμός στον μεσαίωνα δεν εξελίχτηκε, αντιθέτως παράκμασε κυρίως λόγω της απαγόρευσης άσκησης αθλημάτων που δεν σχετίζονταν με την στρατιωτική εκπαίδευση. Ορισμένα όμως αθλήματα ανέβασαν την δημοτικότητά τους, όπως η ξιφασκία και η τοξοβολία.

αθλητισμος

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η εξέλιξη του αθλητισμού σήμερα είναι εντυπωσιακή καθώς οι ολυμπιακοί αγώνες είναι παγκόσμιο γεγονός και διάφορα αθλήματα (πχ μπάσκετ ,ποδόσφαιρο) είναι γνωστά  και διαδεδομένα παντού. Πάντως πολλά αθλήματα από την αρχαιότητα συνεχίζουν να επιβιώνουν μέχρι σήμερα.

 calendar

Σχολιάστε

Top