Θύτες και θύματα

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16
Θύτες και θύματα

Θύτες και θύματα

Η νεανική βία έχει τις ρίζες της στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σχετίζεται με τον έντονο ανταγωνισμό που έχει γίνει κυρίαρχη αξία και αλλοτριώνει τις ανθρώπινες σχέσεις: οι άνθρωποι γίνονται αντίπαλοι, έτοιμοι να αναμετρηθούν μεταξύ τους. Κυνηγώντας το στόχο, επιδιώκοντας την υπερίσχυση, ‘’πολεμούν’’: πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, να προλάβουν να χτυπήσουν, πριν τους χτυπήσουν. Να κάνουν επίδειξη δύναμης στον πιο αδύναμο, για να μη θεωρούνται οι ίδιοι αδύναμοι.

Ο πιο δυνατός επιβάλλεται. Με λόγια, με πράξεις. Ίσως έτσι καλύπτει τα κενά της αυτοπεποίθησης του, ή της ψυχής του. Το θύμα υποφέρει σιωπηλά. Η βία σκοτώνει σιγά-σιγά την ψυχή του. Κι αν κάποια στιγμή, στο μέλλον, βρεθεί μπροστά του κάποιος πιο αδύναμος… Κάπως έτσι διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της βίας. Σ’ αυτόν τον κύκλο, αν δεν είσαι ένας απ’ τους θύτες, μπορεί να γίνεις θύμα.

Το χειρότερο είναι πως κανείς δεν μιλά. Το θύμα δεν μιλά γιατί ντρέπεται, φοβάται, νομίζει ότι φταίει γι’ αυτό που του συμβαίνει. Ο θύτης δεν μιλά γιατί γνωρίζει το άδικο της πράξης του, Οι υπόλοιποι… δεν είναι δική τους δουλειά, γιατί να μπλέξουν; Και τελικά η σιωπή συντηρεί τον κύκλο βίας. Ας τη σπάσουμε αυτή τη σιωπή!

 

Σχολιάστε

Top