συνέντευξη με την Αγγελική Δαλιάνη

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16

 

daliani-megali-polaroid

 

Πριν λίγα χρόνια ήταν  ένα κορίτσι όπως εμείς. Μαθήτρια στα σχολεία της περιοχής μας, σύχναζε με τις φίλες της στην πλατεία της Αγίας Τριάδας όπως κι εμείς.

Ηθοποιός σήμερα, έχει δοθεί με πάθος στη δουλειά της. Τα μάτια της αστράφτουν όταν μιλά για τους ρόλους που υποδύθηκε και γι΄ αυτούς που θέλει να υποδυθεί…

 

Γιατί επιλέξατε να γίνετε ηθοποιός;

Το να γίνω ηθοποιός ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφτεί , όταν ήμουν μικρή .Ήρθε σιγά σιγά στην πορεία .Αφού είχα τελειώσει τις σπουδές ως δημοσιογράφος και αφού είχα βρει δουλειά ένιωθα την ανάγκη να παρακολουθήσω μερικές επιπλέον σπουδές, θεωρώντας ότι θα με βοηθούσαν περισσότερο στη δουλειά μου ως δημοσιογράφος. Έτσι, εντελώς τυχαία,  μία μέρα είδα στην εφημερίδα ένα σεμινάριο ορθοφωνίας και αποφάσισα να το παρακολουθήσω .Μου άρεσε πολύ ,αλλά ακόμα πιο πολύ το γεγονός ότι εκεί ασχολιόμασταν με πάρα πολλά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, τα οποία τα διδασκόμουνα με ένα διαφορετικό τρόπο .Αυτό με ενθουσίασε .Άρχισα να καταλαβαίνω τα ποιήματα ,τι θέλουν να πουν κάποια λογοτεχνικά κείμενα. Αποφάσισα ,λοιπόν ,την επόμενη χρονιά να παρακολουθήσω τα μαθήματα της δραματικής σχολής κανονικά . Παρακολούθησα μαθήματα χορού ,ορθοφωνίας, φωνητικής, κινησιολογίας ,τα οποία αρχικά θεωρούσα ότι θα με βοηθούσανε πολύ στη ζωή μου. Ανεβαίνοντας στις εξετάσεις πάνω στη σκηνή ενθουσιάστηκα τόσο, που αποφάσισα ότι θα το ακολουθήσω επαγγελματικά .Έτσι αποφάσισα να αλλάξω πορεία .

Τι προτείνετε στα παιδιά που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί;

Καλό θα ήταν αυτό που θα επιλέξουν να σπουδάσουν ή αργότερα να ασχοληθούν επαγγελματικά να είναι κάτι που θα τους αρέσει τόσο ,ώστε να ξεπερνούν όλα τα προβλήματα. Όλες οι δουλειές και όλα τα επαγγέλματα έχουν και θετικά και αρνητικά. Αν όμως αγαπάς τόσο πολύ αυτό που κάνεις ,τα αρνητικά τα βλέπεις πιο μικρά και δεν τα μεγαλώνεις μέσα σου και με αυτό τον τρόπο τα ξεπερνάς.

Ποιος από τους ρόλους που ερμηνεύσατε σας  άρεσε περισσότερο;

Τους αγαπώ όλους πάρα πολύ! Στη δουλειά αυτή αναλαμβάνεις κάθε φορά και κάτι καινούργιο. Είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή και αυτό είναι ένα από τα θετικά  της .Κάθε φορά που ξεκινώ τις πρόβες για μια παράσταση, νιώθω ότι μόλις έχω τελειώσει τη σχολή και  ξεκινάω τη δουλειά μου .Έχω αγαπήσει όλους τους ρόλους πάρα πολύ ,γιατί θεωρώ ότι σε όλους έχω βάλει ένα  κομμάτι του εαυτού μου. Αν όμως θα έπρεπε να επιλέξω, τότε θα επέλεγα το ρόλο της Άννας Φρανκ. Είναι ένα έργο το οποίο με συγκίνησε ,επειδή πρόκειται για μία αληθινή ιστορία. Το γεγονός ότι ο ρόλος αυτός,  η κοπέλα αυτή είχε υπάρξει και είχε ζήσει, για εμένα ήταν πρόκληση. Μέσα από αυτή τη δουλειά αγάπησα το κοριτσάκι αυτό. Επίσης χαιρόμουν πολύ που είχε και μεγάλη ανταπόκριση στις ηλικίες τις δικές σας. Ερχόντουσαν πολλά παιδιά που πηγαίνανε γυμνάσιο και λύκειο να το παρακολουθήσουν. Ταυτιζόντουσαν με την ηρωίδα και θεωρώ ότι  πέρασα στα νέα παιδιά πάρα πολλά μηνύματα μέσα από το ρόλο. Επίσης με ενθουσίασε ο ρόλος μου στην  παράσταση «το θαύμα της Άννι Σάλιβαν».Υποδύθηκα την Άννι Σάλιβαν ,μία δασκάλα που έκανε  μάθημα σε ένα παιδί το οποίο δεν έβλεπε και δεν άκουγε. Του έμαθε τη γλώσσα των τυφλοκουφών  και μέσα από την επιμονή της και τη θέληση της για δουλειά, κατάφερε να κάνει αυτό το παιδάκι να επικοινωνεί με τον κόσμο.

Ποιο ρόλο θέλετε να ερμηνεύσετε;

Δεν ξέρω. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, γιατί κάθε φορά που μου δίνεται κάτι καινούργιο το αγαπώ πολύ και δίνω όλο μου τον εαυτό,  για να το φέρω εις πέρας .Θα ήθελα βέβαια στην πορεία να μου δοθεί η ευκαιρία να ερμηνεύσω κάποιους από τους ρόλους των αρχαίων μας ποιητών, όπως την Ιφιγένεια.

Προτιμάτε τους κωμικούς ή τους δραματικούς ρόλους ;

Πιστεύω ότι και στο δράμα υπάρχει κωμωδία αλλά και στη κωμωδία υπάρχει το δράμα. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να μπορέσω να δημιουργήσω στο θεατή ένα συναίσθημα, όποιο και να είναι αυτό, να τον κάνω να γελάσει ή να τον κάνω να συγκινηθεί .Χαίρομαι εξίσου και τους κωμικούς και τους δραματικούς ρόλους .

Το θέατρο επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση;

Πάρα πολύ .Λένε οι παλιότεροί μου συνάδελφοι ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης το θέατρο μόνο καλό μπορεί να κάνει. Και  παλιότερα στην κατοχή ο κόσμος πήγαινε πάρα ,μα πάρα πολύ θέατρο ,γιατί το θέατρο είναι η αγωγή της ψυχής. Όμως έχει επηρεαστεί γενικότερα το επάγγελμα του ηθοποιού ,όπως και όλα τα επαγγέλματα την συγκεκριμένη περίοδο. Ευελπιστούμε  ότι σιγά  σιγά  θα καλυτερέψουν τα πράγματα .

Ποιον ηθοποιό έχετε  ως πρότυπο;

Κανέναν. Γενικότερα δεν είχα κάποιον ως πρότυπο, αλλά έχω αρκετούς αγαπημένους ηθοποιούς ,και έλληνες και ξένους. Μου αρέσει να θαυμάζω τους πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς και να μαθαίνω από αυτούς. Αλλά δεν  μπορώ να σου πω ότι θέλω να γίνω σαν και αυτούς γιατί θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

Ξέρουμε ότι είστε συμπολίτισσά μας. Τι θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια στην Πετρούπολη;

Θυμάμαι πολλά. Μεγάλωσα στην Πετρούπολη και συγκεκριμένα στην Κηπούπολη. Εδώ πήγα δημοτικό ,γυμνάσιο και λύκειο. Θυμάμαι τα παιχνίδια στις αλάνες, τις εκδρομές στο βουνό ,τις εκδρομές στο θέατρο Πέτρας. Θυμάμαι την ανεμελιά εκείνων των χρόνων, αφού μεγάλωσα σε μία περιοχή που εκείνα τα χρόνια ήταν λιγότερο πυκνοκατοικημένη και μπορούσαμε άνετα να παίζουμε στους δρόμους.

Άλλαξε πολύ η Πετρούπολη από τότε;

Λιγάκι έχει αλλάξει, αλλά θεωρώ προς το καλύτερο, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι τώρα είναι πιο δύσκολο τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους. Είναι μία περιοχή που μου αρέσει και την αγαπώ πολύ.

Πού συχνάζατε ως παιδί και ως μαθήτρια;

Στις κούνιες στην Αγία Τριάδα.  Ήταν η πιο κοντινή πλατεία στο σπίτι μου και ήταν το μέρος που χαιρόμουνα να βρίσκομαι με τις φίλες μου και να παίζουμε.

Σε ποιο σχολείο φοιτήσατε ;Ποιες αναμνήσεις σας έμειναν στο μυαλό από το σχολείο σας;

Φοίτησα στο 8ο δημοτικό ,στο 6ο γυμνάσιο και στο 2ο λύκειο Πετρούπολης .Μία ανάμνηση   που μου έρχεται έντονα στο μυαλό είναι η ανεμελιά εκείνων των χρόνων. Μην νομίζετε εσείς τα παιδιά που πάτε σχολείο ότι αγχώνεστε, γιατί όταν μεγαλώσετε θα αγχώνεστε πιο πολύ .Πραγματικά ,όταν θα μεγαλώσετε και θα σπουδάσετε και θα μπείτε στον επαγγελματικό στίβο ,θα δείτε ότι τελικά τα σχολικά χρόνια δεν είχαν τόσο άγχος.

Είχατε κάποιο αγαπημένο μάθημα;

Όχι ,δεν θα το έλεγα, δεν είχα κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο μάθημα .Βέβαια όταν τελείωσα το σχολείο κατάλαβα ότι μου άρεσε η Λογοτεχνία .

Ποιο μάθημα σας δυσκόλευε περισσότερο;

Τα μαθηματικά και γενικότερα τα μαθήματα που είχαν μέσα μαθηματικά ,όπως η φυσική ,η χημεία ,η γεωμετρία ,αυτά τα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης .Εγώ είμαι πολύ φαν του θεωρητικού .

Ήσασταν καλή μαθήτρια ;

Ήμουν μία μέτρια μαθήτρια του 15 και του 16.

Συμμετείχατε σε θεατρικές παραστάσεις;

Η αλήθεια είναι ότι « όπου γάμος και χαρά η Βασίλω  πρώτη». Αυτά μου άρεσαν πάρα πολύ! Στις χορωδίες ,στις επετειακές γιορτές πάντα συμμετείχα ,το επιδίωκα να λαμβάνω μέρος .Συμμετείχα και σε δύο θεατρικές  παραστάσεις στην καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους αναγνώστες του περιοδικού μας;

Σε λίγα χρόνια θα σκέφτεστε τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Να ξέρετε ότι δεν πρέπει μόνο να σπουδάσετε το επάγγελμα, αλλά και να το αγαπάτε. Έχει σημασία να είστε όχι μόνο επιτυχημένοι στο επάγγελμά  σας αλλά και χαρούμενοι.

 

Μαίρη  Κρομμύδα Β΄2

Σχολιάστε

Top