Εθισμός στο Διαδίκτυο

ΑΠΟ: 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - Νοε• 25•16
Εθισμός στο Διαδίκτυο

Εθισμός στο διαδίκτυο: μια υπαρκτή απειλή

 

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να οριστούν συγκεκριμένα κριτήρια διάγνωσης. Το άτομο που πάσχει από αυτού του είδους τον εθισμό ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο με σκοπό την ψυχική και συναισθηματική του ικανοποίηση. Με την πάροδο του χρόνου όμως αναγκάζεται να σπαταλάει  όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή προκειμένου να αντλήσει την ίδια ικανοποίηση.

Αίτια

Τα άτομα που εθίζονται στο διαδίκτυο έχουν συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτουν απ’ το μέσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στο διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», να «γίνει» όπως θα ‘θελε να είναι και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων του. Μπορεί να βγει και να μπει όποτε θέλει, να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση του, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους , ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που είναι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό του διαδικτύου. Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι, επίσης, το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές προσωπικότητας, η κοινωνική φοβία.

Το φαινόμενο αυτό, μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμα ηλικία. Είναι πιο συχνό κατά τη μέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία (>17 ετών).

 Συμπτώματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας εξαρτημένης συμπεριφοράς: το διαδίκτυο κυριαρχεί στη σκέψη τους, γίνεται έμμονη ιδέα, για αυτό καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο και χρήμα σε δραστηριότητες σχετικές με αυτό. Όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από αυτό και δεν τους ικανοποιεί τίποτα άλλο. Έτσι μειώνεται η λειτουργικότητα τους σε κοινωνικό, οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Η οικογένεια, οι φίλοι, το σχολείο μοιάζουν ασήμαντοι μπροστά στον τόσο ελκυστικό για αυτούς κόσμο του διαδικτύου. Μειώνεται η επίδοση τους στο σχολείο, απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να ικανοποιούν το πάθος τους.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις οι έφηβοι δεν κοιμούνται, ταλαιπωρούνται από ημικρανίες και τα μάτια τους είναι ξηρά.  Παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή, μπορεί να σταματήσουν ακόμα και το σχολείο. Τέλος, φτάνουν σε σημείο να μη τρώνε η και το αντίθετο.

 

Αντιμετώπιση εθισμού

 

1)Ο εθισμός από το διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχή γι’ αυτό χρήζει ειδικής θεραπείας.
2)Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες.
3)Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα πέρα από τον εθισμό του, υπάρχει και κατάλληλη φαρμακολογία.

4)Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους.
Η παρακολούθηση κάθε περίπτωσης γίνεται από τετραμελή ομάδα στην οποία συμμετέχουν παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος.
5)Σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά, ειδικά όταν η εξάρτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

 

 

Η τεχνολογία είναι δημιούργημα του ανθρώπου για να τον εξυπηρετήσει. Εάν ο άνθρωπος υποδουλωθεί σε αυτήν το δημιούργημα του τον ακυρώνει. Έξαλλου ο κόσμος του διαδικτύου είναι εικονικός. Η πραγματική ζωή είναι έξω και μας περιμένει….

Σχολιάστε

Top