Σκορδαλιά της γιαγιάς

Γράφει η Αλεξάνδρα Κακαβά, μαθήτρια της Ε1 τάξης

Υλικά:

800γρ πατάτες

4-5 σκελίδες σκόρδο

30-40ml ξίδι από λευκό κρασί

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

240γρ (1 κούπα) ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια. Τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15΄-20΄ (από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός). Ταυτόχρονα πολτοποιούμε το σκόρδο στο μούλτι. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις βάζουμε στον κάδο του μίξερ και τις πολτοποιούμε όσο είναι ακόμα ζεστές.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το λεμόνι, το μισό ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Με το μίξερ σε λειτουργία στη χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με βελούδινη και αφράτη υφή. Δεν σταματάμε το χτύπημα του μίξερ, αλλά και τη ροή του λαδιού πριν βάλουμε όλο το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, ξίδι ή σκόρδο σύμφωνα με το γούστο μας.

Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Είναι καταπληκτικό συνοδευτικό για τηγανιτά ψάρια ή βραστά. Συνηθίζεται να τρώμε βακαλάο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου.

Καλή σας όρεξη!