Χριστουγεννιάτικες Γεύσεις

tree

Ο καθένας από εμάς περιμένει και θέλει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα διαφορετικά. Όλοι ωστόσο θεωρούμε ότι θέλουν να τα μοιραστούν με παρέα. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι τόσο ζεστή. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ,στρωμένο με καλό τραπεζομάντιλο, κρυστάλλινα ποτήρια, πορσελάνινο σερβίτσιο μάς περιμένει. Η γαλοπούλα με κάστανα και σταφίδες στο κέντρο του τραπεζιού. Ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί περιμένει να γεμίσει τα ποτήρια ώστε η όμορφη και μαγευτική μυρωδιά του να φτάσει μέχρι τα ουράνια. Όμως, δεν θα θέλατε να είστε ένας από αυτούς που θα βοηθήσετε στο τραπέζι; Εγώ πάντως θα ήθελα και γι αυτό θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες συνταγές, ώστε η όμορφη και μαγευτική μυρωδιά του να φτάσει μέχρι τα ουράνια. .

salata

Σαλάτα Έλατο
Υλικά

2 κούπες ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
1/4 κούπας πίκλες αγγουράκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας τριμμένο ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 κούπας πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κούπα μαγιονέζα

Εκτέλεση
Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ενώστε τα με την μαγιονέζα. Κόψτε ένα πατρόν από λαδόχαρτο σε σχήμα ελάτου και στρώστε το σε μια μεταλλική πιατέλα. Αδειάστε επάνω τη σαλάτα και στρώστε τη σύμφωνα με το σχήμα του πατρόν με μια σπάτουλα.
Στολίστε τη με κλωναράκια και φύλλα μαϊντανού, πλυμένα καλά και στραγγισμένα, και με αστεράκια από κόκκινη πιπεριά. Από μια μεγάλη πράσινη πιπεριά κόψτε ένα κομμάτι σε σχήμα ημικυκλικό και βάλτε το για βάση στο δέντρο. Καλύψτε με διαφανή πλαστική μεμβράνη και φυλάξτε την σαλάτα στο ψυγείο.

kourampiedes

Κουραμπιέδες
Υλικά

1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαγειρικό λίπος ( φυτίνη )
½ κούπας ζάχαρης άχνη
λίγο αλάτι
λίγη βανίλια
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για το τέλος

Εκτέλεση

Χτυπήστε στο μίξερ τα δυο βούτυρα με την ζάχαρη, ν’ ασπρίσουν. Στο μεταξύ ανακατέψτε το αλεύρι με τη βανίλια και το αλάτι .Σταματήστε το μίξερ και ρίξτε το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας ελαφρά τι μίγμα. Ρίξτε τα αμύγδαλα και ζυμώστε λίγο ακόμη. Κόψτε τα κουραμπιεδάκια με κουπ πατ σε αστεράκια αν θέλετε. Αραδιάστε τα σε ένα ταψί ελαφρά βουτυρωμένο και ψήστε τα στους 175 βαθμούς κελσίου, έως ότου ροδίσουν ,περίπου 30’. Στο μεταξύ στρώστε ζάχαρη άχνη σ ένα αλουμινόχαρτο και αραδιάσετε τα σ αυτή, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Ραντίστε τα με λίγο ανθόνερο και κοσκινίστε επάνω τους, με το μεγάλο σουρωτήρι, άφθονη άχνη, όσο ακόμη είναι ζεστά. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και σερβίρετε. Καλή επιτυχία!

melomakarona

Μελομακάρονα
Υλικά
1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι:
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Γαρνίρισμα:
1/2 κούπα καρύδια
1 κουτ.γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μπέικιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά. Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν. Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο .Όταν πιούν το σιρόπι αναποδογυρίζουμε, να μελώσουν και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Ανακατεύουμε καρύδια κανέλα γαρύφαλλο και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.

Σχολιάστε

Top