Ο ρόλος του γέλιου στην καταπολέμηση της αγχώδους συνδρομής

ΑΠΟ: ΓΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Μαρ• 25•15

κατάλογος2

Αγχώδης συνδρομή ή stress είναι οι ορατοί ή οι αόρατοι «κίνδυνοι» που βάζουν σε ενέργεια το μηχανισμό αντίδρασης-άμυνας του οργανισμού. Η σημερινή κοινωνία απαιτεί από τα τέκνα της χιλιάδες προσόντα, προκειμένου να αποκτήσουν το προσωνύμιο ενός ικανού, υπεύθυνου και άξιου πολίτη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να κλονίζονται από ψυχικές ή και σωματικές ασθένειες. Σαφώς, ένα ορισμένο επίπεδο stress είναι αναγκαίο για να αισθάνεται κανείς άνετα, ευτυχισμένος και δραστήριος. Το έντονο stress μπορεί να καταστεί άκρως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς καταστέλλει τον οργανισμό και επιφέρει μη επιθυμητές ανταποκρίσεις του, ακόμα και ψυχοσωματικές ασθένειες.

Κατά την επίδραση μιας αγχώδους συνδρομής στον ανθρώπινο οργανισμό, ένα τμήμα του αυτόνομου νευρικού συστήματος όπου συνδέεται με την αντίδραση του οργανισμού σε τέτοιου είδους καταστάσεις ενεργοποιείται. Εκκρίνεται αδρεναλίνη, αυξάνεται η πίεση του αίματος, επιταχύνεται η αναπνοή και το αίμα κατευθύνεται προς τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μύες. Η χειρότερη, όμως, επίπτωση που μπορεί να επιφέρει το χρόνιο άγχος είναι η έκκριση κορτιζόλης, μιας πολύ ιδιαίτερης και χρήσιμης για τον οργανισμό ορμόνης, η οποία έκκριση εάν εξελιχτεί σε υπερκορτιζολιασμό, μπορεί να καταδικάσει το σώμα και τον ψυχικό μας κόσμο. Κάποιες από τις επιπτώσεις του υπερκορτιζολιασμού είναι η αντίσταση του οργανισμού μας στην παραγωγή ινσουλίνης, μιας ορμόνης που η έλλειψή της οδηγεί σε διαβήτη τύπου Β, καταστρέφεται το κολλαγόνο του σώματος, επηρεάζεται αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφονται τα λεμφοκύτταρα, αυξάνεται σημαντικά ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, σε αυτόν οφείλονται πολλές ψυχικές διαταραχές, το έλκος, το σύνδρομο Cushing, ενώ χάρη σε αυτόν μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αποδοχέα της βιταμίνης D, με αποτέλεσμα να μένει ανενεργή και να απομακρύνεται από τον οργανισμό.

Τι είναι, όμως, το γέλιο και πώς αυτό βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους; Το γέλιο είναι το στιγμιαίο και αυθόρμητο  ξέσπασμα του οργανισμού που συσχετίζεται με ερεθίσματα του κοντινού μας περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πολλούς μελετητές και ψυχολόγους, ο ρόλος του γέλιου στον οργανισμό μας είναι να διευκολύνει την αναπνοή, να ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία, να ελέγχει την πίεση του αίματος, να ηρεμεί τους μύες και να ανακουφίζει από τους πόνους, και έτσι να θεωρείται από τους περισσότερους το ιδανικό αντίδοτο για το stress.

Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται υπό την επήρεια αγχώδους συνδρομής και ξεσπάσει σε γέλια, το σώμα ηρεμεί. Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες του stress, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική του κατάσταση. Επίσης, αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών που προκαλούν ευφορία και ηρεμία.

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αληθινό! Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί κλάδοι της ψυχολογίας που ασχολούνται με την επίδραση του άγχους στον οργανισμό μας. Ένας από αυτούς, η ψυχονευροανοσολογία, ο κλάδος της ψυχιατρικής που ασχολείται με την επίδραση διάφορων ψυχικών παραγόντων στο ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Πολλοί μελετητές και ψυχολόγοι έχουν φέρει στο φως τα θετικά αποτελέσματα του γέλιου όσον αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και την καταπολέμηση του άγχους.

Όπως λέει και ένα παλιό ρητό: « το γέλιο μακραίνει τη ζωή ». Γι’ αυτό, ας σταματήσουμε να δίνουμε τόσο μεγάλη βαρύτητα σε όσα μάς βαραίνουν και ας χαμογελάμε! Μας κάνει καλό!!!

Μαρία Γ.

images

One Comment

  1. Ο/Η Παπαδήμου Πολυξένη λέει:

    πολύ καλό!!!

Σχολιάστε

Top