Βιβλιοκριτική στο βιβλίο της Λ.Ψαραύτη «Ποτέ, μα ποτέ ξανά»

ΑΠΟ: ΓΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Απρ• 08•15

Η Ταυτότητα του Βιβλίου:

Τίτλος: Ποτέ, μα ποτέ ξανά…

Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη

Εικονογράφος: Αλεξία Οθωναίου

Εκδότης: Πατάκη (Συλλογή Κύκνοι)

Είδος Βιβλίου: Μυθιστόρημα

 

Το βιβλίο που διάβασα:

Τόπος: Αθήνα

Χρόνος: Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται από το χρονικό σημείο της ζωής της Ηλέκτρας (πρωταγωνίστρια) όπου η καθημερινότητά της έχει αλλάξει τελείως. Αφού, η επιχείρηση του πατέρα της έχει χρεοκοπήσει. Έως το σημείο όπου έχει ξεπεράσει το μεγάλο κίνδυνο που αντιμετώπισε ,ο οποίος, της δημιουργήθηκε μέσω της συνομιλίας της με έναν άγνωστο μέσο του facebook.

Ήρωες: Η Ηλέκτρα ή Ira14 (πρωταγωνίστρια), Ο Μπάμπης ή Jerry7 ( ο άγνωστος στο facebook και ο κολλητός του αδερφού της Ηλέκτρας, Θανάση), Η Ερατώ (κολλητή της Ηλέκτρας). Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα στο βιβλίο που δεν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά εμφανίζονται πολλές φορές και ο ρόλος του είναι αρκετά σημαντικός. Όπως η γιαγιά και ο παππούς αλλά και η μαμά με τον μπαμπά της πρωταγωνίστριας.

Αφηγητής: Η Ηλέκτρα

Σπουδαία γεγονότα: Η απόφαση της Ηλέκτρας να πάει στο πάρτι με τον Jerry7, τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί, η απόδραση αυτοκτονίας της Ηλέκτρας, η διήγηση των όσων συνέβησαν- από την  αρχή ως  το τέλος – από την πρωταγωνίστρια στην γιαγιά της και οι απειλές του Μπάμπη προς την Ηλέκτρα.

Βιβλίο και υπόθεση:

Η Ηλέκτρα, μια νεαρή κοπέλα από πλούσια οικογένεια, αναγκάζεται να ζήσει μία τελείως διαφορετική ζωή, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης η επιχείρηση του πατέρα της καταστρέφεται. Αυτός πέφτει σε βαριά κατάθλιψη, ενώ το δημόσιο γυμνάσιο και το μικρό σπίτι φαίνονται στην Ηλέκτρα πάρα πολύ διαφορετικά. Το μόνο που κάνει την πρωταγωνίστρια να αισθάνεται καλύτερα είναι το αγόρι με το οποίο συνομιλεί στο facebook το οποίο δεν φαίνεται να έχει τελικά τις καλύτερες διαθέσεις.

Μου άρεσε / Δεν μου άρεσε επειδή…

Μου άρεσε επειδή, έχει γρήγορη αφήγηση, νεανικούς διάλογους, φυσική γλώσσα, δυνατούς χαρακτήρες, επίκαιρο θέμα, μεγάλη ανατροπή. Δεν μου άρεσε γιατί πολλές φορές η πρωταγωνίστρια δείχνει αρκετά ανόητη.

Βαθμολογία:

8-9(Πολύ Καλό)

Ελένη Δ.

xristougenna-2014-3-638

Σχολιάστε

Top