ΑΣΠΙΔΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΑΠΟ: 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ - Απρ• 05•16

Οι ασπίδες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, σε λαούς που ζουν πιο πρωτόγονα σε σχέση με τον δυτικό πολιτισμό,  αποτελούν μέρος της πολεμικής  εξάρτησης. Στολισμένες συνήθως με έντονα και επιθετικά διακοσμητικά στοιχεία χρησίμευαν τόσο για να τρομάξουν τους εχθρούς όσο και για να προφυλαχτούν από αυτούς.

Οι ασπίδες συναισθημάτων δέχονται πάνω τους όσα συναισθήματα θέλουμε να αποκρούσουμε, έτσι ώστε να προστατευτούμε απ’ ότι θα μπορούσε να μας τραυματίσει ψυχικά και ηθικά.

Αντιγόνη Τσαφή
Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Μαθημάτων

aspides
Οι 4 ασπίδες που ζωγράφισαν οι μαθητές του Α1  και τα συναισθήματα που θέλουν να εκφράσουν
ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ασπίδα μας δείχνει τα συναισθήματα που κανένας μας δεν θέλει να νιώσει έστω και για λίγο!

 Το σχήμα της ασπίδας μας ,το σήμα της ειρήνης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

 Το πρώτο συναίσθημα που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η λύπη -μοναξιά. Εκφράζουμε αυτό το συναίσθημα με ένα σύννεφο που κλαίει και τα δάκρυα του πέφτουν σαν βροχή στη γη. Είναι πολύ άσχημο να νιώθει κάποιος μοναξιά.

 Επίσης ζωγραφίζουμε δύο λαμπερά μάτια στο σκοτάδι .Με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να εκφράσουμε τον φόβο. Για εμάς ο φόβος είναι ένα σκοτεινό συναίσθημα.

 Μια άλλη εικόνα που σχεδιάσαμε είναι μια σπασμένη καρδιά. Με αυτήν την καρδιά μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά συναισθήματα. Αδικία, λύπη ,μοναξιά, απογοήτευση, απελπισία.  Δείχνει ακόμη και έλλειψη αγάπης.

Στην ζωή μας θέλουμε να υπάρχουν μόνο όμορφα συναισθήματα. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα σκοτεινά. Για αυτό προσπαθούμε να τα περιορίσουμε χαμογελώντας όσο περισσότερο γίνεται.

 ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ,  ΗΛΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,  ΚΑΠΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στην ασπίδα μας βλέπουμε τέσσερις εικόνες που απεικονίζουν τα συναισθήματα που θέλουμε να αποκρούσουμε. Όπως τους εχθρούς (στο φίδι), τον φόβο (στον ιστό της αράχνης), την στεναχώρια στην ραγισμένη καρδία και στο σπαθί το μίσος και τον πόλεμο

 Ελένη Κάζου, Δουκίδου Φωτεινή, Βαλάσης Βαλάσης, Γιωτόπουλος Σμάραγδος

Τα συναισθήματά μας

 Όλοι οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα. Τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα εκφράσουμε πάνω σε ό,τι μας περιβάλλει. Για παράδειγμα, στην ασπίδα μας χρησιμοποιήσαμε συγκεκριμένα συναισθήματα όπως: λύπη, θυμό και οργή πάνω σε ένα γκρι πλαίσιο. Στην μέση της ασπίδας σχεδιάσαμε μέσα σε έναν μεγάλο κύκλο το σύμβολο του Γιν και του γιανγκ. Το Γιν και το γιανγκ θέλει να μας δείξει ότι καθετί στη Γη μπορεί να είναι καλό ή κακό αλλά ξέρουμε ότι το καλό κρύβει μέσα του λίγη κακία όπως και το κακό κρύβει μέσα του λίγη καλοσύνη. Το χρώμα που κυριαρχεί στην ασπίδα μας είναι το βαθύ-ανοιχτό κόκκινο γιατί μέσα από αυτό μπορούμε να περιγράψουμε τα πιο έντονα συναισθήματά μας. Το συμπέρασμά μας μέσα από αυτή την ασπίδα είναι ότι κανείς στην Γη δεν είναι τέλειος!

  Δουκίδης Ευάγγελος
Ζγούρας Εμμανουήλ-Βασίλειος
Ηλιάδου Στυλιανή-Σοφία

Στην  ασπίδα μας, παρουσιάζεται  ένα σύνολο συναισθημάτων τα οποία πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην επηρεάσουν την καθημερινή μας  ζωή και συμπεριφορά απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους. Συναισθήματα όπως ο εγωισμός, το μίσος και η εχθρότητα πρέπει να αρχίσουν να ελαττώνονται μέρα με την μέρα, ώστε ο καθένας από εμάς να βελτιώσει και να διαμορφώσει ηθικό χαρακτήρα. Με βάση αυτό, πήραμε την αφορμή να σχεδιάσουμε κάποια από αυτά, στην ασπίδα μας, με την οποία έχουμε βάλει στόχο να δείξουμε πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους, και να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό μας.

ΗΛΙΑΔΟΥ ΟΛΓΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΑΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχολιάστε

Top