Υπερυπολογιστής

O όρος υπερυπολογιστής χρησημοποιήθηκε για πρώτη φορά απο την εφημερίδα New York World το 1920 σε μια αναφορά στην ειδική κατασκευή Fabulators που κατασκεύασε η ΙΒΜ για το πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

CDC_6600.jc

Οι πραγματικοί υπερυπολογιστές έκαναν την εμφάνιση τους την δεκαετία του 1960.Ο πρώτος υπερυπολογιστής δημιουργήθηκε τo 1964,ήταν ο CDC 6600,με σχεδιαστή τον Seymour Cray που εργάζονταν στην εταιρία Control Data Corporation (CDC).

 

 

Το 1972 ο Seymour Cray δημιούργησε την δική του εταιρία (Cray Research).

Cray-1_(1)

Μετά από τέσσερα χρόνια,το 1976,κατασκεύασε τον υπερυπολογιστή Cray-1 o οποίος έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένος στην ιστορία. Στη συνέχεια,το 1985,ο  Cray,κατασκεύασε τον Cray-2,o οποίος απέδιδε 1,9gigaflops και ήταν ο γρηγορότερος μέχρι το 1990.

 

Ενώ τη δεκαετία του 1980,οι υπερυπολογιστές,χρησημοποιούσαν μόνο μερικούς επεξεργαστές,τη δεκαετία του 1990 άρχισαν να εμφανίζονται υπερυπολογιστές με χιλιάδες επεξεργαστές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία,που έθεσαν νέα στάνταρ στην υπολογιστική απόδοση.Ο υπερυπολογιστής Numerical Wind Tunnel,της Fujitsu,χρησημοποιούσε 166 επεξεργαστές και κατέλαβε την πρώτη θέση,το 1994,με μέγιστη απόδοση 1,7gigaflops ανά επεξεργαστή.

Ένας τυπικός υπερυπολογιστής καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας,όπου σχεδόν όλη μετατρέπεται σε θερμότητα,γιαυτό και απαιτούνται πολλά μέτρα ψύξης.Η διαχείριση της θερμότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές,και μπορεί να επηρεάσει ισχυρά συστήματα υπολογιστών με διάφορους τρόπους.

Τα αρχίκα λειτουργικά συστήματα ήταν προσαρμοσμένα στον κάθε υπερυπολογιστή ξεχωριστά ώστε να λειτουργούν ταχύτερα.

Σήμερα οι περισσότεροι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούν Linux,όπου γίνονται διάφορες αλλαγές στη διανομή Linux που χρησιμοποιούν για τον κάθε υπερυπολογιστή.

Τάσος Σαρίδης

Φένια Σφικοπούλου

Σχολιάστε

Top