ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ  ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΩΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ενημερωθείτε και αξιοποιήστε στην τάξη βιβλία που βοηθούν
στην κατανόηση και γνώση των δικαιωμάτων των παιδιών και δίνουν την ευκαιρία
για προβληματισμό και συζήτηση με τους μαθητές σας.
 

Η 20ή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μπορεί σήμερα να είναι γνωστό ότι κάθε άτομο κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει ξεχωριστά δικαιώματα σε φροντίδα και προστασία, παλαιότερα, όμως, πριν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από τη Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών, αυτό δεν ήταν αυτονόητο.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Αποτελείται από 54 άρθρα που μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4 κατηγορίες:
Τα Δικαιώματα Επιβίωσης
Καλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του.
Τα Δικαιώματα Προστασίας
Απαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση.
Τα Δικαιώματα Ανάπτυξης-Εξέλιξης
Περιλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Τα Δικαιώματα Συμμετοχής
Επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους.

Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού οργανώνει φέτος καμπάνια με τίτλο «Σωπαίνω, ψιθυρίζω, μιλάω, φωνάζω. Έχω τον λόγο μου!» εστιάζοντας στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Τα παιδιά «έχουν τον λόγο τους!», έναν λόγο που μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους: χαμηλόφωνα ή δυνατά, με ψίθυρο ή ακόμη και μέσα από τη σιωπή.
 

 

Στον κατάλογο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ περιλαμβάνονται δύο βιβλία που πραγματεύονται το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά και του ανθρώπου.
 

Το δικαίωμα του παιδιού στον σεβασμό
Janusz Korczak
Μετάφραση: Μπεάτα Ζουλκιέβιτς (Beata Żółkiewicz)

Ο Γιάνους Κόρτσακ ήταν Πολωνοεβραίος παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, κοινωνικός ακτιβιστής. Με μια συγγραφική κληρονομιά που περιλαμβάνει περισσότερα από 20 βιβλία και πάνω από 1.400 κείμενα δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά, θεωρείται σήμερα ο πρόδρομος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς οι πρωτοποριακές μέθοδοι διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζε επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το παρόν δοκίμιο, που μεταφράζεται για πρώτη φορά από το πρωτότυπο στα ελληνικά, γράφτηκε το 1928. Συμπυκνώνει και αποτυπώνει την κεντρική ιδέα ολόκληρου του έργου του, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιδιαίτερη γλώσσα του συγγραφέα, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο χτίζει και εκφράζει τις σκέψεις του. Καινοτόμος εκπαιδευτικός με ουσιαστική και ποικίλη πρακτική εμπειρία, ο Κόρτσακ διεκδικεί τον σεβασμό και την τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού. Απαιτεί, μεταξύ άλλων, τον σεβασμό στην άγνοια του παιδιού, στις αποτυχίες και στα δάκρυά του, στην παρούσα στιγμή του, στο να είναι αυτό που είναι…

Η έκδοση συμπληρώνεται από
φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και από εκτενή αναφορά στη ζωή και στο έργο του Γιάνους Κόρτσακ, ενός μοναδικού ανθρώπου που ακολούθησε τις αρχές του μέχρι τέλους, συνοδεύοντας τα παιδιά που είχε υπό τη φροντίδα του ως τα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου Τρεμπλίνκα και τον θάνατο.

Διαβάστε
ΕΔΩπερισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο καθώς και ένα ενδιαφέρον κείμενο του Συνήγορου του Παιδιού για τον Γιάνους Κόρτσακ.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο
ΕΔΩ.

Η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου: Προσαρμοσμένη για τα παιδιά από τη Ruth Rocha και τον Otavio Roth
Ruth Rocha
Μετάφραση – επίμετρο: Μαρία Μουμουλίδου
Εικονογράφος: Otavio Roth

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν στην
προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχει ως θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα αντικείμενο που αφορά άμεσα το διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για μια
έκδοση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και τους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι, προσαρμόζοντας το πρωτότυπο κείμενο για να το κάνουν πιο προσιτό, συμβάλλουν στο να γίνουν περισσότερο γνωστές οι ιδέες που περιέχει και να γίνουν σεβαστές από όλους. Η σαφήνεια του λόγου και η λιτότητα της εικόνας καθιστούν το βιβλίο αυτό πολύτιμο για την κατανόηση των εννοιών και των αντιλήψεων τις οποίες διακηρύσσει.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται
επίμετρο της πανεπιστημιακού Μαρίας Μουμουλίδου με τίτλο «Επίμετρο για τους εκπαιδευτικούς: Μια διδακτική αξιοποίηση της Διακήρυξης».

Διαβάστε
ΕΔΩπερισσότερα για το βιβλίο καθώς και αποσπάσματα από το επίμετρο της έκδοσης.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο
ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα παιδικά βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα
Δάφνη Βρέλλη τηλεφωνικά στο 2113003500 (εσωτ. 268) ή στέλνοντας e-mail στο paidiko@metaixmio.gr.

Σχολιάστε

Top