Στήλη: Το σχολείο μας

Θεατρικό παιχνίδι για τη φιλία!

ΘΕΑΤΡΟ 8


Αμερικανίδες φοιτήτριες παιδαγωγικής στο σχολείο μας

P1060201

Τ ην  Τρίτη 16.05.2017 επισκέφτηκαν το σχολείο μας  δεκαπέντεΠαιδαγωγικών Τμημάτων  του Northern State University των ΗΠΑ. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο προγράμματος σπουδών εκτός ΗΠΑ με τον τίτλο “Greece: Then and Now”, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα CEPA (CEPA foundation).

Τις φοιτήτριες με τις καθηγήτριές τους Kelly Duncan και Andria Moon, καλωσόρισαν η διευθύντρια Αντιόπη Φραντζή, η δασκάλα Αγγλικών Ειρήνη Πανταζή και ο δάσκαλος Χωριανόπουλος Δημήτρης, οι οποίοι και παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις δράσεις του σχολείου μας. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

eik2

 

Στη συνέχεια οι φοιτήτριες επισκέφτηκαν το νηπιαγωγείο, την Α1 τάξη και τη Δ1 τάξη που είχε ετοιμάσει με τη δασκάλα της Μαίρη Κουκουμάκη μια έκπληξη: κάθε παιδί είχε ετοιμάσει μια ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ κάρτα φιλίας ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ (ξέραμε τα ονόματα από τη λίστα που μας είχε στείλει το Υπουργείο).

Βγήκαμε πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες, ανταλλάξαμε e-mail και συμφωνήσαμε ότι το να δουλεύεις με παιδιά είναι όμορφο και είναι το ίδιο παντού (!!!!)

P1060225

 

Ανακαλύπτουμε τα αρχεία του σχολείου μας με τη Monumeta!

 

P1050636

Και η Δ τάξη επισκέφτηκε το κουζινάκι και μελέτησε τα αρχεία!!!

 

monumenta_logo

 

Στις 3/5/2017 ήρθε στο σχολείο μας μια κυρία από την ομάδα Monumeta. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης κ.α. αυτή η ομάδα ασχολείται με τα παλιά κτήρια της Αθήνας και την καταγραφή αρχείων. Oταν ήρθε αυτή η κυρία χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα πήρε ένα αρχείο του σχολείου και με κάτι φυλλάδια τα καταγράψαμε. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι στα βαθμολόγια παρατηρήσαμε πολύ χαμηλούς βαθμούς ακόμα και 4,3,2. Επίσης, μερικά αρχεία ήταν πολύ παλιά για παράδειγμα το αρχείο που πήρε η ομάδα μου ήταν 82 χρόνων! Ένα άλλο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα γράμματα στα αρχεία ήταν καλλιγραφικά, αλλά ήταν τόσο όμορφα λες και ήταν από υπολογιστή. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον ,γιατί μάθαμε περισσότερα πράγματα για το σχολείο μας. (ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΑΚΡΗ)

 

IMG_0218

 

Χθες, κάποιες τάξεις του δημοτικού μας, όπως και η δικιά μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μonumeta. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων, ιστορικών, πολεοδόμων κ.α. που ασχολούνται με την καταγραφή των αρχείων των σχολείων. Όταν τελειώναμε το μάθημα μπήκε μέσα μια κυρία από το πρόγραμμα και μας εξήγησε για το monumeta. Έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες των 4 με 6 ατόμων για να αρχίσουμε την δραστηριότητα. Πρώτα πήραν την δικιά μου ομάδα στο γνωστό κουζινάκι του κτηρίου , όπου ανακαλύψαμε ότι εκεί βρίσκονταν όλα τα αρχεία του σχολείου μας και μερικών άλλων, μέχρι και κάποια προπολεμικά. Η ομάδα μας διάλεξε ένα μαθητολόγιο του 1934. όταν πήγαμε στην τάξη κρατώντας το πολύ προσεκτικά , η κυρία μας έδωσε ένα φύλλο όπου έπρεπε να σημειώσουμε πληροφορίες για το εξωτερικό του βιβλίου. Ανοίγοντας το βιβλίο καταλάβαμε ότι περιέχει όλες τις πληροφορίες των παλιών μαθητών.
Στο τέλος παρουσιάσαμε την δουλειά μας στις άλλες ομάδες και τυχαία, βρήκαμε στο βιβλίο την υπογραφή του κ. Μπούρα, παλιού διευθυντή του σχολείου.
Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα την θυμάμαι όταν πάω γυμνάσιο. ( ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΚΡΗ)

 

IMG_0213

 

Την Τετάρτη 3/5/2017 στο σχολείο μας ήρθε η κ. Κική από την Μonumeta . Από ότι μας είπε η Μonumeta βγαίνει από την λέξη monumet που σημαίνει μνημεία. Αυτή η εταιρία έχει εθελοντές που ασχολούνται με την παλιά πόλη. Όταν ήρθε στο σχολείο μας η κ. Κική ανοίξαμε την ντουλάπα που υπήρχε στο κουζινάκι και, για να πω την αλήθεια, τόσες φορές που έμπαινα στο κουζινάκι  δεν είχα προσέξει αυτήν την ντουλάπα. Μέσα στην ντουλάπα υπήρχαν πολλά βιβλία. Εγώ και η ομάδα μου διαλέξαμε του 1941. Παρόλο που ήταν εποχές πολέμου φοιτούσαν αρκετά παιδιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Γκρέιση  μένει στην ίδια διεύθυνση που έμενε και ένα άλλο παιδί από το 1941. ( ZAKA MARY LINDA)

 

Την τετάρτη 3/5/2017 συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα που διοργανώνουν μια ομάδα ιστορικών σε σχολεία που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ποτέ δεν είχαμε προσέξει την ντουλάπα με τα παλιά αρχεία μέχρι σήμερα. Χωριστήκαμε σε ομάδες όλοι και πήραμε έγγραφα του σχολείου μας. Μαθητολόγια, ελέγχους κ.α. ήταν πολύ ενδιαφέρον να κοιτάμε τους βαθμούς (οι οποίοι ήταν πολύ αυστηροί) των παιδιών που είχαν περάσει από εδώ. Ήταν ένας ωραίος τρόπος να περάσουμε το δίωρο! ( ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ)

 

P1060072

Η Μonumeta είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία βρίσκει τα παλιά κτήρια και απαγορεύει να γκρεμιστούν για να φτιαχτεί μια πολυκατοικία. Μια εκπρόσωπος ήρθε και μας έδωσε κάποιους ελέγχους. Τα βιβλία με τους ελέγχους είχαν μέσα βαθμούς από τα παιδιά που είχαν περάσει από το σχολείο μας μεταξύ 1957-1968. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια παιδιά είχαν πάρει μηδενικά σε αρκετά μαθήματα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. (ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ)

Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μια ομάδα έπαιρνε ένα βιβλίο που έχει σχέση με πληροφορίες για τους μαθητές και τις βαθμολογίες σε διαφορές χρονολογίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά σπίτια που μέναν είναι εγκαταλελλημένα τώρα και πολλά παιδιά είναι ορφανά. Επίσης, οι βαθμολογίες των δασκάλων ήταν πολύ αυστηρές. Ήταν πολλή ενδιαφέρον και ανακαλύψαμε κάποια πράγματα για το πως λειτουργούσαν τα σχολεία. ( ΔΑΝΑΗ ΝΙΛΣΕΝ)

 

IMG_0207

Με εντυπωσίασε ότι ήταν πολύ αυστηρή η βαθμολογία και η γλώσσα ήταν καθαρεύουσα. Εγώ με την ομάδα μου πήραμε ένα μεγάλο βιβλίο που λεγόταν: Βιβλίο Μητρώου και Προόδου μαθητών 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. Είχε την βαθμολογία των μαθητών από 1977-1978 μέχρι 1988-1989. Συμπληρώσαμε και ερωτηματολόγια. (ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΚΗ)

Μάθαμε για τις βαθμολογίες και τα ονόματα των παιδιών που φοιτούσαν εδώ από το 1957 μέχρι το 1978. Μέσα στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου, εκτός από τα παραπάνω, αναφερόταν τη θρησκεία των παιδιών, την ηλικία και την τοποθεσία γέννησης τους. Η γλώσσα που ήταν το βιβλίο γραμμένο ήταν η καθαρεύουσα. Συμπληρώσαμε κάποια φυλλάδια εξηγώντας για το βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί μάθαμε περισσότερα για το σχολείο μας, όπως ότι το έκτισε ο Πάτροκλος Καραντίνος και ότι κτίστηκε το 1931. Νιώσαμε σαν μικροί ντεντέκτιβ!!! (ΗΛΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

IMG_0204

Εμείς μελετήσαμε έγγραφα από μαθητές του σχολείου μας που φοίτησαν από το 1957 έως το 1968. Είδαμε τους βαθμούς παλιών μαθητών και οι μισοί είχαν 10 ενώ μερικοί άλλοι είχαν πάρει 0. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε επειδή μερικοί είχαν μείνει στην τάξη. Οι δάσκαλοι ήταν πολλοί αυστηροί. Επίσης, μας είπαν ότι το καινούριο κτίριο κτίστηκε το 1978, ενώ το παλιό κτίστηκε το 1932 από τον Πάτροκλο Καταντινό. Το σχολείο μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Αθήνας. (ΚΕΒΙΝ MΠΕΡΤΖΑΪ)

Documenta 14: ανακαλύπτουμε κι άλλους τρόπους για να εκφραζόμαστε!

_DSC2794
Τη Δευτέρα στην τάξη μας ήρθαν κάποιοι άνθρωποι. Όταν έφτασαν μας συστήθηκαν και τους συστηθήκαμε και εμείς. Αυτοί οι άνθρωποι ασχολιόντουσαν με το πλέξιμο. (μαλλί) Αργότερα μας έδειξαν φωτογραφίες. Πιο πολύ από όλες μου άρεσε η φωτογραφία της Layla KN που είχε πλέξει ένα χέρι πάνω από το δικό της χέρι. Επίσης, μου άρεσε και μια άλλη φωτογραφία που κάποιοι είχαν πλέξει πάνω σε λεωφορείο και δέντρα. Μόλις το είδα τρελάθηκα και αμέσως το ζωγράφισα στο μπλοκάκι που μας είχαν δώσει. Μετά κάναμε και εμείς περίπου το ίδιο, αλλά σε καρέκλες. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και αρχίσαμε κατευθείαν να πλέκουμε τις καρέκλες. Μετά το αποτέλεσμα βγήκε αρκετά καλό! Ελπίζω να ξαναέρθουν!!!
Γιάννης Μανωλιουδάκης
_DSC2615
Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 ήρθαν στην τάξη μας στο Ε2 δύο κυρίες και ένας κύριος για το πρόγραμμα <<Documenta14>>. Ήρθαν στην τάξη για να μας μιλήσουν για τις κλωστές , το μαλλί και τα υφάσματα. Μας είπαν ότι διάφοροι άνθρωποι από πολλές χώρες άρχισαν να υφαίνουν πολλά και εντυπωσιακά πράγματα και πως τα έργα τους θα μπορέσουμε να τα δούμε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) . Κάποιοι καλλιτέχνες είναι : ο Αρνολντ Μποντέ και η μπιενάλε της Βενετίας.
_DSC2593
_DSC2655
Στο τέλος μας αφήσαν να στολίσουμε τις καρέκλες με το μαλλί που μας είχαν δώσει και με κάποια υφάσματα. Οι στολισμένες καρέκλες δεν μου άρεσαν πάρα πολύ, αλλά τέλος πάντων. Μου άρεσε πολύ γενικά το πρόγραμμα αυτό και ελπίζω να μάθω και εγώ κάποτε να υφαίνω, γιατί νομίζω πως είναι αρκετά διασκεδαστικό!
Αφροδίτη Τσαλίκη

 

_DSC2424

 

 

 

Logo Documenta 14

 

Η Δ2 κάνει μια υιοθεσία!!!

 

P1050542

Η Δ2 τάξη ευαισθητοποιήθηκε πολύ από την παρουσίαση της Ε1 τάξης για την εθελοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ. Έτσι άρχισε μια καθημερινή καμπάνια για να συγκεντρώσει χρήματα από γονείς και μαθητές για την υιοθεσία μιας χελώνας.

P1050541

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για συμβολική υιοθεσία που στοχεύει στην στήριξη προγραμμάτων προστασίας των απειλούμενων αυτών ζώων που κάθε χρόνο κάνουν τις φωλιές τους στις παραλίες τις χώρας μας.

Με κάθε υιοθεσία, θα λάβετε ταχυδρομικά το ειδικό πακέτο που περιλαμβάνει: Το μοναδικό λούτρινο χελωνάκι, αφίσα, αυτοκόλλητο, πληροφοριακό έντυπο, καθώς και το ειδικό πιστοποιητικό υιοθεσίας με το όνομα που επιθυμείτε να δώσετε στη χελώνα σας. Θα λαμβάνετε επίσης ηλεκτρονικά κάθε τέσσερις μήνες το ενημερωτικό δελτίο «ΑΡΧΕΛΩΝ ο Ισχυρός».

 P1050709

Γνωριμία με τη γειτονιά μας

eik ex


Το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη γειτονιά μας

EIK1 EMST

 

Τι γνωρίζετε για το Εθνικό  Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ);

  • Παλιά ήταν ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας, δηλαδή παρήγαγε μπύρα αλλά μετά το πήρε το κράτος της Ελλάδας και τώρα είναι Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Από ποιους θα μπορούσαμε να πάρουμε πληροφορίες για το Μουσείο;

  • Την δασκάλα μας, τον παππού μας και την γιαγιά μας.
  • Τους γονείς μας και τους ξεναγούς του μουσείου.
  • Τους μεγαλύτερους ανθρώπους , τους ανθρώπους που εργάζονται στο Μουσείο.

Που μπορούμε να βρούμε κείμενα και φωτογραφίες για το κτίριο αυτό;

  • Στο ιντερνέτ, σε βιβλία, αν ρωτήσουμε ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα χρόνια.
  • Μα ρωτήσουμε τον παππού και τη γιαγιά μας.
  • Στο ιντερνέτ, σε βιβλία, αν ρωτήσουμε ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα χρόνια.

Ποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε για να επισκεφτούμε το Μουσείο;

  • Ενώ είναι πολύ κοντά στο σχολείο μας, δεν υπάρχει πεζοδρόμηση. Πρέπει να φτιαχτεί και μια πεζογέφυρα πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού για να πηγαίνουμε εμείς και οι τουρίστες με ασφάλεια.

Σε τι μπορούν να μας βοηθήσουν η δασκάλα μας, οι φίλοι μας, οι γονείς μας ή τα μεγαλύτερα αδέλφια μας;

  • Να μας βοηθήσουν να γράψουμε ένα γράμμα να το πάμε στο Δήμαρχο και να ζητήσουμε από τον Δήμαρχο να μας φτιάξει ένα πεζόδρομο.

Γιατί αυτό το Μουσείο είναι σημαντικό;

  • Μπορούμε να δούμε σπουδαία έργα τέχνης , ενώ ένας ζωγράφος μπορεί να πάρει μια ιδέα από ένα έργο και να το βάλει στο δικό του.
  • Είναι σημαντικό το έργο του μουσείου σύγχρονης τέχνης, γιατί είναι ένα κόσμημα στην γειτονία μας με τα εκθέματα που περιέχει όπως γλυπτά, πίνακες και άλλα δημιουργήματα. Τέλος, μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε πολλά είδη σύγχρονης τέχνης.
  • Ένα μουσείο είναι κομμάτι του πολιτισμού μιας χώρας μέσα από το οποίο μαθαίνουμε για τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση μιας χώρας. Στο μουσείο  αυτό προβάλλονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κι έτσι γίνονται γνωστές οι σκέψεις και τα συναισθήματα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών.
  • Γιατί εκεί θα μπορούμε να δούμε σημερινά έργα τέχνης, όπως πίνακες , γλυπτά, έργα τέχνης από άλλες χώρες. Θα μάθουμε για τον πολιτισμό, για τους καλλιτέχνες και να αποφασίσουμε ποιο είναι το πιο ωραίο!!!
  • Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένας σπουδαίος χώρος πολιτισμού για την Αθήνα. Μέσα σ΄αυτό, εκθέτουν τα έργα τους σημαντικοί Έλληνες και ξένοι εικαστικοί , ενώ το επισκέπτονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη μοντέρνα τέχνη.
  • Έργα σύγχρονης τέχνης από σύγχρονους καλλιτέχνες . Έχει σπάνια έργα από άλλες χώρες. Η κυρία μας έδειξε πως είναι το Μουσείο και πραγματικά φαινόταν πολύ σημαντικό, γιατί πολύ κόσμος πηγαίνει να το δει.
  • Θα μπορούμε να δούμε σπουδαία έργα σύγχρονης τέχνης . Μπορούμε να δούμε δουλειές από άλλες χώρες.

Οι μικροί καλλιτέχνες του Γ2

P1060101


Athens Science Festival, 30 Μαρτίου 2017

IMG_4710

 

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου πήγαμε στην Έκθεση Επιστημών. Μόλις μπήκαμε μέσα στην τάξη πήραμε όσα πράγματα χρειαζόμασταν και φύγαμε. Όταν φτάσαμε ήταν τέλεια. Όταν μπήκαμε μέσα εντυπωσιαστήκαμε πολύ. Είδαμε πολλά πειράματα! Περισσότερο από όλα με εντυπωσίασε το παιχνίδι με αναλογικά τηλέφωνα και φύλλα γερανιού με φωτοσύνθεση και την χλωροφύλλη. Το παιχνίδι με αναλογικά τηλέφωνα ήταν τέλειο! Συνδέσαμε κάτι παλιά τηλέφωνα με καλώδια και μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον διπλανό ή τον απέναντι.

IMG_4698

 

Τα φύλλα γερανιού ήταν εντυπωσιακά! Έβαζαν λίγο νερό να βράσει και την ίδια στιγμή έβαζε και ένα ποτήρι με οινόπνευμα. Μετά έπαιρνε ένα φύλλο γερανιού στο οινόπνευμα και λίγες σταγόνες χλωροφύλλης και όταν έβγαλε το φύλλο γερανιού από το σκούρο χρώμα του πράσινου έγινε πιο ανοιχτό πράσινο. Μετά το άφηνε να στεγνώσει λίγο. Και όταν στέγνωσε σιγά σιγά παίρνει το χρώμα σαν σκούρο μπλε. Αυτά τα δύο ήταν τα πιο καλύτερα για εμένα αλλά και τα υπόλοιπα ήταν τέλεια! Στο τέλος πήγαμε στην παιδική χαρά. Ήταν καταπληκτικά! Ήταν μια τεράστια τσουλήθρα! Οι σκέψεις μου πριν πάω ήταν πως θα ήταν Τεχνόπολη. Τα συναισθήματα μου ήταν : ενθουσιασμός επειδή ανυπομονούσα και χαρά επειδή ήμουν πολύ χαρούμενη. Ήταν μια τέλεια εμπειρία! ( Αλεξία Πιέτρι)

IMG_4774

Στις 30/3/2017 επισκεφτήκαμε το Science Festival και πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη εκδρομή που έχω πάει με το σχολείο. Πέρασα υπέροχα και θα σας πω ένα πείραμα, που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Ήταν ένα μικρό κύκλωμα το οποίο είχε δύο καλωδιάκια. Το ένα το κράτησε μια συμμαθήτρια μου και το άλλο μια κοπέλα. Όλοι ενώσαμε τα χέρια μας και όταν κάποιος κούναγε το χέρι του στον άλλο έπαιζε ένα παιχνίδι στο τάμπλετ χωρίς όμως να το αγγίζουμε. Αυτός που κούναγε το χέρι του ρύθμιζε και το παιχνίδι. (Μαριτίνα Μιχαλοπούλου)

 

IMG_4777

 

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 με το σχολείο πήγαμε στην Τεχνόπολη. Όταν φτάσαμε πήγαμε σε ένα κτήριο. Μπήκαμε μέσα και ανεβήκαμε στην πάνω όροφο. Κάτσαμε και παίξαμε ένα παιχνίδι με αναλογικά τηλέφωνα. Είχαν βάλει μπαταρίες και καλώδια. Είχε κάθε τηλέφωνο στο καλώδιο ένα κόκκινο λαμπάκι. Το τηλέφωνο συνδεόταν με ένα ταμπλό που είχε βύσματα. Μας έδωσαν καλώδια που όταν βάζαμε το καλώδιο στο βύσμα του ταμπλό που ήταν το δικό μας τότε μιλούσαμε με όποιο το είχαμε συνδέσει.

IMG_4707

Μετά από αυτό πήγαμε σε ένα πείραμα φύλλα γερανιού, μας έδειξαν πως βγάζουμε τη χλωροφύλλη. Το βάζουμε το φύλλο σε μια χύτρα με βραστό νερό, το αφήνουμε αρκετή ώρα και μετά το βάζουμε σε ένα δοχείο με οινόπνευμα όταν βγει η χλωροφύλλη το βάζουμε σε ένα πιατάκι και του ρίχνουμε ιώδιο και γίνεται μαύρο. Όταν έγινε μαύρο είχε κάτι σχέδια πάνω του επειδή το είχαν αφήσει στον ήλιο με ένα χαρτί που είχε αυτό το σχέδιο επάνω! Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί αφού το κάλυψαν με αυτό τα φύλλο μόνο ένα σημείο θα απορροφήσει την φωτοσύνθεση. Μερικοί όπως εγώ είδαμε σε ένα μικροσκόπιο του μόρια του  νερού!

 

IMG_4801

 

Είδαμε ένα ρομπότ που όταν το κουνούσες μάθαινε αυτές τις κινήσεις , πατούσες το play και τις έκανε! Ακριβώς μετά μας φόρεσαν κάτι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Ήταν λες και ήσουν ο πιλότος ενός αεροπλάνου, το μόνο πρόβλημα δεν έβλεπες τα πόδια σου! Μας έδειξαν μια φόρμουλα αυτοκινήτου που  είχε φτιάξει ένα γυμνάσιο. Τρέχει με 120 χιλιόμετρα  και τέλος ένα ποδήλατο ηλεκτρικό που μπορεί να πάει σε ανηφόρες , λάσπες κτλ. Πέρασα υπέροχα θα ήθελα να ξαναπάω σύντομα! (Χριστίνα Τσαβίδη)

IMG_4807

Εξερευνούμε τα αρχεία του σχολείου μας με τη MONUMENTA

monumenta_logo

 

P1050636

Κάποιες τάξεις του δημοτικού μας, όπως και η δικιά μας συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μonumeta. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων, ιστορικών, πολεοδόμων κ.α. που ασχολούνται με την καταγραφή των αρχείων των σχολείων. Όταν τελειώναμε το μάθημα μπήκε μέσα μια κυρία από το πρόγραμμα και μας εξήγησε για το Μonumeta. Έπειτα χωριστήκαμε σε ομάδες των 4 με 6 ατόμων για να αρχίσουμε την δραστηριότητα. Πρώτα πήραν την δικιά μου ομάδα στο γνωστό κουζινάκι του κτηρίου, όπου ανακαλύψαμε ότι εκεί βρίσκονταν όλα τα αρχεία του σχολείου μας και μερικών άλλων, μέχρι και κάποια προπολεμικά. Η ομάδα μας διάλεξε ένα μαθητολόγιο του 1934. Όταν πήγαμε στην τάξη κρατώντας το πολύ προσεκτικά , η κυρία μας έδωσε ένα φύλλο όπου έπρεπε να σημειώσουμε πληροφορίες για το εξωτερικό του βιβλίου. Ανοίγοντας το βιβλίο καταλάβαμε ότι περιέχει όλες τις πληροφορίες των παλιών μαθητών.
Στο τέλος παρουσιάσαμε την δουλειά μας στις άλλες ομάδες και τυχαία, βρήκαμε στο βιβλίο την υπογραφή του κ. Μπούρα, παλιού διευθυντή του σχολείου.  Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που θα την θυμάμαι όταν πάω γυμνάσιο. ( ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΑΚΡΗ)

 

Στις 3/5/2017 ήρθε στο σχολείο μας μια κυρία από  την ομάδα MONUMENTA. Σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, ιστορικοί, ιστορικοί τέχνης κ.α. Ασχολούνται  με τα παλιά κτήρια της Αθήνας και την καταγραφή αρχείων. Τέλος πάντων, όταν ήρθε αυτή η κυρία χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε ομάδα πήρε ένα αρχείο του σχολείου και με κάτι φυλλάδια τα καταγράψαμε. Αυτό που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι ότι στα βαθμολόγια παρατηρήσαμε πολύ χαμηλούς βαθμούς ακόμα και 4,3,2. Επίσης, μερικά αρχεία ήταν πολύ παλιά για παράδειγμα το αρχείο που πήρε η ομάδα μου ήταν 82 χρόνων! Ένα άλλο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα γράμματα στα αρχεία ήταν καλλιγραφικά, αλλά ήταν τόσο όμορφα λες και ήταν από υπολογιστή. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί μάθαμε περισσότερα πράγματα για το σχολείο μας. (ΖΑΦΕΙΡΊΑ ΜΑΚΡΗ)

 

P1060072

 

Την Τετάρτη 3/5/2017 στο σχολείο μας ήρθε η κ. Κική από την Μonumeta . Από ότι μας είπε η Μonumeta βγαίνει από την λέξη monumet που σημαίνει μνημεία. Αυτή η εταιρία έχει εθελοντές που ασχολούνται με την παλιά πόλη. Όταν ήρθε στο σχολείο μας η κ. Κική ανοίξαμε την ντουλάπα που υπήρχε στο κουζινάκι. Για να πω την αλήθεια τόσες φορές που έμπαινα στο κουζινάκι, δεν είχα προσέξει αυτήν την ντουλάπα αν και είναι αρκετά μεγάλη). Μέσα στην ντουλάπα υπήρχαν πολλά βιβλία. Εγώ και η ομάδα μου διαλέξαμε του 1941. Παρόλο που ήταν εποχές πολέμου φοιτούσαν αρκετά παιδιά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η Γ. που μένει στην Καβαλότι 25 και ακριβώς εκεί έμεινε και ένα άλλο παιδί από το 1941. ( ZAKA MAΙRYLINDA)

 

Την τετάρτη 3/5/2017 συμμετείχαμε σε ένα πρόγραμμα που διοργανώνουν μια ομάδα ιστορικών σε σχολεία που έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία. Ποτέ δεν είχαμε προσέξει την ντουλάπα με τα παλιά αρχεία μέχρι σήμερα. Χωριστήκαμε σε ομάδες όλοι και πήραμε έγγραφα του σχολείου μας. Μαθητολόγια, ελέγχους κ.α. ήταν πολύ ενδιαφέρον να κοιτάμε τους βαθμούς (οι οποίοι ήταν πολύ αυστηροί) των παιδιών που είχαν περάσει από εδώ. Ήταν ένας ωραίος τρόπος να περάσουμε το δίωρο! ( ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ)

 

P1060073

 

Η Μonumeta είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία βρίσκει τα παλιά κτήρια και τα προστατεύει από το να γκρεμιστούν για να φτιαχτεί μια πολυκατοικία. Μια εκπρόσωπος ήρθε και μας βοήθησε να μελετήσουμε παλιά αρχεία του σχολείου με ελέγχους. Τα βιβλία με τους ελέγχους είχαν μέσα βαθμούς από τα παιδιά που είχαν περάσει από το σχολείο μας μεταξύ 1957-1968. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια παιδιά είχαν πάρει μηδενικά σε αρκετά μαθήματα. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία. ( ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ)

 

Χωριστήκαμε σε ομάδες και η κάθε μια ομάδα έπαιρνε ένα βιβλίο που έχει σχέση με πληροφορίες για τους μαθητές και τις βαθμολογίες σε διαφορές χρονολογίες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πολλά σπίτια που μέναν είναι εγκαταλελλημένα τώρα και πολλά παιδιά είναι ορφανά. Επίσης, οι βαθμολογίες των δασκάλων ήταν πολύ αυστηρές. Ήταν πολλή ενδιαφέρον και ανακαλύψαμε κάποια πράγματα για το πως λειτουργούσαν τα σχολεία. ( ΔΑΝΑΗ ΝΙΛΣΕΝ)

P1060074

 

Με εντυπωσίασε ότι ήταν πολύ αυστηρή η βαθμολογία και η γλώσσα ήταν καθαρεύουσα. Εγώ με την ομάδα μου πήραμε ένα μεγάλο βιβλίο που λεγόταν: Βιβλίο Μητρώου και Προόδου μαθητών 70ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. Είχε την βαθμολογία των μαθητών από 1977-1978 μέχρι 1988-1989. Συμπληρώσαμε και ερωτηματολόγια. (ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑΚΗ)

 

Μάθαμε για τις βαθμολογίες και τα ονόματα των παιδιών που φοιτούσαν εδώ από το 1957 μέχρι το 1978. Μέσα στο βιβλίο Μητρώου και Προόδου, εκτός από τα παραπάνω, αναφερόταν τη θρησκεία των παιδιών, την ηλικία και την τοποθεσία γέννησης τους. Η γλώσσα που ήταν το βιβλίο γραμμένο ήταν η καθαρεύουσα. Συμπληρώσαμε κάποια φυλλάδια εξηγώντας για το βιβλίο. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η δραστηριότητα γιατί μάθαμε περισσότερα για το σχολείο μας, όπως ότι το έκτισε ο Πάτροκλος Καραντινός και ότι κτίστηκε το 1931. Νιώσαμε σαν μικροί ντεντέκτιβ!!! (ΗΛΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗ)

P1060076

 

Εμείς μελετήσαμε έγγραφα από μαθητές του σχολείου μας που φοίτησαν από το 1957 εώς το 1968. Είδαμε τους βαθμούς παλιών μαθητών και οι μισοί είχαν 10 ενώ μερικοί άλλοι είχαν πάρει 0. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε επειδή μερικοί είχαν μείνει στην τάξη. Οι δάσκαλοι ήταν πολλοί αυστηροί. Επίσης, μας είπαν ότι το καινούριο κτίριο κτίστηκε το 1978, ενώ το παλιό κτίστηκε το 1932 από τον Πάτροκλο Καταντίνο. Το σχολείο μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Αθήνας. (ΚΕΒΙΝ)

Top