Ταξίδι στην ιστορία μας, συντροφιά με τον Μερούτι και τον Χάρη

αρχαία αγορά b

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Εφέτος πήγαμε στην αρχαία αγορά, εκεί που ο Χάρης (από το βιβλίο της Γλώσσας μας) περπατούσε στην αρχαία Αθήνα για να πάει πρώτη μέρα στο σχολείο του. Είδαμε από μακριά την Ακρόπολη, φανταστήκαμε πώς ήταν η αγορά με τους πωλητές που πουλούσαν λουλούδια, ρούχα και αρχαία παιχνίδια. Είδαμε τον ναό του Ηφαίστου και ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο της Στοάς του Ατταλού. Φανταστήκαμε πώς θα ήταν η Ποικίλη Στοά. Είδαμε και κάτι παπαγαλάκια που έτρωγαν πάνω σε μια αρχαία κολόνα.

αρχαία αγορα 1

Στη συνέχεια, πήγαμε στη θόλο που ήταν στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Εκεί ταξιδέψαμε μπαίνοντας μέσα σε ένα αρχαίο πιθάρι και είδαμε πώς ήταν η Αρχαία Αγορά τότε που όλα τα κτίρια ήταν καινούργια.  Βλέπαμε ακόμα πώς χτίζονταν! Στη συνέχεια μια κυρία μας έκανε ερωτήσεις κι εμείς έπρεπε να πατάμε ένα από τα τέσσερα κουμπιά, το πράσινο, το κόκκινο, το κίτρινο ή το άσπρο ανάλογα με την απάντηση.Ακόμα είδαμε πώς εξόριζαν από την Αθήνα αυτούς που δεν ήθελαν. Ενθουσιαστήκαμε όλοι!

Από το Γ1

αρχαία αγορά a

Ο ΠΟΛΥΓΝΩΤΟΣ

Ο Πολύγνωτος ήταν διάσημος ζωγράφος στην Αρχαία Ελλάδα. Πίνακές του υπήρχαν στην Ποικίλη Στοά ( δηλαδή στη στοά της Αρχαίας Αγοράς που χρησίμευε ως Πινακοθήκη). Πέτυχε τεχνικά τη διαφάνεια των ενδυμάτων και εισήγαγε την προοπτική στη ζωγραφική τέχνη. Από τα έργα του δυστυχώς δε σώθηκε κανένα.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ Γ1

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ

Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας, άρχισε να κτίζεται το 159π.Χ από τον Άτταλο Β΄ βασιλιάτης Περγάμου ως δωρεά στους Αθηναίους, και τελείωσε 11 χρόνια αργότερα γύρω στο 138 π.Χ. Η στοά αποτελούσε το μεγαλύτερο σκεπαστό οικοδόμημα της αρχαίας Αθήνας και ένα από τα πρώτα «εμπορικά κέντρα» στον κόσμο μας. Εκεί έκαναν τη βόλτα τους πολλοί φιλόσοφοι.. Το κτίριο έχει κίονες δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Εμείς τη βλέπουμε σήμερα αναστηλωμένη όπως έχει γίνει από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών (1953-1956) για να στεγάσει το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΕΚΑΣ Γ1

σπηλιές a

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Πώς; Κάναμε ένα περίπατο γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης και ανακαλύψαμε σπηλιές που κατοικούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι όπως ο Μερούτι που διαβάσαμε σε ένα βιβλίο.
Βρήκαμε και τις πηγές από όπου έπαιρναν νερό όπως την ΚΛΕΨΥΔΡΑ

Οι μαθητές και μαθήτριες του Γ1

Σχολιάστε

Top