Πασχαλινά έθιμα


Δημιουργός παρουσίασης Χριστίνα Παυλοπούλου, Στ1

Έθιμα για το Πάσχα και Λαογραφική παράδοση

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας γίνεται το κάψιμο του Ιούδα, γίνονται αλογοδρομίες, αυγομαχίες αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και της Ανάσταση.

Οι αυγομαχίες συμβολίζουν την ανάσταση του κυρίου και την σύγκρουση του καλού με το κακό. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγό κότας.

Σε κάποια μέρη της βόρειας Ελλάδας συναντιούνται οι επιτάφιοι, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στα νεκροταφεία και εκεί οι κάτοικοι ανάβουν κερί για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από την ζωή και η νύχτα γίνεται μέρα από το φώς των κεριών.

Στις Σέρρες, την μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του επιταφίου αναβιώνει στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το έθιμο, «Αδώνια». Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυριό τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού ένα τραπεζάκι πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου. Επιπλέον ετοιμάζεται ένα πιάτο με κριθάρι ή φακή, έθιμο που παραπέμπει στους «κήπους του Άδωνη» (δώνιδος κποι). Οι κήποι του Άδωνη, σύμφωνα με την λαογραφική μας παράδοση, συμβολίζουν τα νιάτα που χάνονται γρήγορα και άδικα όπως και ο Άδωνης που χάθηκε από επίθεση κάπρου. Στην αρχαιότητα, κατά την πρώτη ημέρα του εθίμου, γινόταν αναπαράσταση της κηδείας του και την δεύτερη ημέρα η γιορτή για την ανάστασή του. Σήμερα οι νοικοκυρές τοποθετούν κριθάρι ή φακή για να έχουν ευημερία, πλούσιες σοδιές και γεμάτα οικογενειακά τραπέζια.

ΒΙΒΗ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗ Ε’2

Σχολιάστε

Top