Ο ρόλος της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821

επανάσταση

Δημητρίου Κυριακή – Γ1, Σοναντή Ελπίδα – Γ5

Τον τελευταίο καιρό, αναθεωρητές της ελληνικής ιστορίας προσπαθούν να αλλάξουν τα ιστορικά δεδομένα, παρουσιάζοντας κάποιες απόψεις με σκοπό να κρύψουν την ιστορική αλήθεια. Μειώνουν το ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση του 1821, στυλώνουν αγωνιστές   και τονίζουν ότι η εκκλησία ήταν καθέτως αντίθετη με την ιδέα της επανάστασης. Από τη μία, όπως έχουμε διδαχτεί, η Ελληνική εκκλησία δεν ήταν σύμφωνη από την αρχή, αλλά στη συνέχεια βοήθησε ενεργά στην επανάσταση του 1821.

Εξάλλου, επισημαίνουμε ότι ο αρχηγός της Επαναστάσεως, Αλέξανδρος Υψηλάντης, είχε διαμηνύσει από τον Ιανουάριο του 1821 προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ότι ενδέχεται ο Πατριάρχης να προβεί σε αποκήρυξη της Επαναστάσεως, για να προστατεύσει τους Έλληνες των μη επαναστατημένων περιοχών, και η αποκήρυξη αυτή δεν θα εκφράζει το πραγματικό φρόνημά του. Δύο άντρες υπήρξαν τότε σωτήρες του έθνους. Ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄και ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος έσωσε την Επανάσταση με τη διπλωματική δεξιοτεχνία του, καθώς επέτυχε στο Λάιμπαχ να ματαιώσει απόφαση των εκεί συγκεντρωμένων αρχηγών των Μεγάλων τότε Δυνάμεων για επέμβαση του αντεπαναστατικού συνασπισμού των εναντίον του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων και, μάλιστα, για να επιτύχει τη ματαίωση αυτή, προσπάθησε να συντάξει ο ίδιος αποκήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ως Αρχηγού της Επαναστάσεως των Ελλήνων.

1821

Δυο «αποκηρύξεις», λοιπόν, συνέβαλαν κρίσιμα για την περίσωση το 1821 του Γένους των Ελλήνων και για τη μη καταστολή με διεθνή σύμπραξη της απελευθερωτικής του Επαναστάσεως. Έτσι πιστεύω ότι οι ιστορικοί δημιουργούν λάθος γνώμη για αυτές τις αποκηρύξεις, πόσο μάλλον και για τον ρόλο της εκκλησίας.

Πηγή: http://lomak.blogspot.gr/

Σχολιάστε

Top