Ο Αθλητισμός για τους Έγχρωμους

έγχρωμοι αθλητές

Μαυρομάτης  Γιάννης  - Β2

Τι κοινό  έχουν ο Μπεν Τζόνσον και ο Μάικλ Τζόρνταν; Και οι δύο είναι άνδρες, θα μπορούσε να πει κανείς. Και οι δύο είναι επιτυχημένοι αθλητές, θα απαντούσε κάποιος άλλος. Υπάρχει, όμως, και μια τρίτη σωστή απάντηση: έχουν και οι δύο μαύρο χρώμα δέρματος.

jordan

Η τρίτη αυτή απάντηση ενδιαφέρει περισσότερο από τις υπόλοιπες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδυάζεται με τη δεύτερη κοινή ιδιότητα των ανθρώπων αυτών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας από τους άγραφους νόμους στον αθλητικό χώρο είναι ότι οι έγχρωμοι αθλητές αποδίδουν, κατά κανόνα, πολύ καλύτερα από τους λευκούς.

ben-johnson

Ίσως, κάποιοι αναρωτηθούν, αν οι διακρίσεις αυτές έχουν νόημα ή πρέπει να γίνονται όταν αναφέρεται κανείς σε έναν τομέα όπως ο αθλητισμός. Και όμως, για πολλούς ο αθλητισμός δεν είναι ένα ουδέτερο πεδίο. Μάλιστα, δεν ενοχλεί κανέναν η άποψη ότι οι έγχρωμοι είναι καλοί αθλητές, επειδή δεν έχουν ανάλογες ευκαιρίες σε άλλους τομείς. Εκείνο που ενοχλεί πολλούς είναι η εκδοχή πως οι έγχρωμοι είναι καλοί αθλητές ακριβώς επειδή είναι έγχρωμοι…

Για τους λόγους αυτούς δεν είναι όλοι πρόθυμοι να σημειώσουν το γεγονός ότι στον φετινό μαραθώνιο της Βοστώνης 13 από τις 20 πρώτες θέσεις κατακτήθηκαν από αφρικανούς αθλητές. Ούτε βέβαια να υπενθυμίσουν ότι στη φετινή σεζόν του ΝΒΑ σχεδόν το 80% των αθλητών είναι έγχρωμοι. Για να μη μιλήσει κανείς για τον τελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, στον οποίο και οι οκτώ αθλητές που συμμετείχαν, ήταν έγχρωμοι.

Πηγή : http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=90054

 

Σχολιάστε

Top