Τα κάλλη της Χίου

Λιασκώνη Χριστίνα – Β2

Chios-1

Τα προϊόντα της Χίου

Η μαστίχα ευδοκιμεί μόνο σε 21 χώρια της Ν. Χίου, τα Μαστιχοχώρια.

μαστίχα2

Η μαστίχα έχει πληθώρα ιδιοτήτων και χρήσεων. Απορροφά τη χοληστερόλη, είναι αντιβακτηριδιακή, συμβάλει στην αντισηψία του στόματος και την πέψη. Δυναμώνει τα ούλα, επουλώνει πληγές και πρόσφατα, αποδείχτηκε πλέον και επιστημονικά ότι ενεργεί κατά του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.

μαστίχα1

Πέρα από τις φαρμακευτικές της ιδιότητες η μαστίχα διαπρέπει και στην ποτοποιία (λικέρ μαστίχας και μαστιχάτο ούζο), τη ζαχαροπλαστική (μπισκότα και παγωτά μαστίχας, υποβρύχιο γλυκό) και τη μαγειρική.

Πέρα από την κοινή χρήση της, την αναμείγνυαν στο κρασί, έφτιαχναν κρέμες, τη χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, αλλά και για θεραπευτικούς λόγους. Σήμερα, χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια προώθησης του μοναδικού προϊόντος, η χιώτικη μαστίχα γνωρίζει παγκόσμια προβολή και ζήτηση. Εμείς την ήπιαμε ως λικέρ, τη φάγαμε στο φαγητό, σε γλυκά αλλά και σε παγωτά.

Τα Μεσαιωνικά χωριά της Χίου

Μεστά

ΧΙΟΣ, ΜΕΣΤΑ - Χίος,ΜεστάΤα Μεστά είναι το πιο απομακρυσμένο από τα μεσαιωνικά χωριά, αλλά ταυτόχρονα και το πιο καλοδιατηρημένο. Η μορφή του χωριού και η αρχιτεκτονική του είναι μοναδικά στον Ελλαδικό χώρο. Τα σπίτια είναι κτισμένα δίπλα δίπλα χωρίς κενά, αφήνοντας μόνο δύο πύλες-εισόδους στο εσωτερικό του χωριού. Τα δρομάκια είναι στενά και τα περισσότερα είναι καλυμμένα με καμάρες πάνω στις οποίες είναι κτισμένες κατοικίες. Ολόκληρο το χωριό έχει σχεδιαστεί και κτιστεί σαν ένας λαβύρινθος, με στόχο να εμποδίζει τις επιδράμουσες ομάδες των πειρατών να φτάσουν με ευκολία στο κέντρο του χωριού όπου βρίσκονται τα σημαντικότερα κτίρια. Το παλαιότερο μνημείο των Μεστών (εκτός από το ίδιο το χωριό) είναι η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη. Είναι μια μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Το 1794 επεκτάθηκε και έγινε δίκλιτη. Υπάρχουν ίχνη από παλαιές τοιχογραφίες, αν και οι περισσότερες έχουν καλυφθεί από επιχρίσματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833, εξαίρετο δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας.

 

 

ΑνάβατοςΧΙΟΣ,ΑΝΑΒΑΤΟΣ-Χίος,Ανάβατος

Στα δυτικά του νησιού υπάρχει το καστροχώρι του Ανάβατου. Χτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές, είναι προσβάσιμο από ένα μόνο σημείο. Εξαιτίας της φυσικής προστασίας του, είναι πιθανό το χωριό να κτίστηκε για τον έλεγχο της δυτικής ακτής κατά την περίοδο των πειρατικών επιδρομών. Το χωριό έχει πλέον εγκαταλειφθεί αλλά η συνολική μορφή του είναι αρκετά καλοδιατηρημένη ώστε να δίνει μια μοναδική εικόνα μιας πόλης-φάντασμα περιτριγυρισμένης από ένα άγριο και τραχύ φυσικό περιβάλλον.

 

Πυργί

ΧΙΟΣ ΠΥΡΓΙ, Χίος,Πυργί Το χωριό είναι κτισμένο σαν κάστρο, με στενούς δρόμους, σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ στο κέντρο του χωριού υπάρχει ένας μεγάλος ερειπωμένος πύργος. Απροσδόκητη είναι η μορφή της διακόσμησης που έχουν τα περισσότερα κτίρια, τα ξυστά; Το εξωτερικό στρώμα του επιχρίσματος χρωματίζεται λευκό και στη συνέχεια ξύνονται από αυτό διάφορα γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνα, ρόμβοι, κύκλοι, κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο είναι διακοσμημένη και η εκκλησία στο κέντρο του χωριού, ενώ σε λίγη απόσταση από την κεντρική πλατεία υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, με τοιχογραφίες από τον 12ο αιώνα.

.
.

Άλλα μεσαιωνικά χωριά

Μεταξύ των Μεστών και του Πυργίου βρίσκονται οι Ολύμποι, ένα χωριό με την ίδια αρχιτεκτονική όπως και τα προηγούμενα. Πλησιέστερα στην πόλη της Χίου βρίσκονται τα Αρμόλια (20 χλμ) γνωστά για τα «κεραμικά» τους, τα χωριά Καλαμωτή, Νένητα, Καλλιμασιά και ένα πλήθος μικρότερων χωριών και οικισμών.

 

 

Τα σπήλαια της Χίου

To σπηλαιο των ολυμπων

Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται στη κεντρική περιοχή του Δήμου των Μαστιχοχωρίων, πολύ κοντά στο χωριό Ολύμποι. Το σπηλαιοβάραθρο των Ολύμπων (Συκιάς) έχει μέγιστο βάθος 57 μέτρο, σε υψόμετρο 100 περίπου μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου δημιουργούνται από την χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου που μεταφέρεται από το νερό που εισέρχεται στο σπήλαιο οπό τη βροχή. Η σταγονορροή στο σπήλαιο είναι έντονη σε περιόδους βροχόπτωσης. Η υγρασία του σπηλαίου κυμαίνεται περίπου στο 95% και η θερμοκρασία του περίπου στους 18° C.

Σπήλαιο Aγίου Γάλακτος

Σπήλαιο Aγίου Γάλακτος.  Bρίσκεται στο χωριό Άγιο Γάλας στο B.Δ. άκρο του νησιού. Tο σπήλαιο που βρίσκεται πιο ψηλά είναι το λιγότερο γνωστό και χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους. Στο μεσαίο σπήλαιο, στο στόμιό του, είναι κτισμένη η Παναγία η Aγιογαλούσαινα που έδωσε το όνομά της και στο χωριό. Tο σταλακτιτικό υγρό που έσταζε στο σπήλαιο και το οποίο λόγω της ασβεστολιθικής του προέλευσης ήταν λευκό και έ­μοιαζε σαν γάλα. Οι ντόπιοι το θεώρησαν «Άγιο Γάλα».

Οι παραλίες της Χίου

XIOS

Η αμμουδιά του Καρφά βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη και είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες και θαλάσσια σπορ, καθώς είναι σε μια περιοχή όπου έχουν κτιστεί μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, δωμάτια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα νερά είναι ζεστά και πολύ ρηχά στον Κόλπο του Καρφά, κάνοντας την παραλία κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κατά τη θερινή περίοδο, η παραλία μαζεύει μερικές φορές υπερβολικά πολύ κόσμο καθώς είναι δημοφιλής τόσο στους ξένους όσο και στους ντόπιους.

Κάρφας

Η παραλία της Δασκαλόπετρας βρίσκεται βόρεια της πόλης, δίπλα στην Πέτρα του Ομήρου (Δασκαλόπετρα), τον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Όμηρος. Η παραλία έχει άσπρα βότσαλα και είναι αρκετά δημοφιλής, αν και όχι όσο ο Καρφάς. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Δασκαλόπετρα υπάρχει ο όρμος του Λω που συντηρείται από τον τοπικό ναυταθλητικό όμιλο.

Δασκαλόπετρας

Στις Νοτιοανατολικές ακτές κοντά στο χωριό Καλλιμασιά, υπάρχουν οι παραλίες της Αγίας Φωτεινής και του Αγίου Αιμιλιανού. Η Αγία Φωτιά, όπως αποκαλείται, έχει λευκά βότσαλα και είναι αρκετά μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη από την παραλία του Αγίου Αιμιλιανού.

Νοτιοανατολικες παραλιες

Η παραλία του Εμπορειού μια μοναδική παραλία με στρογγυλά μαύρα βότσαλα (Μαύρα Βόλια). Οι πέτρες έχουν ηφαιστιογενή προέλευση και η παραλία βρίσκεται μεταξύ των κόνων δύο σβησμένων ηφαιστίων. Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις παραλίες, καθεμία σε έναν μικρό χωριστό όρμο. Η πιο απόμακρη είναι φυσικά και η πιο ήσυχη.

emborios_s_gr

Πηγή: http://www.chiosnet.gr/tourism/worth_gr.htm

Σχολιάστε

Top