Των Τριών Ιεραρχών – Γιορτάζει το σχολείο

3 Ιεραρχες

Ως γνωστόν η 30η Ιανουαρίου είναι ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, η οποία ήδη από το 1842 έχει καθιερωθεί ως ημέρα των ελληνικών γραμμάτων και της Παιδείας.

Στα πρόσωπα των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Εκκλησία μας – και η σύγχρονη επιστήμη – αναγνωρίζει τους επιφανέστερους εκπροσώπους μιας πλειάδας εμπνευσμένων πρώιμων Πατέρων και διδασκάλων της Εκκλησίας, οι οποίοι αναδείχθηκαν φωτεινά ορόσημα του Χριστιανισμού και των Γραμμάτων, με παγκόσμια ακτινοβολία.

Αξιοποίησαν δημιουργικά τους πνευματικούς θησαυρούς της αρχαιότητας, συνδυάζοντας αρμονικά την ανθρώπινη γνώση με τη χριστιανική πίστη και είχαν το θείο χάρισμα να αποτελέσουν τους θεμελιωτές της θαυμαστής σύζευξης της αρχαίας ελληνικής σοφίας με τη χριστιανική αλήθεια.

Ποιοι ήταν όμως οι Τρεις Ιεράρχες;

Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα

Μέγας Βασίλειος

Μέγας Βασίλειος

Πατέρας της Εκκλησίας, επίσκοπος Καισαρείας. Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας.

Για τους ανθρώπους μεγάλη δόξα στη ζωή είναι η γνώση, αλλά και κακό για όσους τη χρησιμοποιούν άσχημα.

Γρηγόριος ο Θεολόγος

Γρηγόριος ο Θεολόγος

Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας. Ως κλασσικά εκπαιδευμένος ομιλητής και φιλόσοφος του Ελληνισμού, κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Είχε ευαίσθητη ψυχή. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.

Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενήργησε και αναδείχτηκε ως ένας από τους πλέον λαοφιλείς ιεράρχες.

Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα.

Από τη Συντακτική Ομάδα του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας

Σχολιάστε

Top