Πανσέληνος : Ρομαντισμός εναντίον μελαγχολίας

Εικόνα15

Μανιτάρη Σοφία – Β2

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της (το στραμμένο προς τη Γη) φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

 Πώς όμως επηρεάζει εμάς τους ανθρώπους αυτή η όμορφη εικόνα του φεγγαριού;

Η πανσέληνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την τέχνη, τη μουσική, τη λογοτεχνία. Πολλοί ποιητές, συγγραφείς, στιχουργοί, ζωγράφοι έχουν αποτυπώσει την ομορφιά και την επιβλητικότητα του ολόγιομου φεγγαριού στα έργα τους.

Η εικόνα της πανσελήνου είναι εντυπωσιακή για το ανθρώπινο μάτι, ειδικά τις νύχτες με καθαρό ουρανό, όταν η σελήνη φαίνεται πολύ κοντά στη γη. Όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι επηρεάζει την ψυχολογική μας διάθεση, συνήθως αρνητικά, προκαλώντας μας μελαγχολία και αναστάτωση.

 Εικόνα14

«…Επιστήμονες και ψυχολόγοι κατέγραψαν στοιχεία γι΄αυτό το θέμα, τα οποία σύγκριναν με λίστες περιστατικών της αστυνομίας, των Πρώτων Βοηθειών, νοσοκομείων κ.ά. και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως, η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

 Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι τις βραδιές με πανσέληνο σημειώνεται αύξηση του αριθμού των τροχαίων, των επιθέσεων και άλλων βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση και του αριθμού των ατόμων που υφίστανται ψυχικές διαταραχές, εκνευρισμό, αϋπνία και λοιπά.

 Από τους 91 ψυχικά ασθενείς που παρακολούθησαν επισταμένα για δώδεκα μήνες, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός αυτών που υφίσταται ψυχολογικές κρίσεις με έντονες βίαιες τάσεις, τις βραδιές με πανσέληνο, είναι διπλάσιος απ’ ό,τι τις άλλες. Μάλιστα, ορισμένους ασθενείς τους ακινητοποιούσαν στα κρεβάτια τους, προκειμένου να μην επιτεθούν στο προσωπικό του νοσοκομείου ή προβούν σε αυτοτραυματισμούς.

Το όλο θέμα παραμένει ιατρικά και επιστημονικά ανεξήγητο και αινιγματικό, όπως ακριβώς και στη μυθολογία που οι άνθρωποι αντιμετώπισαν το πρόβλημα με “μαγικές” συνταγές και ξόρκια.

Ορισμένοι γιατροί τείνουν να πιστέψουν ότι ενδεχομένως, η εξήγηση (αλλαγής συμπεριφοράς) να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και η πανσέληνος επηρεάζει το νερό του σώματος, όπως επηρεάζει και τις παλίρροιες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται κάποια πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου…»

Εικόνα13

Πίνακας του Γιάννη Σταύρου

Εσείς λοιπόν, μπορείτε να επιλέξετε την επιστημονική εξήγηση ή να αφήσετε απλά τη μαγεία της πανσελήνου να ομορφύνει τα βράδια σας με το ρομαντισμό που εκπέμπει.

Επιλέξτε αν θα παραμείνετε ρομαντικοί και ονειροπόλοι ή αν θα προσπαθήσετε να εξηγήσετε με τη λογική ένα υπέροχο φαινόμενο του σύμπαντος.

Πηγή του παρένθετου άρθρου : http://www.defencenet.gr/defence/o/45385

Σχολιάστε

Top