Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

 antik2

Συντακτική ομάδα μαθητών

        Οι υπολογιστές σήμερα κατέχουν πολύ σημαντική θέση σε κάθε  ανθρώπινη δραστηριότητα. Δύσκολα, όμως, μπορεί να φανταστεί κανείς ότι χιλιάδες χρόνια πριν υπήρχε κάτι παρόμοιο. Κι όμως! Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων, σύμφωνα με τη μορφή των επιγραφών που φέρει, χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

        Πρόκειται για έναν αναλογικό υπολογιστή, σχεδιασμένο για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Χρησιμοποιούνταν για να δίνει τη θέση του ήλιου και της σελήνης. Μπορούσε να εμφανίσει τις εκλείψεις του ήλιου και της σελήνης και τα καντράν του απεικόνιζαν τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό. Ο μηχανισμός αποτελείται από 30 οδοντωτούς τροχούς, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από 10 άξονες. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Στις πλάκες και στους δίσκους του υπήρχαν επιγραφές, που αφορούσαν σε αστρολογικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, αλλά και οδηγίες χρήσης του μηχανισμού.

         Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοιχτά του νησιού Αντικύθηρα το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 65 μέτρων. Έγιναν αρκετές προσπάθειες ανακατασκευής του μηχανισμού. Ο Βρετανός κατασκευαστής μηχανικών πλανηταρίων, ο John Gleave, κατασκεύασε ένα λειτουργικό αντίγραφο του μηχανισμού. antikΜια ακόμη ανακατασκευή  έγινε το 2002 από τον Μichael Wright, έφορο μηχανολογίας μηχανικής του Μουσείου της Επιστήμης του Λονδίνου σε συνεργασία με τον Μπέρναρντ Γκάρντνερ από το Σίδνευ.  Επίσης, ο μαθηματικός Διονύσιος Κριάρης το 1999 έκανε μια ανακατασκευή το 2007 με μεγάλη λεπτομέρεια.

         Στο ναυάγιο των Αντικυθήρων ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου φυλάσσονται και τα θραύσματα του πρωτότυπου μηχανισμού των Αντικυθήρων.     

Πηγή : el.wikipedia.org/wiki/Μηχανισμός_των_Αντικυθήρων

Σχολιάστε

Top