Η εξέλιξη της ΡΟΚ μουσικής

κιθαρα

Δημητρίου Κυριακή, Γ1    –    Μανικοπούλου Έλενα, Γ3

Παναγιωτοπούλου Αμάντα, Γ4    –    Σοναντή  Ελπίδα, Γ5

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο καθένας από εμάς έχει ακούσει, έστω και τυχαία, ροκ μουσική. Γνωρίζουμε όμως πραγματικά από που προήλθε το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

  rock

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τη διαδρομή που έγινε για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Τα spirituals (σπιρίτσουαλς) είναι ένα είδος λαϊκού, «μαύρου», Αφροαμερικάνικου τραγουδιού με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Αποτελούν κυρίως έκφραση της θρησκευτικής πίστης. Είναι έντονα συναισθηματικό και μελαγχολικό είδος τραγουδιού. Οι στίχοι του βασίζονται σε βιβλικά κείμενα

Gospel (Γκόσπελ): ονομάζεται η εξέλιξη των spirituals. Βασικό χαρακτηριστικό της δομής του είναι η φόρμα ερώτηση – απάντηση ανάμεσα στον κήρυκα και το εκκλησίασμα. Πρόκειται για ζωηρή μουσική, γεμάτη ένθερμο ενθουσιασμό.

Blues (Μπλουζ): Με τον όρο Blues αναφέρεται το φωνητικό και οργανικό μουσικό ιδίωμα που εκφράζεται με «Μπλου» νότες (blue notes). Γεννήθηκε στις αφροαμερικάνικες κοινότητες των Η.Π.Α. ως ανάμειξη στοιχείων με αφρικανικές νότες, εκκλησιαστική μουσική, ύμνους του εμφυλίου πολέμου και άλλα μουσικά ιδιώματα.

Jazz (Τζαζ): Η μουσική Jazz αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές και πολύπλοκες μορφές έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων και καλύπτει μια περίοδο που δεν είναι ιδιαίτερα εκτενής χρονικά, αλλά έχει επηρεάσει και εξακολουθεί να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της μουσικής.

Soul (Σόουλ): Η Soul είναι ένα μουσικό είδος, το οποίο συνδυάζει το R & B, την Gospel και τη spiritual, σε χορευτικές φόρμες.

Rhythm n’ Blues (Ρυδμ εν Μπλουζ – R & Β ): είναι ένα είδος μουσικής που συνδυάζει τη Jazz, το Gospel και τα Blues και αρχικά εκτελούνταν από Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες.

Rock n’ Roll (Ροκ εν Ρολ): εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και αμέσως διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο. Αρχικά η λέξη ήταν συνώνυμη του Rhythm n’ Blues.

Rock (Ροκ): αποτελεί εξέλιξη των παραπάνω ειδών. Χρησιμοποιεί κυρίως φωνητικά, κιθάρα, μπάσο και ντραμς.

Μερικά από τα είδη της ροκ μουσικής είναι: Hard Rock (χαρντ ροκ), Heavy Metal (χέβι μέταλ) και Pank (πανκ).

Ακολουθούν κάποια δημοφιλή ροκ συγκροτήματα καθώς και μερικά γνωστά κομμάτια τα οποία μπορείτε να ακούσετε πατώντας πάνω στο όνομά τους.

Beatles (σκαθάρια) : ήταν ένα παγκοσμίου φήμης αγγλικό ροκ συγκρότημα από το Λίβερπουλ, αποτελούμενο από τον beatlesτραγουδιστή και κιθαρίστα Τζων Λένον (John Lennon), τον τραγουδιστή και μπασίστα Πωλ Μακάρτνεϋ (Paul McCartney μετέπειτα Sir Paul McCartney), τον κιθαρίστα Τζωρτζ Χάρισον (George Harrison) και τον ντράμερ Ρίνγκο Σταρ (Ringo Starr, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Richard Starkey). Το συγκρότημα έκανε έντονη την παρουσία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής.

Μερικά κομμάτια τους:

Love Me Do

P.S. I Love You

Let it Be

Don’t Let Me Down

The Doors: Οι The Doors ήταν αμερικάνικο ροκ συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1965 στο Λος Άντζελες, zeppelinαποτελούμενο από τους Jim Morrison (φωνητικά), Ray Manzarek (πλήκτρα), John Densmore (ντραμς) και Robby Krieger (κιθάρα). Το όνομά τους προέρχεται από το μυθιστόρημα «Οι Πύλες της Ενόρασης» (αγγλ. «The Doors of Perception») του Άλντους Χάξλεϋ.  Το συγκρότημα κυκλοφόρησε έξι επιτυχημένους στούντιο δίσκους μέχρι το 1971, όταν ο Μόρισον βρεθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Παρίσι. Τα υπόλοιπα μέλη συνέχισαν ως τρίο μέχρι 1973.

Μερικά κομμάτια τους:

Light My Fire

People Are Strange

Hello, I Love You

Love Street

Led Zeppelin: Οι Led Zeppelin ήταν Αγγλικό ροκ συγκρότημα, ένα από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία της μουσικής. doorsΑναδύθηκαν μέσα από τη βρετανική blues σκηνή και είναι ένα από τα δέκα πρώτα συγκροτήματα σε πωλήσεις, στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αποτελούνταν από τον Τζίμι Πέιτζ (κιθάρα, μαντολίνο, θερεμίν), τον Ρόμπερτ Πλαντ (φωνητικά, φυσαρμόνικα), τον Τζον Πωλ Τζόουνς (μπάσο, πλήκτρα, μαντολίνο, φλογέρα ) και τον Τζον Μπόναμ (τύμπανα). Θεωρούνται πρωτοπόροι στην δημιουργία νεότερων ειδών μουσικής, όπως το Heavy Metal (χέβι μέταλ) και το Hard Rock (χαρντ ροκ) (που κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80) και η μουσική τους είχε επιρροές από άλλα είδη, όπως η Blues (μπλουζ) και το Rock n’ Roll (ροκ εντ ρολ).

Μερικά κομμάτια τους:

Dazed and Confused

Whole Lotta Love

Immigrant Song

 

Καλή ακρόαση!!!

 

Πηγές :

http://el.wikipedia.org/wiki/The_Beatles

http://el.wikipedia.org/wiki/Led_Zeppelin

http://el.wikipedia.org/wiki/The_Doors

 

Σχολιάστε

Top