Νέλσον Μαντέλα: Σύμβολο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

madela1

Χριστίνα Λιασκώνη, B2

      Οι πράξεις του γενναίες. Τα λόγια του σοφά. Ο Νέλσον Μαντέλα δεν πέρασε στο πάνθεον της Ιστορίας μόνο για τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή αλλά και για τη στάση ζωής που σημάδεψε τη Νότια Αφρική.

      Το εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), στρατηγός και σύμμαχος του Κουμουνιστικού κόμματος της Νότιας Αφρικής, ξεκίνησε την ένοπλη πάλη το 1960, μετά τη σφαγή στο «township» του Σάρπβιλ, στις 21 Μαρτίου, η οποία προκάλεσε πολλές δεκάδες νεκρούς. Οι μαύροι διαδήλωναν ενάντια στο σύστημα του «pass» (εσωτερικό διαβατήριο). Τότε, ο Μαντέλα, ο οποίος ήταν οπαδός της πάλης μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, πείστηκε ότι η μειοψηφία των λευκών δεν θα παρέδιδε ποτέ με ειρηνικό τρόπο την εξουσία, ούτε και θα παραιτούνταν από τα προνόμια της.

mantela2Ο «Μαντίμπα», ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1962, απέρριψε, μετά από το 1985, αρκετές προτάσεις απελευθέρωσης του με αντάλλαγμα την παραίτηση από τη βίαιη δράση. Όπως έγραψε στα απομνημονεύματα του, «αυτός που καθορίζει τη μορφή της δράσης είναι πάντα ο καταπιεστής και όχι ο καταπιεσμένος. Εάν ο καταπιεστής χρησιμοποιεί βία, τότε ο καταπιεσμένος δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με βία  ». Πράγματι, μονάχα η βία -σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις και την πάροδο του χρόνου- κατόρθωσε να αποδείξει τη ματαιότητα του συστήματος καταστολής και να αναγκάσει τη λευκή εξουσία να αλλάξει γνώμη.

      Στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, ο Νέλσον Μαντέλα περνούσε στην ελευθερία, έπειτα από 27 χρόνια πίσω από τα σίδερα. Αυτή ήταν μια κρίσιμη καμπή για ένα έθνος που είχε υποφέρει από τη φρίκη του απαρτχάιντ και σηματοδότησε την… αρχή του οριστικού τέλους της κυριαρχίας των λευκών, που κατέρρευσε το 1994, όταν έγιναν στη Νότια Αφρική οι πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικές διακρίσεις. Ο Μαντέλα ύστερα από πενταετή θητεία απομακρύνθηκε από την εξουσία για να διευκολύνει την εδραίωση της δημοκρατίας. Στο βιβλίο με τον τίτλο «Συζητήσεις με τον εαυτό μου» ο Νέλσον Μαντέλα συγκεντρώνει τις καταγραμμένες που είχε όλα τα χρόνια με άλλους ηγέτες ξένων χωρών, γράμματα και σημειώσεις, ενώ αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που από το 1994 ύστερα από χρόνια πάλης και αγώνα κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, και περίπου τρεις δεκαετίες στη φυλακή, κατέληξε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

     Μερικές από τις σημαντικότερες φράσεις του Νέλσον Μαντέλα είναι: mantela3«Έχω στην καρδιά μου το ιδανικό μιας δημοκρατίας και ελεύθερης κοινωνίας, στην οποία όλοι οι άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά με ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω αρκετά ώστε να το δω να υλοποιείται. Αλλά, Θεέ μου, αν χρειαστεί είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω». (20 Απριλίου 1964)

      «… Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν και αν μάθουν να μισούν, μπορούν να μάθουν και πώς να αγαπούν, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά από ό,τι το αντίθετό της». (Long way to freedom)

      «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η γνώση και η πληροφόρηση έχουν κάνει τεράστια άλματα, αλλά εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία στην μάθηση. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πανδημία του AIDS απειλεί την ίδια την τη δομή της ύπαρξής μας. Ωστόσο, εμείς ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για όπλα και όχι για τη θεραπεία και την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του HIV». (2 Ιουνίου 2005)

Σχολιάστε

Top