Αγορά Σταθερού ή Φορητού υπολογιστή;

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, και κυρίως οι Η/Υ.
Το κύριο κριτήριο για την αγορά τους πλέον, είναι η τιμή. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε κάποιες οικονομικές λύσεις.*
Το πρώτο θέμα που πρέπει ένας υποψήφιος αγοραστής να αποφασίσει είναι, το αν θέλει σταθερό ή φορητό υπολογιστή (laptop).
Ο σημαντικότερος λόγος για την αγορά ενός laptop, είναι η εύκολη μετακίνησή του, σε αντίθεση με τον σταθερό υπολογιστή ο οποίος είναι σαφώς δυσκολότερο να μετακινηθεί. Αν στην χρήση είναι υποχρεωτική η μετακίνηση του συστήματος, τότε ένα laptop θα είναι η καλύτερη λύση.
Ο σταθερός υπολογιστής έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, καθώς μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί, ενώ αντιθέτως στους φορητούς Η/Υ η αναβάθμιση περιορίζεται στην μνήμη.
Επιπροσθέτως, οι σταθεροί υπολογιστές είναι ευκολότερο να αναβαθμιστούν. Τα περισσότερα laptop δίνουν μονάχα τη δυνατότητα να προσθέσετε λίγη παραπάνω μνήμη Άλλα μοντέλα, δεν επιτρέπουν ακόμα και καμία αναβάθμιση. Σε έναν σταθερό υπολογιστή μπορείτε να αλλάξετε και να αναβαθμίσετε τα πάντα, να το φέρετε ακριβώς πάνω στα μέτρα και τις ανάγκες σας.
Οπότε το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε έρευνα αγοράς είναι το εξής: Σταθερός υπολογιστής ή Laptop;
Φορητός Υπολογιστής (Laptop)

HP 250G4 Τιμή:240€

laptop2
Αποτελεί μια καλή και οικονομική λύση για αυτoύς που περιορίζονται σε βασική χρήση, όπως περιήγηση στο διαδίκτυο, επεξεργασία εγγράφων και αναπαραγωγή ταινιών ή άλλων πολυμέσων. Το μόνο αρνητικό που έχει είναι οτι δεν έχει προ-εγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό σύστημα.

 

HP15AY016nv Τιμή: €525

laptop3
Προσφέρει τεχνικά χαρακτηριστικά που θα καλύψει τον μέσο χρήστη, ενώ διαθέτει και μια αρκετά δυνατή κάρτα γραφικών AMD Radeon R5 M430, ώστε να μπορεί να συνδυάζει αξιοπρεπώς gaming εμπειρία, καθώς δεν θα παρουσιάσει κανένα πρόβλημα στην περιήγηση στο διαδίκτυο ή σε άλλα πολυμέσα.

 

Σταθερός Υπολογιστής(Desktop)
Για αρκετούς ανθρώπους το χτίσιμο ενός Η/Υ φαίνεται μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Χωρίς να έχουν κάνει κάποια απόπειρα στο παρελθόν, επιλέγουν απευθείας συναρμολογημένους και έτοιμους Η/Υ.Παρόλα αυτά, το να χτίσετε μόνοι σας το δικό σας σύστημα έχει διάφορα οφέλη. Το κυριότερο είναι πως κερδίζετε αρκετά χρήματα, ενώ συγχρόνως καταλήγετε με ένα αισθητά πιο αποδοτικό σύστημα. Προσωπικά προτείνω να αποφύγετε τα «έτοιμα» συστήματα, καθώς θεωρώ πως το να συναρμολογήσετε μόνοι σας έναν Η/Υ δεν είναι καθόλου δύσκολο αφού συμπεριλαμβάνονται εγχειρίδια και μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Τα μόνα που χρειάζονται είναι διάθεση, κέφι και ελάχιστη γνώση συναρμολόγησης.
Συνθέσεις

Επεξεργαστής Pentium Dual Core G4400
Μητρική Πλακέτα MSI H110M Pro-D
Μνήμη RAM Kingston HyperX Fury 8GB DDR4-
Κάρτα Γραφικών Gigabyte Radeon R7 250
Μέσα αποθήκευσης Toshiba DT01ACA100 1TB
Τροφοδοτικό Corsair VS Series VS450 PLUS
Κουτί Cougar Spike

Σύνολο:: 335€

Η σύνθεση αυτή προτείνεται για όσους θέλουν ένα φθηνό και αξιόπιστο σύστημα για το γραφείο τους ή για αυτούς που παίζουν λιγότερο απαιτητικά παιχνίδια. Ωστόσο, ενδείκνυται κυρίως για όσους σκέφτονται μελλοντικά να αναβαθμίσουν τον υπολογιστή τους.

Επεξεργαστής Intel Core i3-6100 Box
Μητρική Πλακέτα Asrock H110M-DGS
Μνήμη RAM Corsair Vengeance LPX 8GB DDR4
Κάρτα Γραφικών Palit GeForce GTX 1050Ti 4GB
Μέσα αποθήκευσης WesternDigitalCaviarBlue
Τροφοδοτικό EVGA 430W PowerSupply 80Plus
Κουτί Aerocool QS-240

Σύνολο:522€

Αυτήν την σύνθεση την προτείνω προσωπικά για ένα δυνατό και οικονομικό gaming σύστημα.
*Οι τιμές είναι βασισμένες στο www.skroutz.gr
Τσαγκάρης Νίκος