Μεσογειακή Διατροφή

Διάβασε, μάθε και προστάτεψε τον εαυτό σου!

Το 1999 το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τις ΄΄Διατροφικές  Οδηγίες για Έλληνες ενή-λικες΄΄ . Οι οδηγίες βασίζονται στην Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή, την οποία ακολουθούσαν οι Έλληνες παλαιότερα (τη δεκαετία του 1960) και ζούσαν υγιείς και για περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους άλλους λαούς. Η Μεσογειακή Διατροφή συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου όπως και όλου του οργανισμού μας, είναι φτωχή σε θερμίδες και μας προφυλάσσει από διάφορες μορφές καρκίνου και εμφράγματα μυοκαρδίου.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι πρέπει καθημερινά να τρώμε:

² Αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, παξιμάδια ολικής αλέσεως

² Φρούτα, λαχανικά με ελαιόλαδο (και όχι με σάλτσες για σαλάτες)

² Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί

² Κυρίως ελαιόλαδο και όχι άλλο είδος λιπιδίων

.Επίσης είναι σημαντικό να τρώμε ψάρια/θαλασσινά, πουλερικά παρά κόκκινο κρέας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Και σε όσους αρέσουν τα γλυκά: Πρέπει να τα τρώμε με μέτρο !Συμβουλή: Καθημερινά δεν παραλείπουμε τα 2 ποτήρια γάλα, 2-3 φρούτα και απαγορεύονται τα τηγανητά. Όλα αυτά πρέπει να τα συνδυάζουμε με τη συχνή σωματική άσκηση. Και φυσικά άφθονο νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα)

Ομαδική εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας των μαθητριών:Ευγενία Κουκουβέ, Λυδία Κιάμου, Νικολέτα Ντρέτσα, Τζένη Κοντομάρη

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Φατούρου