Αλευρομουτζούρωματα στο Γαλαξίδι vs καρναβάλι της Βενετίας

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 23•16

Επιμέλεια άρθρου: Κορδολέμη Α.  Μπαλά  Θ.

Το Γαλαξίδι είναι γνωστό και για ένα έθιμο που διοργανώνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα, το αλευρομουτζούρωμα. Πρόκειται για μία παράδοση που κρατάει αιώνες.

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Γαλαξιδιώτες συνέχιζαν να γιορτάζουν το Καρναβάλι σε πείσμα των Οθωμανών κατακτητών, ζωγραφίζοντας τα πρόσωπά τους με στάχτη και χορεύοντας σχηματίζοντας ξεχωριστούς κύκλους που αντιστοιχούσαν σε έναν για τις γυναίκες κι σ΄άλλον έναν για τους άντρες. Στη σύγχρονη εποχή η διασκέδαση δε κάνει τέτοιου είδους διαχωρισμούς. Άντρες και γυναίκες διασκεδάζουν ενωμένοι ρίχνοντας αλεύρι και φούμο ο ένας τον άλλον χωρίς διακρίσεις. Γιατί αλεύρι, αντί των συνηθισμένων σερπαντίνων και κομφετί που απαιτεί το κλασικό Καρναβάλι; Χμ αυτή η διαφοροποίηση αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το έθιμο είναι απλό, πρόκειται στην ουσία για αλευροπόλεμο. Ο δήμος συνήθως μοιράζει αλεύρι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξοπλίζονται με σχετικές στολές προστασίας, γυαλιά, σκουφάκια. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο.  Αρκετός κόσμος συρρέει. Το λιμενικό, ο δήμος και η αστυνομία οριοθετούν την περιοχή που διεξάγεται ο αλευροπόλεμος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει από την πλατεία Μάμα και συνεχίζει στην προβλήτα του λιμανιού. Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι αλεύρωμα! Απαγορεύεται η χρήση άλλων μέσων για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαθέτουν ειδική στολή. Το πλήρες σετ περιέχει στολή, γυαλιά, σκουφάκι και μία σακούλα φούμο. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο. Απαγορεύεται η χρήση άλλων μέσων για να αποφεύγονται τυχόν τραυματισμοί.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Σε αντιδιαστολή με το Γαλαξείδι υπάρχει ένα πολύ γκαμουλάρ καρναβάλι στη γειτονική μας Βενετία, μια δόση γοητείας, ρομαντισμού σε ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινίας μια αλλοτινής εποχής.

βενετια2    βενετια11

Κύριο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι οι γνωστές Βενετσιάνικες μάσκες οποίες εμφανίστηκαν κατά το Μεσαίωνα. .  Εκείνη την περίοδο λέγεται ότι οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και κρύβονταν πίσω από προσωπεία. Τις χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βενετίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι αρχικές μάσκες είχαν πολύ απλό σχεδιασμό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι μάσκες του καρναβαλιού εξελίχθηκαν σημαντικά τόσο σε θεματολογία, όσο και σε κατασκευή. Οι Βενετσιάνικες μάσκες μπορεί να είναι κατασκευασμένες από δέρμα, πορσελάνη ή χρησιμοποιώντας την πρωτότυπη τεχνική του γυαλιού. Αυτό τις καθιστά ακριβές.  Εκείνη την περίοδο λέγεται ότι οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και κρύβονταν πίσω από προσωπεία.

Κατά μήκος του Canal Grande “υδάτινες” παρελάσεις με στολισμένες γόνδολες μαγεύουν το κοινό και σε θέατρα και παλάτσο σε όλο τον Δήμο οργανώνονται χοροί μασκέ.

βενετια3

Δείτε αποσπάσματα από το φετινό καρναβάλι της  Βενετίας.

 

 

Σχολιάστε

Top