Τέχνη και πολιτισμός

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 09•14

Επιμέλεια άρθρου: Στελίνα Πήχα

1. Όταν ο άνθρωπος «είδε» τη μαύρη τρύπα

galaxy

Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας γιγάντιας δέσμης ακτινοβολίας που εκτοξεύεται από μια μελανή οπή. Πριν από δύο εκ. έτη μια έκρηξη στην μαύρη τρύπα του Γαλαξία έγινε ορατή και στη Γη.

Κολοσσιαία έκρηξη στον Τοξότη Α* φώτισε τον Γαλαξία και η λάμψη έφθασε στη Γη!

Σίδνεϊ

Η γιγάντια μελανή οπή στο κέντρο του γαλαξία μας είναι εδώ και πολύ καιρό «ήσυχη» και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Δεν ήταν όμως πάντοτε έτσι. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι κάποιες φορές στον Τοξότη Α*, όπως ονομάζεται η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, εκδηλώνονται τρομερές εκρήξεις. Σύμφωνα με νέα μελέτη μια τέτοια έκρηξη φώτισε για λίγο ολόκληρο τον Γαλαξία φτάνοντας και στη Γη.

Η λάμψη

Τη μελέτη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Υποστηρίζουν ότι πριν από δύο εκατομμύρια έτη έγινε μια κολοσσιαία έκρηξη στον Τοξότη Α*. Η λάμψη της έκρηξης έφθασε στη Γη σε μια εποχή που οι μακρινοί μας πρόγονοι βρίσκονταν στη κρίσιμη εξελικτική φάση κατά την οποία άρχιζαν να μαθαίνουν να κινούνται στα δύο τους πόδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές η λάμψη της έκρηξης έκανε την εμφάνιση της στη Γη σαν ένα κοσμικό πυροτέχνημα.

Οι πρόγονοι μας είδαν να εμφανίζεται ξαφνικά στον ουρανό μια έντονη λάμψη που είχε σχήμα παρόμοιο και εκείνο μιας χνουδωτής μπάλας.

2.Ο Δήμος Ύδρας εμπιστεύτηκε σε Λαμιώτικη ομάδα την προβολή του μεγάλου αγώνα  Hydra’s Trail

runner1

Το νησί της Ύδρας όλοι το ξέρουμε…. Ακόμη κι αν δεν την έχουμε επισκεφτεί σίγουρα την έχουμε θαυμάσει μέσα από κινηματογραφικές ταινίες , ντοκυμαντέρ, φωτογραφίες, αφιερώματα σε περιοδικά …..

Μια άλλη εικόνα αυτού του πανέμορφου νησιού μας προτείνει το διαφημιστικό τρέιλερ της ομάδας LifeMoments από τη Λαμία που γυρίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα Hydra’s Trail που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου του 2014. Πρωταγωνιστής ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Θεοδωρακάκος.

Ο Δήμος Ύδρας εμπιστεύτηκε τη Λαμιώτικη ομάδα για να δημιουργήσει το διαφημιστικό trailer που ακολουθεί

3. Από την Ύδρα στην Κρήτη «Σεμινάριο Κρητικών χορών με τη Μαρία Λούκα»

maria louka

Με αφορμή την συνάντηση τριών μουσικών από την Κρήτη και την ιδιαίτερη ενασχόληση και έρευνα στο αντικείμενο ξεκινά ένα κρητικό χοροστάσι, ένα τρίωρο σεμινάριο κρητικών χορών με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής στον Πολυχώρο Τεχνών Χώρα στα Λελείκα Υπάτης.

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου με οδηγό την Μαρία Λούκα, θα κινηθούμε στα βήματα όλων των χορών της Κρήτης, γνωστών μα και παλαιότερων, με συνοδοιπόρους τους εξαιρετικούς παραδοσιακούς μουσικούς Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Στέλιο Συκάκη. Ζωντανή μουσική με παραδοσιακά κρητικά όργανα όπως η λύρα, η ασκομπαντούρα, το λαούτο και τα θιαμπόλια θα δίνουν τον ρυθμό στα βήματα του χορού, σε ένα χοροστάσι που θα διαρκέσει 3 ώρες.

Θα αναδείξουμε τόσο τους κλασσικούς χορούς όσο και πιo άγνωστους οι οποίο έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από έρευνα, τα τελευταία χρόνια. Μετά το τέλος του σεμιναρίου ακολουθεί ένα παραδοσιακό γλέντι για να μπορέσουμε όλοι, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και όλοι όσοι επιθυμούν,να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε ξορκίζοντας το κακό…

Σχολιάστε

Top