Αρλεκίνος!

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 22•14

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Οδατζίδης

Όλοι γνωρίζουμε την στολή του αρλεκίνου, αλλά πόσα γνωρίζουμε για την ιστορία του;

Η ιστορία του «Αρλεκίνου» έρχεται από την Ιταλία. Εκεί το τελευταίο βράδυ της αποκριάς στην Βενετία, όλος ο κόσμος ήταν μασκαρεμένος στους δρόμους της πόλης, χόρευε και τραγουδούσε… όλοι εκτός από ένα μικρό αγοράκι τον Αρλεκίνο. Ο Αρλεκίνος, ήταν ένα φτωχό αγόρι, που οι γονείς του δεν είχαν χρήματα για να του αγοράσουν στολή μασκαρά. Έτσι, ο μικρός Αρλεκίνος, καθόταν στα σκαλιά του σπιτιού του, στενοχωρημένος και έκλαιγε βλέποντας τους υπόλοιπους μασκαράδες να διασκεδάζουν και να τραγουδούν στους δρόμους.

Η μητέρα του, που δεν ήθελε να τον βλέπει άλλο να στενοχωριέται, σκέφτηκε να του φτιάξει η ίδια μια στολή. Άνοιξε το παλιό μπαούλο και μαζί με τον μικρό Αρλεκίνο, πήραν τα παλιά κουρέλια και ένα μεγάλο ψαλίδι και άρχισαν να την φτιάχνουν..

Έκοψαν αμέτρητα χρωματιστά κουρέλια σε σχήμα ρόμβου, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και άλλα χρώματα και μετά τα έραψαν όλα μαζί και ετοίμασαν έτσι μια ξεχωριστή στολή. Ο μικρός Αρλεκίνος ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό το αποτέλεσμα και για το ξεχωριστό δώρο της μαμάς του. Φόρεσε αμέσως την καινούρια του στολή και ξεχύθηκε και εκείνος στους δρόμους με τους υπόλοιπους μασκαράδες.

Οι υπόλοιποι μασκαράδες, βλέποντάς τον, άρχισαν να τον χειροκροτούν, φωνάζοντάς του πως είναι υπέροχος μ’ αυτήν την φορεσιά. Έτσι, η δική του φορεσιά κέρδισε τις εντυπώσεις και τα βλέμματα όλων που ήταν πολύχρωμη, φανταχτερή και πολύ αποκριάτικη!

Από τότε η στολή αυτή καθιερώθηκε, πήρε το όνομα της από το όνομα του μικρού αγοριού και μέχρι σήμερα, είναι ίσως η στολή εκείνη που κερδίζει μια ξεχωριστή θέση σε κάθε καρναβάλι, προκαλώντας με τη λάμψη της την θετική διάθεση όλων κι ένα πλατύ χαμόγελο σ΄όλη τη διάρκεια της γιορτής !!!

6 Comments

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Μπράβο Παναγιώτη
    πολύ καλό το άρθρο σου

  2. Ο/Η Αποστολία,Δήμητρα,Θεώνη λέει:

    Πολύ καλή δουλειά Παναγιώτη.Πολύ ενδιαφέρον!!!

  3. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    mprabo! poli endiaferon!

Σχολιάστε

Top