Διατροφή το φθινόπωρο

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Νικολοπούλου Λαμπρινή, Χαντζή Θεοδώρα

Οκτώβρης δεν σημαίνει μόνο πρωτοβρόχια, φθινόπωρο, ψύχρα και μελαγχολία. Σημαίνει και φρέσκα, νόστιμα και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, είναι γεμάτα οφέλη και μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας και την υγεία μας.

Αντί, λοιπόν, να ψάχνετε αφορμή να κλειστείτε μέσα σε κάθε υποψία βροχής και να καταβροχθίζετε σοκολάτες και διάφορες άλλες τροφές… παρηγοριάς, δοκιμάστε λίγη φρεσκάδα εποχής και νιώστε τη νοστιμιά και τα οφέλη της

Καρότα: πηγή βιταμίνης Α

καροταΜια καλή επιλογή για σνακ, σαλάτες, αλλά και στο φαγητό, τα καρότα βρίσκονται στην εποχή τους, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Κ και ωφελούν το ανοσοποιητικό, την όραση, το πεπτικό, ενώ διώχνουν και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια χάρη στη βιταμίνη Κ. Προτιμήστε τα ωμά κι αν τα μαγειρέψετε, μαγειρέψτε τα ελαφρά, για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θρεπτικά συστατικά τους.

Λάχανο: δίνει άλλο νόημα στη σαλάτα

λαχανοΤώρα που χορτάσατε τις χωριάτικες με τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, ήρθε η ώρα να βάλετε λίγο λάχανο στη σαλάτα σας. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και καλίου, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και ευεργετώντας το πεπτικό και όπως και το μπρόκολο, υποστηρίζεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Εκτός από τη σαλάτα, μπορείτε να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή στο μπέργκερ σας.

Κουνουπίδι: διατροφική αξία στα ύψη

κουνουπιδιΠλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες, το κουνουπίδι κερδίζει αξιωματικά μια θέση στη λίστα με τις υπερτροφές του μήνα. Οι αντικαρκινικές του ιδιότητες το κάνουν ακόμα πιο δημοφιλές, ενώ αποτελεί ισχυρό όπλο στην τόνωση του ανοσοποιητικού. Μαγειρέψτε το όσο το δυνατόν λιγότερο και για να σώσετε τις θρεπτικές του ουσίες και για να γλιτώσετε τη… μυρωδιά

Ραπανάκι

ραπανακιΤο ραπανάκι ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Έχει μια ιδιαίτερη”πιπεράτη” γεύση, μεγάλη θρεπτική αξία, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.Αναλυτικότερα, περιέχει βιταμίνη C,Κ, Νιασίνη (Β3), B6, χολίνη, φολλικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο,κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες . Ακόμη, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ανθοκυανίνες καθώς και φυτοχημικές ουσίες, τις φυτοστερόλες. Επιπλέον, το ραπανάκι περιέχει λουτεΐνη (που ανήκει στα καροτενοειδή), η οποία αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

 

Σχολιάστε

Top