Τα Χριστούγεννα των φτωχών

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 18•17

Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σοφία

Οι

περισσότεροι που διαβάζετε αυτή τη στιγμή το άρθρο υποθέτω πως είστε οικονομικά μεσαίας τάξεως άνθρωποι, όπου τα Χριστούγεννα τα περνάτε όλοι μαζί μέσα στα ζεστά σπίτια σας τρώγοντας επαρκώς. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, πώς περνάει ένας φτωχός τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα;

Ένας φτωχός στην Ελλάδα, φυσικά, και δεν περνάει τα Χριστούγεννα όπως συνήθως οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά εντελώς διαφορετικά. Ένας παδί, το οποίο ζει σε φτωχή οικογένεια, δεν θα έχει την ευκαιρία να κοιτάξει κάτω από  το Χριστουγεννιάτικο δένδρο, να ξετυλίξει το δώρο του και να χαρεί όπως χαίρονται τα περισσότερα παιδιά. Στη συνέχεια, ένας φτωχος δεν θα έχει το σημαντικό προνόμιο για θέρμανση ή τα κατάλληλα μέσα για να ζεσταθεί. Αντίθετα ένας άνθρωπος μεσαίας τάξεως οικονομικά θα βρει κάποιο μέσο για να περάσει ζεστά τα Χριστούγεννα. Επίσης, ένας φτωχός υπάρχει περίπτωση, να μην έχει ούτε στέγη να περάσει τη μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας. Αυτό είναι και το πιο φρικτό αποτέλεσμα της φτώχιας. Επιπλέον, ένας φτωχός, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του, δεν θα μπορεί να τηρήσει έθιμα και παραδόσεις που συνήθως πραγματοποιούνται εκείνη τη μέρα. Αξιοσημείωτο είναι και η μοναξιά που μπορεί να νιώθει ένας φτωχός τα Χριστούγεννα, βλέποντας και ξέροντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στο σπίτι τους με τις οικογένειες τους, ενώ αυτός μόνος χωρίς να έχει κάποιον άνθρωπο να μοιραστεί τη «μαγεία» των Χριστουγέννων. Τέλος, γενικότερα, ένας φτωχός, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του, δεν θα μπορεί να χαρεί με την ίδια ψυχολογία όπως ένας κανονικός άνθρωπος αυτή τη λαμπρή γιορτή της ορθοδοξίας.

image1

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση »ΕΛΣΤΑΤ» το 21,4% των Ελλήνων είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται, είτε εξαιτίας μείωσης του μισθού ή της σύνταξής τους, είτε επειδή η επιχείρησή τους αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κατάστασης της αγοράς, είτε επειδή έκλεισε, είτε επειδή βρέθηκαν στην ανεργία. Το 95% των Ελλήνων το 2014 δήλωνε ότι “τα βγάζει πέρα δύσκολα”. Τι εννοούμε, όμως, σήμερα με τον όρο φτώχια; Κατά κανόνα το όριο της σχετικής φτώχειας σήμερα ορίζεται ως το 60% του “διάμεσου εισοδήματος”. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό της σχετικής φτώχειας είναι ίσο με το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εισόδημα μικρότερο από το 60% του διάμεσου εισοδήματος. Το διάμεσο εισόδημα είναι το εισόδημα του διάμεσου ατόμου, δηλαδή του πολίτη που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής. Οι άνθρωποι που είναι πλουσιότεροί του είναι ακριβώς ίδιοι σε αριθμό με τους ανθρώπους που είναι φτωχότεροι. Δυστυχώς, αυτός ο ορισμός δεν μας λέει πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους είναι πραγματικά φτωχοί. Κι αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχειας, ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Και για να τους βρούμε, ο ορισμός της “σχετικής φτώχειας” δεν επαρκεί. Πρέπει να ορίσουμε την “ακραία” ή “απόλυτη φτώχεια”. Και μάλιστα, δεν αρκεί μόνο να μάθουμε πόσοι Έλληνες βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο -θα είναι χρήσιμο να ξέρουμε και πόσο κάτω από το όριο βρίσκονται. Να υπολογίσουμε, δηλαδή, το “χάσμα φτώχειας”, το πόσο απέχει το εισόδημά τους από το όριο αυτό. Να βρούμε όχι μόνο πόσοι είναι οι φτωχοί, αλλά και πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί. Η φτώχια αυτή επηρέασε πολύ τους Έλληνες τα τελευταία χρόνια στις διακοπές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με έρευνα τoυ ΣΚΑΪ τον Δεκέμβριο του 2016, 25% περίπου των ανθρώπων θα περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων πιο φτωχά από κάθε άλλη φορά, ενώ μια μαρτυρία ενός συμπολίτη μας, αποκάλυψε ότι από την ελάχιστη σύνταξη που παίρνει, για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα του απέμειναν μονάχα 182 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα ο ίδιος αποκάλυψε, στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ, ότι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει είναι το φαγητό των εορταστικών ημερών.

Βέβαια, τις μέρες των Χριστουγέννων, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι βοηθούν συνεισφέροντας οικονομικά τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Πολλές φορές τους προσφέρουν στέγη ή απλώς ένα πιάτο φαγητό. Πολλές φορές, πάλι, υπάρχουν, εκτός από την εκκλησία που προσφέρει ρούχα και φαγητό, και πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα που στηρίζουν και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά αυτούς τους ανθρώπους για να περάσουν καλύτερα αυτές τις ιερές μέρες. Αρκετές φορές, βέβαια, μας δίνεται η ευκαιρία μέσω κάποιου μηνύματος ή απλώς παίρνοντας τηλέφωνο, να συνεισφέρουμε έστω και δίνοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς. Τέλος, όσον αφορά την εκκλησία, είναι μεγάλη η προσφορά της όσον αφορά τους φτωχούς, αφού μαζεύει ρούχα, δίνει δώρα, στέγη, χρήματα και ό τι άλλο μπορεί ώστε πολλοί φτωχοί να νιώσουν ότι έχουν ένα στήριγμα και φυσικά να μην νιώθουν μοναξιά.

One Comment

  1. Ο/Η Gehlimeg λέει:

    Ωραίο θέμα και καλή δουλειά!
    Μπράβο!

Σχολιάστε

Top