Η Ελληνίδα που συγκίνησε τον κόσμο (Μελίνα Μερκούρη)

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 17•17

Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σοφία

Στις 18 Οκτωβρίου του 1920, ήρθε στη ζωή, η Μαρία – Αμαλία (Μελίνα) Μερκούρη, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου,  ηγετική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα και μια σπουδαία πολιτικός.

Το 1944 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο σανίδι ξεκινώντας τη θρυλική πορεία της στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η πρώτη της ταινία, η μυθική πλέον «Στέλλα» προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1955. Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, το σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η ερμηνεία της Μελίνας χάρισαν στην ταινία παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960, με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας του 1956, καθώς και με το βραβείο ερμηνείας Isa Miranda, για την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 1955. Στο φεστιβάλ των Καννών η Μελίνα ερωτεύεται τον Ζίλ Ντασσέν, με τον οποίο αργότερα θα παντρευτούν και θα μείνουν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Με σκηνοθέτη το Ντασσέν τον επόμενο χρόνο γυρνάνε την ταινία «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Το 1958-60 το ζευγάρι κινηματογραφεί το «Ποτέ την Κυριακή», την ταινία που έκανε διάσημη την ίδια και τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι σε όλο τον κόσμο. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

melina6Η Μελίνα Μερκούρη έδωσε έναν αξιοθαύμαστο και φιλότιμο αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, κάνοντας αντιδικτατορικές συναυλίες και πραγματοποιώντας συναντήσεις με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους και ηγέτες από όλο τον κόσμο. Από το εξωτερικό δίνει αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να της αφαιρέσουν την ελληνική ιθαγένεια και κατάσχεσαν την περιουσία της στην Ελλάδα. Με συνεντεύξεις, συναυλίες, ηχογραφήσεις, απεργίες πείνας και πολιτικές εκδηλώσεις η Μελίνα αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για τη χούντα.

Με την πτώση της χούντας, η Μελίνα Μερκούρη επέστρεψε θριαμβευτικά στην Ελλάδα. Το 1977, εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής. Το 1981 αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, όπου έκανε σπουδαίο έργο , αφού δημιούργησε τα σημερινά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και τον θεσμό των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης, με πρώτη την Αθήνα το 1985.

Ακούστε το τραγούδι: Είμαι Ρωμιά

Ο ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Melina3Η Μελίνα Μερκούρη έδωσε μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Μ. Βρετανία στην Ελλάδα. Ήταν εκείνη που ξεκίνησε το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων και εκείνη που μας απαγόρευσε να τα λέμε «Ελγίνεια» και είχε δίκιο γιατί ποτέ δεν ήταν του Έλγιν. Όλα ξεκίνησαν όταν στα γυρίσματα της ταινίας «Φαίδρα» οι Βρετανοί ζήτησαν πληρωμή για να αφήσουν το ελληνικό συνεργείο να κινηματογραφήσουν τα Γλυπτά, τότε η Μελίνα αποφάσισε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για την επιστροφή τους. Έλεγε χαρακτηριστικά «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς» και τόνιζε «Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς».

«Στο όνομα της δικαιοσύνης και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω»

merkourh-marmara

Βλέποντας και διαβάζοντας όλα αυτά καταλαβαίνουμε την ιστορική αξία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και το ανιδιοτελές και ανεκτίμητο έργο της στην Ελλάδα μας. Μια Ελλάδα που όχι μόνο την αγάπησε αλλά και τη βοήθησε να γίνει πολιτισμικά και ηθικά πιο γνωστή σε όλη την οικουμένη. Έτσι, γνωρίζοντας τώρα πια την αξία της και το έργο της, κρατούμε ανυποχώρητα την εθνική παρακαταθήκη της και με απεριόριστη εθνική περηφάνια συνεχίζουμε το έργο της. Ήταν η ταλαντούχα ηθοποιός, η αξιοθαύμαστη επαναστάτρια, η σπουδαία πολιτικός με τις δημοκρατικές της πεποιθήσεις. Ήταν η Μελίνα. Η Μελίνα της Ελλάδας και του λαού. Ήταν η Μελίνα. Η δική μας Μελίνα…!

Σχολιάστε

Top