Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 17•17

Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σ.

Στις 21 Οκτωβρίου του 1968 στην Ελλάδα  επιβλήθηκε στρατιωτική δικτατορία με ηγέτη τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και με τους Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οι τρεις τους αποτελούσαν την τριμελή ηγετική ομάδα της χούντας.  Κατά τη διάρκεια αυτού του φασιστικού καθεστώτος είχαν καταργηθεί οι ατομικές ελευθερίες, είχαν διαλυθεί τα πολιτικά κόμματα και είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί πολιτικοί και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

παττακος1

Αυτή η δύσκολη κατάσταση οδήγησε τους δημοκρατικούς ανθρώπους να αισθάνονται «εγκλωβισμένοι και καταπιεσμένοι». Έτσι, στις 17 Νοεμβρίου του 1974 οι φοιτητές του πολυτεχνείου αποφάσισαν να κάνουν αποχή απ’ τα μαθήματα και ξεκίνησαν διαδηλώσεις κατά του φασιστικού καθεστώτος με κύριο σύνθημα το: «Ψωμί, παιδεία, Ελευθερία». Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήγγειλε: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». Το Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο καταλήφθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Το πρώτο βράδυ το κόμμα της 4ης Αυγούστου (Κ4Α) του Κώστα Πλεύρη  αποφάσισε να εισβάλει στο πολυτεχνείο, αλλά λόγω έλλειψη οργάνωσης δεν τα κατάφεραν. Το μόνο, όμως, που έκαναν ήταν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα στην τροφοδοσία των φοιτητών.

πολυτεχνειο2

Στις 17 Νοεμβρίου η κυβέρνηση ης Χούντας έδωσε εντολή να παρέμβει ο στρατός. Έτσι,  στις 3:00 π. μ. τρία άρματα του στρατού παρατάχθηκαν έξω από το πολυτεχνείο. Στη συνέχεια το ένα από αυτά γκρέμισε την πύλη της σχολής…

πολυτεχνειο3

Η 17η Νοεμβρίου είναι μία από τις ημέρες – ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που εκφράζει το πάθος των ανθρώπων και ιδιαίτερα των φοιτητών για Ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Είναι ένας νικηφόρος αγώνας που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για κάθε καταπιεσμένο λαό που η μόνη λύση είναι η «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

πολυτεχνειο4

Δείτε συνοπτικά τα γεγονότα εκείνων των ημερών από μια παραγωγή του Εσπερινού Γυμνασίου Σερρών:

Η μαθήτρια Καλτσουκαλά Μάγδα  μέλος της πολιτιστικής ομάδας του περιοδικού μας ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό της ταλέντο δημιουργώντας τα ακόλουθα έργα με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου:

σάρωση0002    σάρωση0001

Σχολιάστε

Top