Επίσκεψη της ομάδας μας στα Τρίκαλα. ….. Λίγη ιστορία και όχι μόνο

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 19•14

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτα Κουραβάνα

Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα, που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ” άλλους του Ασωπού ποταμού. Η πόλη ήταν σημαντικό κέντρο της αρχαιότητας, καθώς εδώ έζησε και έδρασε ο Ασκληπιός, που σήμερα αποτελεί έμβλημα του Δήμου Τρικκαίων, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλης. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η πόλη της Τρίκκης και η γύρω περιοχή του ποταμού γνώρισε ανάπτυξη. Έπεσε στα χέρια των Περσών το 480 π.Χ., ενώ περίπου δέκα χρόνια αργότερα προσχώρησε στη νομισματική ένωση Θεσσαλέων. Το 352 π.Χ. ενώθηκε με τη Μακεδονία του Φιλίππου Β’. Έγινε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα σε Μακεδόνες και Ρωμαίους, κατά την εισβολή των τελευταίων στην Ελλάδα, καθώς ο Φίλιππος Ε” και ο γιος του Περσέας προσπαθούσαν να την κρατήσουν ελεύθερη, χωρίς τελική επιτυχία αφού το 168 π.Χ. κατακτήθηκε.

Τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες η πόλη και η περιοχή γνώρισε όλους τους τότε εισβολείς στο Βαλκανικό χώρο, ενώ για ένα σύντομο διάστημα ξαναγύρισε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Στις αρχές της χιλιετίας η πόλη παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα, Τρίκαλα, στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής. Η πόλη κατακτάται τελικά από τους Οθωμανούς το 1393. Επίσης αποτέλεσε σημαντικό πνευματικό κέντρο, καθώς για ένα μεγάλο μέρος της Τουρκοκρατίας (1543-1854) λειτούργησε εδώ η Σχολή Τρίκκης (και αργότερα Ελληνική Σχολή) στην οποία δίδαξαν γνωστοί δάσκαλοι της εποχής.

Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Η συνοικία Βαρούσι ήταν η χριστιανική συνοικία των Τρικάλων επί τουρκοκρατίας και βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου. Έως το 1930 θεωρούνταν η αρχοντική συνοικία των Τρικάλων και σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Το Βαρούσι διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς και τις μακριές μαρκίζες Στη συγκεκριμένη συνοικία βρίσκονται οι περισσότερες και παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Το παρακάτω βίντεο είναι δημιουργία του δήμου Τρικκαίων.

Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων έχει πολλά αξιοθέατα και αυτός ήταν ένας λόγος που επιλέχθηκε από την ομάδα μας για ημερήσια εκδρομή.

Επισκεφθήκαμε στη σχολή υπαξιωματικών ΣΜΥ ( πληροφορίες σε επόμενο άρθρο μας) και περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης.

Στην παλιά γειτονιά «Τα μανάβικα» όπου φάγαμε το μεσημεριανό μας σε όμορφη ταβέρνα της γειτονιάς. Έπειτα κάναμε τη βόλτα μας στη οδό Ασκληπιού που είναι από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης.

asklhpiou       ta manavika

Η οδός Ασκληπιού                                                               Τα «παλιά μανάβικα»

Μη ξεχνάμε όμως το «Μύλο των Ξωτικών» από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου που κατασκευάστηκε το 1884 και σήμερα είναι ιστορικό-βιομηχανικό πάρκο και πολιτιστικό κέντρο.

xotika

 

Αλλά και το  Τζαμί του Οσμάν Σαχ, κτίσμα του 16ου αιώνα. Το τζαμί ονομάζεται και Κουρσούμ Τζαμί από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Πίσω από το τζαμί σώζεται το μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, ανηψιού του σουλτάνου Σουλεϊμάν. Κατά την παράδοση ο Οσμάν Σαχ έκτισε το τζαμί, επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει ως χώρος ήπιων εκδηλώσεων.

tzami

 

 

 

4 Comments

  1. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    μπράβο γιώτα! πολυ ωραιο το αρθρο σου!!!!

  2. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    τέλειο είναι το άρθρο σου. μου αρέσει πολύ

Σχολιάστε

Top