Στοιχειωμένα σπίτια

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 29•18

Επιμέλεια άρθρου: Λιάπη Νατάσα

Για κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει σίγουρα κάποια παράξενη ιστορία που θα ξεπροβοδίσει. Οι παραδόσεις και οι ιστορίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας έμειναν άφθαρτες με το πέρασμα του χρόνου δείχνουν με τον πιο απλό τρόπο την  καθαρότητα της ψυχής των αφηγητών. Απλοί άνθρωποι, με θάρρος και κουράγιο. Εγώ δεν σου λέω ότι είναι όλα αλήθεια αλλά για να διαβάζεις αυτό το άρθρο κάτι σου έχει εξάψει την φαντασία.

10.Το στοιχειωμένο δάσος της Σαλαμίνας

δασος σαλαμινας

 

Το δάσος της Σαλαμίνας βρίσκεται κοντά στην μονή της Φανερωμένης. Έχουν ειπωθεί ιστορίες για μαυροντυμένες γυναίκες, ουρλιαχτά, σκιές που εμφανίζονται ξαφνικά αλλά και για τελετές μαύρης μαγείας. Η πιο γνωστή ιστορία εξ αυτών είναι για δύο φίλους μέσα σε ένα αμάξι το βράδυ που βρίσκουν μια μαυροφορεμένη γυναίκα και από ευγένεια σταματούν και της λένε « Να σε πάμε κάπου;» Αυτή δεν τους απάντησε αμέσως και αυτοί ξαναρώτησαν και τότε η γυναίκα τους λέει «Δεν πρέπει να κυκλοφορείτε μόνοι σας εδώ τέτοια ώρα.»Τα παιδιά συνέχισαν να μιλάνε στην γυναίκα και αυτή γυρίζει και παρατηρεί τον οδηγό, ο οποίος φόραγε σταυρό αλλά και τον φίλο του που δεν φόραγε. «Εσύ θα έρθεις μαζί μου» του είπε. Και τότε το παιδί σαν υπνωτισμένο βγαίνει από το αμάξι και ακολουθεί την γυναίκα μέσα στο δάσος. Ο οδηγός μέχρι να ξεπεράσει το σοκ βγήκε από το αμάξι για να ψάξει τον φίλο του αλλά μάταια, δεν μπορούσε να τον βρει.

9.Το στοιχειωμένο σπίτι με τον αριθμό 13 στην Άμφισσα

σπιτι αμφισσα

Όλα άρχισαν το 1940. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν ένας πολύ πλούσιος άρχοντας ο οποίος είχε παράνομο ερωτικό δεσμό με μία από τις υπηρέτριες του. Μετά από ένα βιασμό η κοπέλα έμεινε έγκυος και ο άρχοντας φοβούμενος την κατακραυγή της ζήτησε να κάνει έκτρωση. Όταν αυτή αρνήθηκε ο άρχοντας την οδήγησε στο υπόγειο του σπιτιού όπου και την κρέμασε. Στην συνέχεια μάταια προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη της στυγερής δολοφονίας καθώς μια σειρά περίεργων περιστατικών στάθηκε ικανή να τον αποτρέψει. Κάποιοι αναφέρουν ότι ακούν τις κραυγές της κοπέλας μέσα στην νύχτα, κι άλλοι κάνουν λόγο για ένα κοριτσάκι  που περιφέρεται στα δωμάτια του σπιτιού ενώ κάποιοι θα ορκίζονταν ότι τα έπιπλα αλλάζουν θέση από μόνα τους. Τέλος, λέγεται όσοι προσπάθησαν να πλησιάσουν την πόρτα του έφυγαν τρέχοντας.

8.Το στοιχειωμένο σπίτι της Θεσσαλονίκης

σπιτι θεσσαλονικη

 

Για την ιστορία του συγκεκριμένου σπιτιού δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Από τα λίγα γνωστά, είναι ότι δύο αδέρφια Εβραίοι διατηρούσαν εκεί χαρτοπαικτική λέσχη. Όταν οι Γερμανοί άρχισαν να σφάζουν τους Εβραίους, οι συμπατριώτες τους πήγαιναν σε αυτούς τα χρυσαφικά τους, να τους τα φυλάξουν επειδή είχαν μεγάλο οικόπεδο. Αργότερα όμως, ακόμα και το ίδιο το σπίτι έγινε τόπος σφαγής Εβραίων. Οι περισσότερες δοξασίες επικεντρώνονται τους περίεργους ήχους ή κραυγές που ακούγονται τα βράδια, καθώς επίσης και στην κακή κατάληξη που είχε όποιος προσπάθησε να το κατεδαφίσει. Η πιο γνωστή ιστορία έρχεται από έναν φωτογράφο, ο οποίος στην προσπάθεια του να φωτογραφίσει το εσωτερικό του σπιτιού, δεν άντεξε γιατί αισθανόταν δυσφορία και έπεφτε συνέχεια η φωτογραφική του. Έπειτα, αποφάσισε να μαγνητοφωνίσει σε κασέτα τους θορύβους και τα ευρήματα του ήταν ιδιαίτερα περίεργα.

7.Το στοιχειωμένο σπίτι στο Πικέρμι

σπιτι πικερμι

Χτίστηκε το 1910 από τον Περικλή Καλλέργη, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού δολοφόνησε την γυναίκα του. Τον 18ο και 19ο  αιώνα υπάρχουν αναφορές για εξαφανίσεις ανθρώπων στην εν λόγω τοποθεσία. Ενώ, κατά την περίοδο την κατοχής το οίκημα χρησιμοποιήθηκε από τον ιταλικό στρατό ως τοπικό φρουραρχείο και στα υπόγειά του γινόταν βασανιστήρια σε στρατιώτες. Παράλληλα, και  εκτός των άλλων, το σπίτι παρουσιάζει και κάποιες ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική του όπως την έλλειψη αυλής, η πρόσοψή του που απεικονίζει έναν ακτινωτό ήλιο και τέλος ο προσανατολισμός του, ο οποίος είναι όμοιος με αυτών των εκκλησιών. Αξίζει να πούμε ότι αποτελέσματα ερευνητών που έγιναν στο παρελθόν, έδειξαν αλλαγή χωρίς προφανή αιτία στον ιονισμό της ατμόσφαιρας γύρο στα 30-50 μέτρα γύρο από το σπίτι. Οι πιο γνωστές μαρτυρίες του παραθέτουν περίεργους ήχους, ουρλιαχτά και ένα απόκοσμο σύρσιμο ενώ παλαιότερα υπήρχαν αναφορές για θεάσεις νεραϊδών και ξωτικών.

6.Το κόκκινο σπίτι της Ερμού στην Σύρο

σπιτι συρος

 

Στην Σύρο υπάρχει ένα σπίτι ένα σπίτι που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολύ καιρό. Τα γύρω σπίτια έχουν γκρεμιστεί και την θέση τους πήραν νέα, μοντέρνα κτίρια, το κοκκινόσπιτο όμως έμεινε απείραχτο παρά το ότι είναι σε καλή θέση για να δίνει τροφή στους μύθους σχετικά με το παραφυσικό. Οι ντόπιοι λένε ούτε τα σκυλιά δεν το πλησιάζουν. Το κόκκινο σπίτι πήρε το όνομα του επειδή είναι βαμμένο στο χρώμα του αίματος. Ζωσμένο με θρύλους, μύθους και παραδόσεις, οι Συριανοί το αντιμετωπίζουν ως άνδρο δαιμόνων. Οι γείτονες αναφέρουν ότι συχνά ακούνε θορύβους από αλυσίδες και λουκέτα. Παράλληλα, είναι σχεδόν απίθανο να έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι τις ιστορίες γιατί θεωρούν ότι το σπίτι τους υποβαθμίζει την περιοχή και το μόνο που θέλουν είναι να το δουν γκρεμισμένο.

5.Χαϊδάρι:στρατόπεδο διαβιβάσεων

στρατοπεδο συγκεντρωσης

 

Φήμες για στοιχειωμένες σκοπιές και αυτοκτονίες στρατιωτών υπάρχουν σχεδόν από πάντα. Μία από τις πιο διαδεδομένες αφορά το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι. Για την ιστορία τα πρώτα κτίρια κατασκευάστηκαν από Γερμανούς το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν φυλακή όπου πέθαναν πολλές αθώες ψυχές. Η φήμη για την στοιχειωμένη σκοπιά γεννήθηκε πολύ αργότερα κατά την δεκαετία του ’80. Ο θρύλος λέει ότι μια νύχτα ένας στρατιώτης είδε μια τρομαγμένη κοπέλα. Της μίλησε για να την ηρεμίσει και εκείνη έφυγε αφού αντάλλαξαν μερικές κουβέντες. Οι συναντήσεις τους επαναλήφθηκαν δυο-τρεις φορές ακόμα όταν είχε σκοπιά ο συγκεκριμένος φαντάρος. Στην τελευταία τους συνάντηση όμως, η κοπέλα ξέχασε την τσάντα της. Ο στρατιώτης πήρε το θάρρος να ανοίξει την τσάντα και είδε στην ταυτότητά της, την διεύθυνση της κοπέλας. Στο σπίτι που πήγε όμως τον περίμενε ένα σοκ. Την πόρτα άνοιξε η μητέρα της κοπέλας όπου πληροφόρησε τον φαντάρο ότι η κόρη της είχε πεθάνει πριν από τρεις μήνες. Ο φαντάρος έκπληκτος όπως ήταν φυσικό πήγε στο στρατόπεδο και είπε στους άλλους τι έγινε αλλά δεν τον πίστεψε κανείς. Ο θρύλος τελειώνει με τον φαντάρο να αυτοκτονεί στην επόμενη σκοπιά του. Πολλοί αναφέρουν ότι στην συγκεκριμένη σκοπιά σημειώθηκαν και άλλες αυτοκτονίες στρατιωτών ενώ κάποιοι νόσησαν από ψυχικές παθήσεις. Η σκοπιά καταργήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα με απόφαση του Γ.Ε.Σ.

4.Δροσουλίτες Κρήτη

δροσουλιτες

Κάθε χρόνο στα Σφακιά τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος εμφανίζονται οι Δροσουλίτες. Τα φαντάσματα των νεκρών πολεμιστών του Χατζημιχάλη Δαλιάνη που υπερασπίστηκαν το κάστρο Φραγκοκάστελλο από τους Τούρκους. Οι σκιές των μαχητών με αστραφτερές πανοπλίες προελάυνουν προς την θάλασσα πάνω από την Φραγκοκάστελλα. Η επιστημονική ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για αντικατοπτρισμό αλλά όσοι είχαν την τύχη να δουν αυτό το φαινόμενο από κοντά μάλλον έχουν διαφορετική άποψη. Τα φαντάσματα βγαίνουν μόνο πολύ νωρίς το πρωί με την δροσιά, για αυτό οι κάτοικοι τους έδωσαν το όνομα Δροσουλίτες. Ποτέ δεν υπήρξε αναφορά ότι πείραξαν κάποιον αλλά και ποτέ δεν έχουν φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί.

3.Η σπηλιά του Νταβέλη-Πεντέλη

σπηλια νταβελη

Η σπηλιά του Νταβέλη βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Πεντέλης σε υψόμετρο 700 μέτρα. Παράλληλα, είναι γνωστή για τον συσχετισμό της με τον λήσταρχο του 19ο αιώνα, Χρήστο Νταβέλη, ο οποίος όμως αμφισβητείτε. Το εν λόγω σπήλαιο εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων, Γιάννη και Άννας Πετροχείλου κατά τις δεκαετίες 1970-1980 και λόγου μεγάλων παρεμβάσεων του υπουργείου Άμυνας, το σπήλαιο υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτή η παρέμβαση του υπουργείου Άμυνας ήταν και ο λόγος που πυροδοτήθηκαν συζητήσεις γύρο από την μεταφυσικολογία. Ο μύθος λέει για τον έρωτα του Νταβέλη με την δούκισσα της Πλακεντίας. Ο Νταβέλης είχε το σπήλαιο σαν κρυψώνα ενώ παράλληλα είχε ανακαλύψει μια κρυφή δίοδο που την χρησιμοποιούσε για να φτάσει στο μέγαρο της δούκισσας. Τέλος, δεν είναι λίγες οι αναφορές για  σατανιστικές τελετές στον χώρο του σπηλαίου ενώ υπάρχει και συσχετισμός με τους σατανιστές της Παλλήνης.

2.Στοιχειωμένο σπίτι στα Λεχώνια στο Βόλο

σπιτι βολος

Το στοιχειωμένο σπίτι στα Λεχώνια του Βόλου ή αλλιώς η οικία Κοντού βρίσκεται λίγο πριν το Πήλιο και αυτό που σε κερδίζει αμέσως δεν είναι άλλο από την αρχιτεκτονική του που δεν συμβαδίζει  με αυτήν του υπόλοιπου Πηλίου. Οι οικογένεια Κοντού αποτέλεσε και τους πρώτους κατοίκους του σπιτιού βιώνοντας μάλιστα όλη την κακοδαιμονία που είχε να της προσφέρει. Έτσι, λοιπόν και τα τρία παιδιά της οικογένειας πέθαναν από δηλητηρίαση όταν μια σαύρα έπεσε στην καράφα με το γάλα.

Γεγονός που απεικονίζεται γλαφυρότατα στο ταφικό μνημείο των παιδιών. Από εκεί και όσοι είχαν την ατυχία να μείνουν σε αυτό το σπίτι ή να το ενοχλήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, άρχισαν να πεθαίνουν ξαφνικά ή τουλάχιστον περίεργα. Τέλος, απόκοσμες φωνές, κρότοι από αλυσίδες και άλλα τέτοια φαινόμενα σιγοντάρουν τον χαρακτηρισμό, ένα από τα πιο στοιχειωμένα σπίτια στην Ελλάδα.

1.Σανατόριο Πάρνηθας

σανατοριο παρνηθα

 

Το εν λόγω κτίριο βιώνει την 3η δεκαετία εγκατάλειψής του και στο φθαρμένο εσωτερικό του ελλοχεύουν ιστορίες μυστηρίου, πόνου, αρρώστιας, μεταφυσικών φαινομένων και σατανισμού. Λόγο κλήματος θεωρούταν εξαιρετικά υγιεινό για αυτό λειτούργησε και ως σανατόριο για φυματικούς. Ιδρύθηκε μετά το 1917 και κατά διαστήματα λειτούργησε ως ξενοδοχείο με όνομα «Ξενία» αλλά και ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Το σανατόριο της Πάρνηθας λογίζεται ως το «ιερό δισκοπότηρο» όλων των Ελλήνων ghost haunter οι οποίοι έχουν καταγράψει παραφυσικά φαινόμενα είτε οπτικά είτε ηχητικά ουκ  ολίγες φορές.

One Comment

  1. Ο/Η Σοφία Προβοπούλου λέει:

    Συγχαρητήρια Νατάσσα! Το άρθρο σου είναι τέλειο και το θέμα που επέλεξες ήταν πολύ πετυχημένο!

Σχολιάστε

Top