Εθιμικά γλυκίσματα δωδεκαημέρου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 16•14

Επιμέλεια άρθρου: Προσμίτη Χριστίνα

Δωδεκαήμερο ονομάζουμε τα Χριστούγεννα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Αυτές τις χρονιάρες μέρες συνηθίζονται τα γλυκά, τα πιο συνηθισμένα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, όμως υπάρχουν και άλλα που γίνονται κυρίως με φύλλο και συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού. Με ψιλά φύλλα που ανοίγουμε στο χέρι φτιάχνονται συνήθως οι μπακλαβάδες, με καρύδια ή αμύγδαλα. Στη περιοχή της Λαμίας ο καλός μπακλαβάς έχει 50 φύλλα ενώ στην Εύβοια έχει 100. Στη Θράκη που έχει μεγάλη παραγωγή σουσαμιού, η γέμιση γίνεται με ψημένο και κοπανισμένο σουσάμι. Με φύλλα γίνονται και τα ξηροτήγανα του Αιγαίου και της Κρήτης, όμοιες και οι πελοποννησιακές δίπλες. Η ζύμη γίνεται με αυγά και λίγο τσίπουρο. Αφού τηγανιστούν τα περιχύνουν με μέλι και τα πασπαλίζουν με κανέλα, σουσάμι και καρύδια ή αμύγδαλα.

Όλα τα γλυκά του δωδεκαημέρου, έχουν σκοπό να παρακαλέσουν για μια καλή σοδειά, μιας και οι γιορτές συμπίπτουν με το τέλος της σποράς, αλλά και να γλυκάνουν τον καινούργιο χρόνο για να φέρει όλα τα καλά: αφθονία, υγεία, πρόοδο.

 

2 Comments

  1. Ο/Η Θαλεια λέει:

    πολυ ωραιο το αρθρο σας!:-)

  2. Ο/Η aleka λέει:

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ!!!!:)

Σχολιάστε

Top