Επίσκεψη του δημοσιογράφου κ. Κωνσταντίνου Καραγιαννόπουλου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 18•14

Επιμέλεια άρθρου:  Χρόνη Αμαλία, Πήχα Στελίνα

Για να αυξήσουμε το ενδιαφέρον στην εφημερίδα μας αποφασίσαμε να καλέσουμε στο σχολείο μας τον κ. Καραγιαννόπουλο Κωνσταντίνο, δημοσιογράφο, για να του πάρουμε μια συνέντευξη. Ο κ. Καραγιαννόπουλος ξεκίνησε με μια εισαγωγή για το επάγγελμα της δημοσιογραφίας τον καιρό της κρίσης. Όπως μας εξήγησε σήμερα η δημοσιογραφία περνά μια κρίση και από πλευράς οικονομικής και από πλευράς ηθικής. Δύσκολα βρίσκεις ένα αμερόληπτο μέσο ενημέρωσης καθώς πολλά καθορίζονται από αυτά ενώ οικονομικά η δημοσιογραφία περνά συνήθως σήμερα κρίσεις. Επίσης δεν υπάρχει ωράριο σε αυτή τη δουλειά καθώς εάν σε καλέσουν να καλύψεις ένα θέμα αυτό μπορεί να συμβαίνει στις 6 το πρωί ή στις 2 το βράδυ! Παρόλα αυτά όπως μας λέει η δουλειά του είναι μοναδική και οι εμπειρίες αξεπέραστες! Τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο είναι εμπειρίες που συγκεντρώνονται με το χρόνο και όπως μας λέει είναι αξέχαστα. Οι συνεντεύξεις με πρόσωπα αξιόλογα επίσης είναι άλλο ένα σημείο άξιο να αναφέρουμε. Αργότερα μέσα από διάλογο κάναμε τις ερωτήσεις που είχαμε ετοιμάσει και δεν είχαν καλυφθεί από την εισαγωγή και τις παραθέτουμε εδώ:

  •  Τι σπουδές κάνει συνήθως ένας δημοσιογράφος;

Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει σε κάποια σχολή δημοσιογραφίας ή σε πανεπιστήμιο για να γίνεις δημοσιογράφος. Κάποιοι άνθρωπο οι οποίοι δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν με το αντικείμενο και οι σπουδές τους είχαν διαφορετικό θέμα έγιναν δημοσιογράφοι. Για να γίνεις δημοσιογράφος πρέπει να έχεις το μεράκι και να μπορείς να εκφράζεσαι σωστά στο χαρτί. Όμως εάν κάποιος θέλει να σπουδάσει ειδικά το αντικείμενο υπάρχουν κάποιες αξιόλογες σχολές.

  •  Τι συμβουλές θα δίνατε σε ένα νέο δημοσιογράφο;

Δεν θα μπορούσα να δώσω κάποιες συμβουλές γιατί κάθε περίπτωση έχει διαφορετικό τρόπο προσέγγισης και δουλειάς. Όμως αυτό που πρέπει να έχετε πάνω από όλα είναι η επιθυμία να μάθετε το θέμα σας καλά και να μπορέσετε να το αναλύσετε σωστά στο άρθρο σας.

  •  Θα αποκαλύπτατε ποτέ μια έγκυρη πηγή σας;

Όχι. Οι πηγές των δημοσιογράφων δεν πρέπει να αποκαλύπτονται ποτέ και από σεβασμό στον ίδιο τον άνθρωπο και στον εαυτό σας. Ένας δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύψει ποιος είναι η πηγή του γιατί αυτό μπορεί να βλάψει την ιδιωτικότητα του.

  • Πώς κρίνετε την απόφαση κάποιου να γίνει δημοσιογράφος τη σημερινή εποχή;

Σήμερα όπως προανέφερα η δημοσιογραφία δεν βρίσκεται στην ακμή της όπως μερικά χρόνια πριν. Υποφέρει από ανακρίβειες και οικονομικά προβλήματα. Παρόλα αυτά κάποιος δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τα όνειρα του για να γίνει δημοσιογράφος και αν προσπαθήσει πραγματικά να τα καταφέρει να γίνει επιτυχημένος και να φτάσει ψηλά.

  • Θα χαρακτηρίζατε τη δουλειά σας εύκολη;

Μια δύσκολη ερώτηση για τη σημερινή εποχή καθώς όλες οι δουλειές έχουν τις δικές τους απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις όμως που έχει η δουλειά του δημοσιογράφου είνια πως πρέπει να δουλεύεις ολημερίς και ολονυχτίς, αφού δεν έχει ωράρια και σπάνια υπάρχουν αργίες. Επιπρόσθετα το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι επικίνδυνο αν ασχοληθεί κάποιος με το πολεμικό ρεπορτάζ

  • Πότε ένας δημοσιογράφος θεωρείτε καλός και πότε κακός

Ο δημοσιογράφος πρέπει να κρίνεται από τον κόσμο και όχι από ένα δημοσιογράφο. Ένα άρθρο για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη θα πρέπει να είναι καλογραμμένο με μεστό περιεχόμενο και τίτλο έξυπνο που θα τονίζει το κυρίως θέμα του. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αμερόληπτος

DSCN4064 DSCN4067 DSCN4068

One Comment

  1. Ο/Η Θαλεια λέει:

    Μπραβο κοριτσια!! Πολυ ωραιο το αρθρο σας!

Σχολιάστε

Top