Μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 14•15

Επιμέλεια άρθρου : Παναγιώτης Οδατζίδης

Μέσα στα τείχη γράφτηκαν ιστορίες έρωτα και πάθους, δόθηκαν μάχες και χύθηκε πολύ αίμα. Στα κάστρα συναντήθηκαν βασιλιάδες και βασίλισσες και ερωτεύτηκαν πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Τα παραμύθια τελείωσαν και οι πόλεις ερήμωσαν… Οι μνήμες έμειναν στις πέτρες για να θυμίζουν το πέρασμα από εδώ σημαντικών ανθρώπων. Οι μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη είναι γοητευτικές, μοναδικές και προπάντων πανέμορφες.

1. Πράγα, Τσεχία: Η Πράγα, είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Αποκαλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

praga

2. Rothenburg, Γερμανία: Περπατήστε πάνω στα τείχη της πόλης Ρότενμπουργκ ή ανεβείτε στην οροφή του δημαρχείου για να απολαύσετε την εκπληκτική θέα. Η περιήγηση του νυκτοφύλακα  θα σας μείνει αξέχαστη, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε την ιστορία της πόλης. Οι ταξιδιώτες μας συνιστούν, επίσης, το μουσείο μεσαιωνικών εγκλημάτων

germany

3. Palmanova, Ιταλία: Η Palmanova είναι μια μικρή πόλη, βορειοανατολικά της Ιταλίας, που ειναι χτισμένη σε σχήμα αστεριού προκαλώντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών, και όχι μόνο! Η πόλη κατασκευάστηκε το 1593 και το σχήμα της ήταν απόφαση του Ενετού αυτοκράτορα, για να αποτρέψει τις επιθέσεις των αυστριακών και των τουρκικών δυνάμεων. Στην ουσία πρόκειται για μια πόλη φρούριο, η είσοδος της οποίας γίνεται από τρεις συγκεκριμένες πύλες. Η πόλη δεν γνώρισε ποτέπόλεμο στο παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνται μέχρι σήμερα κυρίως με το εμπόριο και τη γεωργία.

italia

4. Eze, Γαλλία: Λίγα χιλιόμετρα από τη Νίκαια και στο δρόμο προς το Μονακό βρίσκεται το Eze. Το Eze είναι ένα ακόμα μεσαιωνικό χωριό με πολύ στενά σοκάκια και καταπληκτικά πέτρινα σπίτια. Αντίθετα με το Saint-Paul το οποίο επίσης είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα. Δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς παραθαλάσσιο καθώς αν βρισκόσασταν στο Eze και θέλατε να κάνετε μια βουτιά στη θάλασσα θα έπρεπε να κατέβετε τον… 427 μέτρων κάθετο γκρεμό!

france1

 

5. Όμπιδος, Πορτογαλία: Η Όμπιδος (Óbidos) είναι πόλη της Πορτογαλίας. Έχει πληθυσμό γύρω στους 3.100 κατοίκους και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου (concelho) στην επαρχία Λέιρια.

Το όνομα της πόλης πιθανότατα προέρχεται από το λατινικό oppidum, που σημαίνει άστυ, εντός των τειχών. Πιστεύεται ότι η πόλη είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Eburobrittium, που αναφέρεται στον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, στην περιοχή μεταξύ του Collipo και του Olisipo. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει ίχνη από το ρωμαϊκό φόρουμ, λουτρά και άλλα κτήρια.

portugal1

 

6. Eguisheim, Γαλλία: Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά με ομόκεντρο σχεδιασμό στη Γαλλία, «απλωμένο» γύρω από ένα φρούριο του 8ου αιώνα και έχει αλλάξει ελάχιστα τους τελευταίους πέντε αιώνες. Το χωριό οχυρώθηκε για πρώτη φορά το 1257 και τον 16ο αιώνα κατασκευάστηκαν στενά πέτρινα σοκάκια σε κύκλους, δίνοντας στο Eguisheim έναν μοναδικό χαρακτήρα. Θα δείτε μια όμορφη μικρή πλατεία μπροστά από το κάστρο και μια εκκλησία. Στον κεντρικό δρόμο, θα δείτε ξύλινα σπίτια σε πολλά χρώματα.

france2

 

7. Μπριζ, Βέλγιο: Ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτό θα μπορούσε να είναι η Μπριζ, αν δεν βρισκόταν στην καρδιά της Ευρώπης. Ένας μικρόκοσμος παραμυθιού που συγκεντρώνει σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα το «ζουμί» της ομορφιάς, η οποία αποδεικνύει ότι ο Μεσαίωνας δεν πρέπει να ήταν τελικά και τόσο άσχημος.

belgio

 

8. Lucca, Ιταλία: Η Λούκκα είναι πόλη και Δήμος στην Τοσκάνη στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιταλίας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Σέρκιο (Serchio) σε εύφορο πεδινό τόπο κοντά στην Τυρρηνική θάλασσα. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και, εκτός από τα άλλα της αξιοθέατα και την μακραίωνη ιστορία της, είναι πολύ γνωστή για τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα Αναγεννησιακά της τείχη. Η πόλη έχει 85.273 κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται Λουκέζι

italia1

 

9. Le Monde St Michel, Γαλλία: Το Μον-Σαιν-Μισέλ (Mont-Saint-Michel) είναι μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην κορυφή του υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού, που χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού. Τον περίφημο Ρωμανικό ναό του, που αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής, τον σχεδίασε ο Γουλιέλμος της Ντιζόν κατά τον 11ο αιώνα.

Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από κάτω, πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το αββαείο, βρίσκεται μικρό γραφικό χωριό με στριμωχτά σπίτια με αετώματα. Το αββαείο έφτασε στη σημερινή του μορφή περίπου το 17ο με 18ο αιώνα, ενώ πιθανολογείται ότι πρωτοκτίστηκε γύρω στο 10ο αιώνα. Δύο φορές το μήνα συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα (τα πάρκινγκ καλύπτονται ολοσχερώς). Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία με 3 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

france3

 

10. San Gimignano, Ιταλία: Η Σαν Τζιμινιάνο είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας. Βρίσκεται πάνω σε λόφο, σε υψόμετρο 324 μ., στην επαρχία της Σιένας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης, στο βόρειο τμήμα της κεντρικής Ιταλίας. Η πόλη είναι διάσημη για την μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, πύλες και πύργους που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση. Επίσης η πόλη είναι γνωστή και για το εξαιρετικό λευκό κρασί της, «Vernaccia di San Gimignano», που παράγεται στην περιοχή.

italia2

Σχολιάστε

Top