ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΙΣΤΗ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 21•15

Επιμέλεια άρθρου: Κοντογιάννη Θάλεια

Πότε ξεκινήσατε να καπνίζετε;

Ξεκίνησα το τσιγάρο στα 22. Κάπνιζα αρκετά, μέχρι ενάμιση πακέτο την ημέρα.

Γιατί καπνίζατε;

Το πρώτο τσιγάρο το έκανα για την εμπειρία! Τώρα πως το ένα τσιγάρο έφερε το άλλο δεν θυμάμαι. Το τσιγάρο έγινε η συντροφιά μου, όταν ένιωθα μοναξιά και, όταν ήμουν συναισθηματικά φορτισμένος, θεωρούσα ότι ήταν φίλος μου. Επίσης, όλη η παρέα μου κάπνιζε και πιστεύω ότι αυτό με επηρέασε .

Καπνίζοντας είδατε να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στον εαυτό σας;

Ναι. Αρχικά έντονος βήχας, ο λεγόμενος τσιγαρόβηχας, ιδίως τις πρωινές ώρες. Αργότερα με την πάροδο των χρόνων, ένιωθα κόπωση, ιδιαίτερα σε ανηφορικούς δρόμους και σκάλες, κακοσμία στην αναπνοή και κάποιες φορές ταχυκαρδία.

 

Προσπαθήσατε τότε να το περιορίσετε ή να το κόψετε;

Ενώ το σκεφτόμουν, στην πράξη δεν το εφάρμοζα και το ανέβαλα. Φυσικά, είχα εθιστεί και για αυτό μου ήταν δύσκολο να το κόψω. Το περιόρισα όμως, όταν απέκτησα παιδί και δεν ήθελα να γίνει θύμα παθητικού καπνίσματος.

 Τι σας οδήγησε τελικά στο να κόψετε το τσιγάρο;

Ένα απόγευμα, είχα έντονη ταχυκαρδία και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ανησύχησα και επισκέφτηκα καρδιολόγο. Μου βρήκε κάποιες αλλοιώσεις στο καρδιογράφημα και στον υπέρηχο. Με θορύβησε ιδιαίτερα και μετά από ώριμη σκέψη, το έκοψα τελείως.

Με την οριστική διακοπή του καπνίσματος, πώς νιώσατε;

Αρχικά, αντιμετώπιζα δυσκολία συγκέντρωσης κυρίως στο διάβασμα γιατί το είχα συνδυάσει με τσιγάρο και καφέ, που επίσης τον έκοψα. Επιπλέον, συχνά είχα εκνευρισμό και αυξημένη όρεξη για φαγητό. Πράγματι, αυξήθηκε το βάρος μου και για αυτό γράφτηκα σε γυμναστήριο και άρχισα να γυμνάζομαι συστηματικά, να τρέφομαι υγιεινά και να υιοθετώ έναν άλλο τρόπο ζωής.

Αν συζητούσατε με ένα σύγχρονο νέο για το τσιγάρο, τι θα του λέγατε;

Φυσικά, θα του παρουσίαζα την προσωπική μου εμπειρία και θα του έλεγα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χειραφετηθεί, δεν θα γίνει «μάγκας» καπνίζοντας  και ότι η σημερινή εποχή απαιτεί αντικαπνιστικό πνεύμα, υγιεινή διατροφή και σωματική άθληση.

Σχολιάστε

Top