Επίσκεψη σε έκθεση αγιογραφίας

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 21•15

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιωτοπούλου Ελίνα

Η πολιτιστική ομάδα του ηλεκτρονικού μας περιοδικού με τη συνοδεία της κα. Πασαπόρτη επισκέφθηκε την έκθεση δύο σημαντικών αείμνηστων καλλιτεχνών , του ζωγράφου Βασίλη Σίμου και του πατέρα του , αγιογράφου Σίμωνος Σίμου . Η έκθεση με τίτλο《Ανέσπερον Φως》 φιλοξενείται από το Δήμο Λαμιέων στην αίθουσα του Αλέκου Κοντόπουλου της Δημοτικής Πινακοθήκης . Η ξενάγηση στα εκκλησιαστικά και κοσμικά έργα του Βασίλη Σίμου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Ιστορικού Τέχνης , κ. Έφης Παπαευθυμίου.

Ωστόσο,  αξίζει να σημειωθεί πως τα έργα εκφράζουν  την απλότητα και την ειλικρίνεια της μεταβυζαντινής και λαϊκής ζωγραφικής,  φιλοτεχνημένες με ιδιαίτερη προσήλωση στην παράδοση και τη διατήρηση ενός ήθους που βασίζεται κυρίως στις πνευματικές καταβολές της Ορθοδοξίας . Έτσι , ο Βασίλης Σίμος δέχθηκε και μυήθηκε τη ζωγραφική από τον πατέρα του , ανέπτυξε την αγάπη του για την Ιερά Μονή Αγάθωνος και μελέτησε μακρόχρονες σπουδές στο εξωτερικό. Με επιρροές από τους Ευρωπαίους Κυβιστές ζωγράφους , προχώρησε σε μνημειώδη έργα , όπου  τα μικρά θραύσματα και οι ψηφίδες του κόσμου του εξωτερικού και του εσωτερικού αποτελούν μια μοναδική εικαστική πραγματικότητα . Κάποια από τα έργα του που ξεχωρίζουν είναι ο 《 Εσταυρωμένος 》 καθώς και ο 《 Άγιος Αγάθωνας 》τον οποίο ολοκλήρωσε λίγο πριν πεθάνει.  Παρ” όλα αυτά , ο Σίμος , πνεόμενος από σεμνότητα και ανιδιοτέλεια δημιούργησε πολλά και εξίσου σημαντικά έργα . Μερικά από τα έργα τα οποία είχαμε κι εμείς την δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά είναι το έργο《Κλίμαξ》 , το 《Τετράμορφο, ο 《Επιτάφιος Θρήνος》 , η 《Σύνθεση με άλογο》 το οποίο μας παραπέμπει στη Γκουέρνικα του Πάμπλο Πικάσσο , ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ναούς όπως στην Ιερά Μόνη Αγάθωνος και έχουν τη μορφή αγιογραφίας .
Τέλος , θα θέλαμε να επισημάνουμε πως παρατηρώντας κάνεις αυτά τα σπουδαία έργα , οι αισθήσεις εξαγνίζονται και οδηγούν σε ψυχική ανάταση.

S1010027     S1010017

Παραχωρήθηκε συνέντευξη από την κυρία Παπαευθυμίου, αποσπάσμα της οποίας ακολουθεί:

 

 

Σχολιάστε

Top